Megengedhetetlenül férfiközpontúnak tartja az osztrák himnusz szövegét a bécsi nőügyi miniszter. Szövegváltoztatási javaslatai azonban inkább köznevetség tárgyává tették, semmint elismerést arattak volna.

Aki az országos vagy a tartományi himnuszok bármelyikét gyalázza, gúnyolja vagy a tiszteletlenség bármely egyéb formáját követi el vele szemben, azt akár féléves börtönnel büntethetik Ausztriában. De csak akkor, ha gyűlölet vezeti, illetve kijelentéseit széles nyilvánosság előtt teszi. Talán ez utóbbi kitétel az oka, hogy az osztrák nőügyi - az egészségügyet is irányító - miniszter, Maria Rauch-Kallat himnuszreform-javaslata Ausztria-szerte heves vitákat váltott ki.

Az 58 esztendős osztrák szövetségi himnusz három, egyenként hatsoros strófája a kereszténydemokrata politikus szerint semmibe veszi a női egyenjogúság követelményét, ezért szövegmódosításra szorul. A miniszter szemét főleg az első versszak negyedik sora - "Te vagy nagyszerű fiaid hazája" - csípi. A második strófával nincsen baja. Kifogásolja viszont az utolsó versszakban az "Egyesüljetek fivérkórusokba (Brüderchören)" és a "Haza (Vaterland - szó szerinti fordításban: Apaország) neked hűséget esküszünk" sorokat is.

A tettre kész miniszter asszony arra gondolt, ő maga tenné helyre a nem korrekt kifejezéseket, a fiaid mellé odaillesztené a leányaid szót, a fivérkórusból örvendező kórus lehetne, az apaország pedig szülőfölddé (Heimatland) változna. De aztán jöttek a kifogások: a prozódiának ártanának a javítások, és a szerzői jog sem tenné lehetővé a miniszteri javítgatásokat. Rauch-Kallat azonban felkészülten fogadta a jogi kifogásokat. Mint mondta, ő már beszélt a himnuszt író költőnő fiával, a 81 esztendős Fritz Moldennal, aki, lévén könyvkiadó-tulajdonos, maga is járatos a szerzői jogban, és nem kifogásolta az elvszerű kiigazításokat.

A császári időkben (1797-ben) Haydn zenéjére írott nemzeti dal, a "Gott erhalte Franz den Kaiser" kezdetű, amelyet a Monarchia valamennyi állampolgárának kötelező volt dalolnia - változó szövegekkel -, 1918-ig, a Habsburg Birodalom széteséséig volt érvényben. Az első világháborút követően Karl Renner kancellár maga farigcsálta a "Németausztria, te gyönyörűséges ország" kezdetű új himnusz szövegét, Wilhelm Kienzl komponált hozzá zenét, ám ezt nem szerették meg az osztrákok. Egy darabig mégis kénytelenek voltak együtt élni vele, mert időközben a németek eltulajdonították és a "Deutschland über alles..." kezdetű szöveg megzenésítésére használták a Haydn-melódiát. Az 1920-as években aztán az osztrákok visszakövetelték maguknak Haydn zenéjét, s egy stájer költő, Ottokar Kernstock új dalszöveget szerzett hozzá. Ám ez sem élt sokáig: 1946 áprilisában a bécsi kormány pályázatot írt ki "egy himnikus jellegű dal szövegének a megírására". Több mint 1800-an versenyeztek, a nagy érdeklődés az akkor rengeteget érő 10 ezer schillinges díjnak volt köszönhető.

Az irodalmárokból, zenészekből és politikusokból álló zsűri végül is a horvát származású Paula von Preradovicot hozta ki győztesnek. Az említett Molden író-költő édesanyja eredetileg nem is akart versenyezni, éppen egy regényen dolgozott. Az oktatási miniszter külön kérésére mégis tollat ragadott, egy napot szentelve az alkotásnak. Aztán ő volt a legjobban meglepve, amikor hónapokkal később értesítették, hogy ő nyert.

A kilencvenes években a liberálisok és a zöldek is megpróbálták már a himnusz "emancipálását", ám süket fülekre találtak. Rauch-Kallat mostani kezdeményezéséhez viszont sietett csatlakozni a néppárttal koalícióban kormányzó BZÖ (Szövetség Ausztria Jövőjéért) szociális minisztere, Ursula Haubner. Sőt, túlszárnyalva a kezdeményezőt, javasolta, hogy a himnusz megváltoztatásáról tartsanak népszavazást. "Marhaság az egész, Rauch-Kallat az egészségügy problémáiról akarja elterelni a figyelmet" - söpörte le Haubner testvére, a BZÖ-vezér Jörg Haider a voksolási ötletet. A vérbeli populista pontosan érzi, hogy a himnusz emancipáltsága nem izgatja igazán az osztrákokat, akár nők, akár férfiak. A többségnek maga a himnusz sem tetszik, nem is mindenki ismeri a veretes ódon szövegét. Így aztán az újságkommentárok, olvasói levelek főként azt firtatják, nincs-e fontosabb teendője a miniszternek, mint ilyesmivel foglakozni. Van, aki azt kérdi, vajon ezentúl a klasszikus irodalomban is kijavítgatna mindent, ami nem elég korszerű, más meg azt sürgeti, hogy ha nem jó már a Vaterland, végezzenek a Muttersprachével (anyanyelv) is.

A nyilvánosság előtt a leggyakrabban a futballmeccseken hallani a himnuszt, nemzetközi küzdelmek előtt nemegyszer látni, hogy miközben a focisták a kezüket a szívükre teszik, csak mímelik a szövegmondást. 2002 tavaszán az Ausztria-Kamerun barátságos mérkőzés előtt a Rounder Girls háromfős női énekkar egyik tagja már a Rauch-Kallat által most kezdeményezett, azaz a "nagyszerű fiaid, nagyszerű lányaid" verziót dalolta a 30 ezres stadionközönség és a tévé előtt ülő nézők százezrei füle hallatára. A provokációból akkora botrány lett, hogy a labdarúgó-szövetség elnöke nyilvános bocsánatkérésre szólította az énekesnőt. Mire az október 26-ai nemzeti ünnepen felcsendülnek a Bundeshymne dallamai, nem szólhat hamisan a szöveg sem: a közvélemény-kutatásokra hivatkozva Hubert Gorbach alkancellár (BZÖ) megvétózta az átírást, és ezzel megkötötte a koalíció kezét.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Monitor

Nyelvnemesítés

A politikusnők és politikusok a polgárnőket és a polgárokat igyekeznek megszólítani, főképp ha választónőket és...

Szokjunk hozzá, hogy ezt a nyarunkat tönkreteszik a szúnyogok

Szokjunk hozzá, hogy ezt a nyarunkat tönkreteszik a szúnyogok

Tárgyalásán lett rosszul, meghalt a megbuktatott egyiptomi elnök

Tárgyalásán lett rosszul, meghalt a megbuktatott egyiptomi elnök

Jakab Péter lett a Jobbik frakcióvezetője

Jakab Péter lett a Jobbik frakcióvezetője

Megszólalt a nő, aki agyonütötte az állatkert teknősét

Megszólalt a nő, aki agyonütötte az állatkert teknősét

Elismerte a Boeing vezére: hibáztak a 737 MAX gépekkel kapcsolatban

Elismerte a Boeing vezére: hibáztak a 737 MAX gépekkel kapcsolatban

Azzal az egészségügyi béremeléssel büszkélkedik a kormány, amit 2016-ban jelentettek be

Azzal az egészségügyi béremeléssel büszkélkedik a kormány, amit 2016-ban jelentettek be