Tizenhat hónapig tartó szünet után a múlt szerda óta újra kergetik a korongot az észak-amerikai profi jégkorongliga csapatai, amelyek a játékosok fizetésének csökkentésével pénzügyi egyensúlyukat, a szabálymódosításokkal pedig a játék látványosságát igyekeznek visszanyerni.

A jégkorong őshazájának számító Kanadában, Vancouverben a közönség a múlt szerdán ovációval fogadta az ellenfél Phoenix Coyotes résztulajdonosaként és immár edzőjeként visszatért honfitársat, Wayne Gretzkyt. A profi hoki legnagyobbjának tartott egykori játékos irányította arizonai csapat aztán gyorsan kikapott a hazai Canuckstól. Több száz kilométerre délnyugatra, Washingtonban az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) újonc külföldi sztárjátékosa, az alig 20 éves orosz Alekszander Ovecskin villogott az MCI sportarénában. Az észak-amerikai sportsajtó pedig elégedetten számolhatott be róla: a hokisok és a klubtulajdonosok között kialakult pénzügyi vita miatt törölt 2004-2005-ös szezon után ismét útjára indulhatott a korong a 30 csapatos bajnokságban.

A pontvadászatot Gary Bettman, az NHL igazgatója formálisan az idén február 15-én fújta le, ám azt már egy éve sejteni lehetett, hogy a tulajdonosok és a játékosok között nehéz lesz áthidalni a nézeteltéréseket. Az NHL ezzel kivívta magának azt a kétes dicsőséget, hogy az észak-amerikai profi sportligák közül egyedüliként maradt el egy teljes szezonja. A vita a pénz körül zajlott: a tulajdonosok azt állították, a liga veszteségét az elszaladt fizetések okozzák, míg a játékosok csak 5 százalékot lettek volna hajlandóak engedni a jövedelmükből.

A júliusi megállapodásban aztán a sportolók - akik közül a kényszerszünet alatt többen Európában játszottak, például a kanadai Rob Niedermayer és Jason Strudwick néhány hétig az FTC-ben (HVG, 2005. február 19.) - kénytelenek voltak engedni. Az NHL-ben is bevezették a kosárlabda- vagy az amerikaifutball-ligában (az NBA-ben és az NFL-ben) megszokott, a csapatokra, illetve az összbevétel százalékában megszabott fizetési plafont. Ez az NHL esetén a liga bevételeinek az 54 százaléka - miközben a tulajdonosok szerint a zárlat előtti utolsó, 2003-2004-es bajnokságban elérte a 75 százalékot is -, az NBA-ben 48, az NFL-ben 64, a profi baseball-ligában (MLB) pedig 63 százalék.

Az NHL csapatai legfeljebb évi 39 millió dolláros fizetést adhatnak teljes játékoskeretüknek, a minimumot pedig 21,5 millióban határozták meg (a két értéket a bevételek függvényében módosítják a jövőben). Ez 24 százalékos csökkenést jelent az átlagfizetésben - ami a 2003-2004-es szezonban 1,83 millió dollár volt -, és egyetlen hokis sem kaphat többet a csapatmaximum 20 százalékánál, úgyhogy a legnagyobb sztárok fizetése a korábbi 10 millió dollár fölötti szintről 7,8 millióig kénytelen visszaereszkedni. A remények szerint ez nemcsak a klubok pénzügyi egyensúlyát javíthatja, de tompíthatja a gazdagabb és szegényebb csapatok közti különbséget is.

A ligának arra is reagálnia kellett, hogy nézettsége az évek során folyamatosan csökkent: az 1994-1995-ös szezonban az ESPN sportcsatorna közvetítéseit az alapszakaszban mérkőzésenként átlagosan még 722 ezren követték, 2003-2004-ben viszont már csak 531 ezren, s foghíjassá váltak a csarnokok lelátói is. A kényszerszünet alatt az ESPN nem hosszabbította meg az évi 60 millió dollár bevételt hozó tévészerződést, ami nem csoda, hiszen az NHL nemcsak egyre messzebb szorult az NFL, az MLB és az NBA mögé, de már megelőzte a Nascar autóverseny-sorozat is. A közvetítési jogokat két évre az Outdoor Life Network vette meg, amely jóval kevesebb háztartásba jut el, és eddig főleg horgászfilmjeiről ismerték, a sportba csak a Tour de France kerékpáros-körverseny sugárzásával kóstolt bele.

A nézők kegyeit átlagosan 7,5 százalékos jegyárcsökkentéssel keresik a klubok, és a hokirajongók visszacsábítását szolgálják azok játékszabály-változtatások is, amelyekkel izgalmasabbá és gólokban gazdagabbá akarják tenni a mérkőzéseket (lásd A gólszaporítás csodája című írásunkat). A jégkorongot Kanadában már-már vallásos áhítattal követik, ám a jóval nagyobb piacot jelentő USA-ban - innen van a szponzori bevételek zöme és a liga harminc klubjából 24 - könnyen elpártolnak az olyan csapatsportoktól, amelyeket gólokban vagy pontokban szegénynek tartanak. Ez a magyarázat egyébként arra, hogy az európai futball többszöri kísérletre sem tudott igazi gyökereket ereszteni az országban.

NAGY GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Monitor

A gólszaporítás csodája

Az amerikai hokiligában ezentúl szigorúbban bírálják el a csatárok feltartóztatását, és aki a mérkőzés utolsó öt...

Trump bejelentette, újraindul az elnökválasztáson

Trump bejelentette, újraindul az elnökválasztáson

Fontos részlet derült ki arról, hogyan melegszik az óceán vize

Fontos részlet derült ki arról, hogyan melegszik az óceán vize

Egy budai gimnáziumban is meglopták a diákokat az évzáró alatt

Egy budai gimnáziumban is meglopták a diákokat az évzáró alatt

A BME professzorai is kiálltak az Akadémia mellett

A BME professzorai is kiálltak az Akadémia mellett

Izgalmas fejlesztéssel készül az Oppo, egy hét múlva mutathatják be

Izgalmas fejlesztéssel készül az Oppo, egy hét múlva mutathatják be

Ez most nagyon jól jön: térképen a helyek, ahol ingyen ihat vizet

Ez most nagyon jól jön: térképen a helyek, ahol ingyen ihat vizet