Új magatartási kódexet fogadott el az imázsát féltő Európai Parlament, hogy megregulázza soraiban a rendbontókat. A képviselők lassanként rendezik közös dolgaikat: a juttatásaikat rögzítő statútumot tavaly már elfogadták, de asszisztenseik jogállásának tisztázása még hátravan.

Az Európai Parlamentben a képviselők egy része hangoskodik, fel-alá járkál az ülésteremben, bekiabálással zavarja a szónokot, vagy éppen plakátok mutogatásával fejezi ki a véleményét. Sokszor pedig egyszerűen csak az egymással tereferélő képviselők zajongása nehezíti a munkát. Legutóbb az osztrák elnökség féléves programját ismertető Wolfgang Schüssel kancellár szűzbeszéde előtt zajongó társait korholta Josep Borrell EP-elnök, mondván, a bécsi operába sem így vonulnak be a nézők: megadják a helynek járó tiszteletet.

Mindez mégis semmiség ahhoz képest, ami bő egy éve, az unió alkotmányáról szóló EP-jelentés szavazásra bocsátásakor történt. A szerződés ellenzői, mindenekelőtt a két, euroszkpetikusokat tömörítő képviselőcsoport tagjai negyedórán keresztül megbénították üvöltözésükkel az EP munkáját, a házelnök alig tudta kihirdetni a voksolás - számukra kedvezőtlen - eredményét. A padsorokban dulakodás tört ki, transzparensek tűntek fel, amelyek Sztálin bűntetteiben való cinkossággal vádolták az alkotmányt támogató képviselőket. A lökdösődés és a rendzavarás az ülésterem falain kívül, sőt a díszudvarban is folytatódott.

Kínos közjáték zavarta meg Carlo Azeglio Ciampi olasz államfő beszédét is július elején, ugyancsak egy strasbourgi plenáris ülésen. Akkor az olasz Északi Liga Függetlenség-demokrácia nevű képviselőcsoport honatyái voltak a hangadók, élükön Mario Borghezióval, aki a parlamenti demokrácia normáival nehezen összeegyeztethető stílusban sértegette saját országának elnökét. Egy alkalommal az EU-elnökséget ellátó Tony Blair brit kormányfőnek is meggyűlt a baja a képviselőkkel, amikor egy ciprusi honatya támadt neki.

De nem csak plenáris üléseken fordultak elő incidensek. Nemrég egy lengyel katolikus szervezet jobboldali képviselők segítségével abortuszellenes kiállítást rendezett az EP épületében, amely a náci népirtáshoz hasonlította a terhességmegszakítást. Néhány felháborodott szocialista képviselő el akarta távolítani a tablót, ám ezt a szervezők nem engedték, és a szóváltás tettlegességig fajult. Botrányba fulladt az EU-macedón interparlamentáris bizottság egyik ülése is, mert az egyik görög képviselő inzultálta a jelen lévő macedón nagykövetet.

A parlament elnöke eddig tehetetlen volt a renitensekkel szemben. Különösen akkor, ha a képviselők alkalmazásában álló vagy a parlament helyiségeibe általuk bejuttatott harmadik személyek keveredtek balhéba, amire szintén volt precedens. A korábbi eljárási szabályzat szerint ugyanis, ha nem akarta eltűrni a rendzavarást, azaz megvárni, míg lecsillapodnak a kedélyek, két választása volt csupán. Egyrészt berekeszthette az ülést, ami persze a mindig zsúfolt ügyrend miatt csak elméleti lehetőség. Másrészt javasolhatta volna a súlyos rendbontásban vétkesek kizárását az ülésteremből és - legfeljebb öt napig terjedő - felfüggesztését, amiről a plenáris ülésen vita nélkül, titkos szavazással kell dönteni. A retorziónak ez utóbbi eszköze azonban olyasmi volt, mint az atomfegyver - fogalmazott a HVG-nek nyilatkozva Gérard Onesta francia zöld párti képviselő, az EP egyik alelnöke, az új magatartási kódex jelentéstevője -, elrettentő fenyegetés, amit sohasem váltanak be. Vagyis a szóbeli rendreutasításon kívül az EP elnöke mást nemigen tudott tenni. Annál is kevésbé, mivel az ülésteremből kizárt vagy felfüggesztett képviselő egyszersmind a szavazási jogát is elveszítette volna, ami megfosztja a választóktól kapott mandátumának lényegétől.

Az Onesta vezetésével kidolgozott és az EP minapi ülésén meggyőző többséggel elfogadott új magatartási kódex több fegyelmező eszközt ad az elnök kezébe, aki ezentúl saját hatáskörben, plenáris szavazás nélkül dönthet a szankciókról. Azon túlmenően, hogy rendreutasíthatja és az ülés hátralévő részéről kizárhatja a teremből a rendbontót, illetve megrovást is kiszabhat, kettőtől tíz napig terjedő időszakra megvonhatja - jelenleg az EU-n belüli hivatalos elfoglaltság esetén 268 eurós - napidíját. A hőzöngő képviselők ugyanerre az időtartamra kizárhatók az EP, valamint a bizottságok vagy a küldöttségek üléseiről, sőt az EP összes tevékenységéből. Az EP elnöke indítványozhatja továbbá az érintett honatya egy vagy több parlamenti megbízatásának felfüggesztését vagy visszavonását, ám erről már a házelnököt és a frakcióvezetőket tömörítő testület, az elnökök konferenciája mondja ki a végső szót. Semmiképp sem sérülhet azonban a megbüntetett képviselő joga a plenáris ülésen való voksoláshoz. A szokásos jogorvoslati lehetőségek mellett a felelősségre vont képviselőknek belső fellebbezésre is van módjuk az EP másik vezető szerve, a büró előtt.

Egyértelműen a képviselők felelnek ezentúl mindazok viselkedéséért is, akiket ők alkalmaznak vagy visznek be az EP épületébe. Az új magatartási szabályok nem tiltják viszont az olyan "vizuális megnyilvánulásokat", amelyek nem sértőek, becsmérlőek, és nem okoznak konfliktust. A korábbi rendszer elvileg semmi ilyesmit nem tolerált, más kérdés, hogy az elnök általában nem szerzett érvényt az előírásoknak, hacsak nem volt sértő vagy uszító az üzenet.

Szép számmal akadnak képviselők, akik a véleménynyilvánítás szabadságát féltik az új magatartási kódextől. Onesta a HVG-nek elmondta, szerinte éppenséggel bővült a képviselők joga azzal, hogy például vizuális úton is kifejezhetik politikai nézeteiket. Most már csak a kreativitásukon, szellemességükön múlik, mennyire tudnak élni ezzel a lehetőséggel.

Márpedig igencsak ráférne a változás az EP imázsára. A tíz új tagállam csatlakozásával 732 tagúra duzzadt testületet ugyanis a közvélemény még mindig jobbára gigantikus és haszontalan gittegyletnek tekinti, jobb sorsra érdemes politikai veteránok és hazájukban valamiért fölöslegessé vált második vonalbeli pártkatonák gyűjtőhelyének. Nem javított a képen az EP-képviselők jogállása és anyagi juttatásai körüli, hét évig tartó, tavaly nyáron lezárult alkudozás sem. A sokat kritizált bőkezű napidíj- és költségtérítési rendszer ugyanis nagyjában-egészében túlélte a reformot, csak az utazásra fordított kiadások laza átalányelszámolása szűnik majd meg. Sokan sürgetik a kötelező vagyonnyilatkozat bevezetését is, de ez a kezdeményezés nem csekély ellenállásba ütközik. Az EP tagjainak egyelőre csak pénzügyi érdekeltségeikről - így fizetett állásukról, a politikai tevékenységükkel kapcsolatban kapott támogatásokról és juttatásokról - kell számot adniuk.

VIDA LÁSZLÓ / BRÜSSZEL

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Monitor

Mozgó bérek

Zsebbe kapták fizetésüket az EP-képviselők asszisztensei még néhány évvel ezelőtt is.

Keanu Reeves megint halomra öli az embereket

Keanu Reeves megint halomra öli az embereket

Gyatra a magyar alma, de ekkora pofonra nem számítottak a termelők

Gyatra a magyar alma, de ekkora pofonra nem számítottak a termelők

Fotók: Így fogták el Budapesten a Football Leaks-ügy feltételezett gyanúsítottját

Fotók: Így fogták el Budapesten a Football Leaks-ügy feltételezett gyanúsítottját

A fehérsapkás magyarokkal mutatja be a Guardian a populizmus elleni mozgalmat

A fehérsapkás magyarokkal mutatja be a Guardian a populizmus elleni mozgalmat

Bomba robbant az egyik leghíresebb nápolyi pizzéria előtt

Bomba robbant az egyik leghíresebb nápolyi pizzéria előtt

Hát, ez szomorú: a MasterCard mégsem úgy vezeti be az álomfunkciót, ahogy elsőre tűnt

Hát, ez szomorú: a MasterCard mégsem úgy vezeti be az álomfunkciót, ahogy elsőre tűnt