Zsebbe kapták fizetésüket az EP-képviselők asszisztensei még néhány évvel ezelőtt is.

Zsebbe kapták fizetésüket az EP-képviselők asszisztensei még néhány évvel ezelőtt is. 2001 nyarán vezették csak be a most is érvényes szabályt, miszerint az asszisztensek - általában két-négy fő képviselőnként - alkalmazására fordítható havi 14 865 eurós juttatást közvetlenül az érintetteknek vagy az őket rendelkezésre bocsátó szervezetnek kell átutalni, és a vonatkozó munka- vagy szolgáltatási szerződéseket is be kell mutatni a pontos fizetés, illetve a vállalkozói díj feltüntetésével. "Csaknem negyedszázadon át ez a parlament oktatta az egész kontinenst a különféle szociális jogokra, miközben idebenn mindebből semmit sem tartottak be" - emlékeztetett a történelmi előzményekre Gérard Onesta, aki az asszisztensek jogállásának rendezésével foglalkozó munkacsoportot vezeti az EP-ben. Tavaly szeptember végén elkészült az a charta, amely a mintegy kétezer meglehetősen kiszolgáltatott, adó- és társadalombiztosítási szempontból is bizonytalan helyzetben lévő, Brüsszelben és Strasbourgban dolgozó asszisztens, valamint gyakornok jogállását rendezné, de a képviselők körében nem túl népszerű tervezet azóta is jóváhagyásra vár.

Pedig az új szabályozás korántsem ígér forradalmi változásokat. Nem feltétlenül tiltaná meg például azt a meglehetősen elterjedt és a médiában bírált gyakorlatot, hogy a képviselők közvetlen hozzátartozójukat vagy élettársukat is alkalmazhassák - ez több tagállamban, például Franciaországban is megengedett -, de Onesta szerint legalább átláthatóvá tenné a helyzetet, ha az ilyen kapcsolatokat be kellene jelenteni. A charta csupán útmutató jellegű bérskálák megállapítását irányozná elő az asszisztensek számára, noha érdekvédelmi szervezetük minimálbér előírását szorgalmazza. Egyelőre minden képviselő saját belátása szerint dönt a javadalmazás mértékéről, így az asszisztensfizetések között három-négyszeres különbségek is lehetnek. Az új képviselői statútum 2009-es hatálybalépéséig egyébként az EP-tagok fizetését sem harmonizálják, ki-ki a saját országa által meghatározott pénzt kapja, így továbbra is lesznek olyan szerényen - havi 1000 euró körül - honorált kelet-európai képviselők, például a litvánok, akik egy-egy rutinos, régi tagállamból származó asszisztensüknek kénytelenek lesznek saját fizetésük dupláját vagy akár annál többet is kifizetni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Monitor

Suhog a kódex

Új magatartási kódexet fogadott el az imázsát féltő Európai Parlament, hogy megregulázza soraiban a rendbontókat. A képviselők lassanként rendezik közös dolgaikat: a juttatásaikat rögzítő statútumot tavaly már elfogadták, de asszisztenseik jogállásának tisztázása még hátravan.

Az E.on nevével visszaélve kérnek pénzt csalók

Az E.on nevével visszaélve kérnek pénzt csalók

Hamarosan léphet az MNB, nyakunkon a szigorítás

Hamarosan léphet az MNB, nyakunkon a szigorítás

Ez de jó: jelezni fog a Google Maps, ha traffipaxot lát

Ez de jó: jelezni fog a Google Maps, ha traffipaxot lát

Meghan Markle, „a kövér hölgy”

Meghan Markle, „a kövér hölgy”

A legtöbb Facebook-felhasználó nem tudja, miket tud róla a Facebook – és ön?

A legtöbb Facebook-felhasználó nem tudja, miket tud róla a Facebook – és ön?

A Football Leaks fejét foghatták el Budapesten

A Football Leaks fejét foghatták el Budapesten