Szomáliföldön össznépi szokás a kat nevű enyhe kábítószer fogyasztása. A cikk helyszínen járt szerzője a katrágás történetébe és rítusába avatja be az olvasót.

"Nem vesz? Akkor ne kérdezősködjön! Menjen innen, rontja az üzletet!" - csattant fel ingerülten a hargeysai piac egyik katárusa. A kat (Catha edulis) nevű szabadon hozzáférhető, régóta fogyasztott növény azért népszerű a térségben - Kelet-Afrika országaiban, illetve az Arab-félszigeten, például Jemenben -, mert levelében serkentőszer található. Az egyébként békésnek nevezhető piac kevéssel dél után felbolydul: a főként férfiakból álló ingerült vevőkör egyre türelmetlenebbül várja, hogy legalább két amerikai dollárnak megfelelő szomáliföldi shillinget költhessen napi adagjára.

A kívülálló valószínűleg nem téved nagyot, ha arra a következtetésre jut, hogy az enyhe kábítószernek minősülő kat biztosítja a függetlenségét - Szomáliától való elszakadását - 1991-ben kikiáltott, senki által el nem ismert Szomáliföld alapvető stabilitását. Szomáliföld muzulmán országként határozza meg magát. Ez nem csupán abban nyilvánul meg, hogy polgári peres eljárásokban a seriát, az iszlám törvénykezést gyakorolják, hanem abban is, hogy az alkoholfogyasztás tilos, pontosabban illegális.

A katrágás szenvedélyének hódolók a leveleket a bagóhoz hasonlóan fogyasztják: a megrágott anyagot hörcsög módjára a szájukban tartva várják, hogy a hatóanyag felszívódjon a nyálkahártyán át. Sokat kell várni, és kezdetben az élmény nehezen nevezhető kellemesnek. A cikk szerzőjének nem sikerült kivárnia azt az egy-két, netán három órát, amennyi idő után a kat kifejti hatását. A levelek borzalmasan keserű íze gyorsan véget vetett minden tudatmódosítás-kísérletnek.

A kat fogyasztásának ez a legelterjedtebb módja, mert a hatóanyag hamar lebomlik, és a levelek legfeljebb 48 óráig fogyaszthatóak. Ezért az aratás után banánlevélbe burkolt, majd nedves szénával töltött zsákokba csomagolt, folyamatosan nedvesített kat szállítása komoly logisztikai feladat - ami egyúttal fényes cáfolata annak az előítéletnek, hogy Afrikában nem képesek bonyolult szervezést igénylő műveleteket végrehajtani. Általában néhány árus összeáll, és alkalmi szövetkezetet alakítva együtt intézi a kat beszerzését, szállítását és árusítását. Szomáliföldre ugyanis külföldről kell behozni a katot. A térségben Etiópia és Kenya számít kattermelő nagyhatalomnak, a földrajzi közelség okán Szomáliföldre elsősorban Etiópiából érkezik a kat hereri típusa. Kenya - ahol főként a mirra alfajt termesztik - Szomáliába exportál: naponta indulnak repülőjáratok Mogadishuba és más repterekre.

Az üzlet volumenét jelzi, hogy - becslések szerint - naponta legalább 300 ezer dollár értékű szállítmány indul Mogadishuba. A szomáliföldi kereskedők is nagy összegekért vásárolnak katot Etiópiából: a legfrissebb becslések csak a főváros, Hargeysa fogyasztását napi 300 ezer dollárra taksálják. A szám óriási, ám valószínűleg nem túlzó; ha a kérdés úgy merülne fel, hogy akad-e 100-150 ezer ember, aki naponta legalább két dollárt költ arra, hogy ne legyen teljesen magánál, a szemtanú válasza magabiztosan igenlő lenne: az számít kivételnek, aki nem rágja a vékony ágakról tépkedett kis leveleket.

A kat válságot is képes kirobbantani: két éve, amikor Szomáliföldön megduplázódott az ára, a több száz fős tüntetések csak az után értek végett, hogy a kormány válságtanácskozásra hívta a nagykereskedőket, és elérte, hogy az árakat a korábbi szintre csökkentsék. Az 1991 óta központi kormány nélkül működő országban rendre klánok közötti összecsapásokat okozott az is, amikor a Kenya és Szomália közötti katszállító repülőjáratok közlekedését - az elmúlt években több alkalommal - felfüggesztették. Kudarcba fulladt a hargeysai polgármester tavalyi próbálkozása is, hogy a városon kívülre száműzze az árusokat.

A kat - és a szabad piac - a régió gazdaságára is hatással van. Amikor Brazília és Vietnam nagy tételben kezdett olcsó kávét termeszteni, az etióp termelőknek befellegzett: a korábbi 3 dollár helyett alig 1 dollárt kaptak a kávé kilójáért. Emiatt - és a kat iránti stabilan növekvő kereslet okán - háromezer évi kávétermesztés után tömegesen álltak át az új mezőgazdasági kultúrára: két évvel ezelőtt már 58 millió dollárnyi katot szállítottak a piacokra.

A 40-50 centiméter hosszú katágacskákat karvastagságú kis bokrokba kötve árusítják, és a férfiak rendszerint közösen fogyasztják (bár a Szomáliföldön állomásozó nemzetközi segélyszervezetek munkatársai szerint aggasztóan emelkedik a női és a fiatalkorú fogyasztók száma is). Valaha a katot állítólag szinte kizárólag férfiak rágták, hetente néhány alkalommal. Használata, a helyiek szerint, Mohammed Sziád Barré katonai diktatúrája és a polgárháború idején futott fel. "Sehova sem mertünk menni. Bezárkóztunk, és rágtuk a katot, csak így lehetett elviselni az életet" - mondta egyik alkalmi beszélgetőtársunk.

Az estébe nyúló közös rágcsálás után nehezen jön álom a férfiak szemére: a többségük csak dél körül ébred, és akkor sincs teljesen munkaképes állapotban. Ráadásul ilyenkor a katfogyasztó ideges lesz, mint egyik alkalmi kísérőnk, Juszuf, aki a kialkudott ebédszünetet használta fel arra, hogy beszerezze napi bokoradagját. "Ez egyfajta közösségi szokás nálunk. Három nap alatt le lehet szokni róla, alig van elvonási tünete" - mondta. Majd hozzátette, szerinte kattal jobban lehet dolgozni is.

A katfogyasztás azonban nem kizárólag e térség problémája: az év elején Mike Gapes brit munkáspárti képviselő azt mondta, az Egyesült Királyságban is "pusztítást okozott a szomáli közösségben", ezért javasolja a betiltását. Nagy-Britanniában ugyanis - szemben az USA, Kanada, Írország, Norvégia vagy Svédország gyakorlatával - e növény birtoklása nem tiltott annak ellenére, hogy két összetevője, a cathine és a cathione illegális szernek számít. A kat 3-5 fontért legálisan beszerezhető a menetrend szerinti repülőjáratokon naponta érkező friss szállítmányokból.

A külvilág híreire - már csak a jelentős diaszpóra miatt is - érzékeny szomáliföldi sajtó is beszámolt arról a felmérésről, amelyet a Londonban, Bristolban, Birminghamben és Sheffieldben élő szomáli közösség tagjai között végeztek. E szerint a 600 megkérdezett 49 százaléka támogatta a kat betiltását, mert - ahogy többen fogalmaztak - a szomálik többre vinnék új hazájukban, ha nem férnének hozzá a friss levelekben lévő serkentőszerhez.

A kenyai kattermesztők 1975-ben bejegyzett szervezete, a Nyamita vezetői, L. N. Baariu elnök és Mwenda Mitheka elfogultsággal vádolták meg a felmérést végzőket. A Nyamita párbeszédet és együttműködést ajánl a londoni kormánynak, mert úgy véli, az esetleges "önző" brit tiltás csupán a feketepiacot lendítené fel, vagy más, veszélyesebb kábítószerek felé terelné a katfogyasztókat.

A kat szenvedélyének hódoló szomáli férfiak is abban reménykednek, hogy a londoni kormány nem a teljes és szigorú tiltás mellett dönt, hanem lehetővé teszi, hogy a mafrishok - a férfiak által látogatott kocsmaszerű közösségi katrágó helyek - egyfajta engedélyeztetési eljárás után megmaradjanak, ha vállalják, hogy nyitvatartási idővel üzemelnek, és gondot fordítanak a higiéniára.

MAKAI JÓZSEF / HARGEYSA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megmotozták és eljárást indítottak a Momentum politikusa ellen

Megmotozták és eljárást indítottak a Momentum politikusa ellen

Orosz hadsereg: izraeli rakétákat lőtt le a szíriai légvédelem

Orosz hadsereg: izraeli rakétákat lőtt le a szíriai légvédelem

"Kiürülhet" a Google az új EU-s jogszabály miatt

"Kiürülhet" a Google az új EU-s jogszabály miatt

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

A tévémaci kiszabadítását követelték a Momentum-közeli müncheni tüntetésen

A tévémaci kiszabadítását követelték a Momentum-közeli müncheni tüntetésen

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott