Az egészségügy zavarosában világszerte sokan halásznak, függetlenül az adott ország fejlettségétől. A módszerek változatosak, a közönséges lopástól a kifinomult "tiszteletdíj"-felvételig terjednek - derül ki a Transparency International legfrissebb tanulmányából.

Hamarosan egy memphisi bíróságon kell megmagyaráznia az orvosi eszközöket gyártó amerikai Medtronic cégnek, miért fizetett nyolcnapos munkáért 400 ezer dolláros "konzultációs díjat" egy wisconsini sebésznek, aki a cég gerincimplantátumait használta. A bejelentést két évvel ezelőtt Kay Poteet tette, aki 2003-ig bennfentes volt: a Medtronic utaztatási ügyeit intézte. A felperes, a költségvetési pénzből gazdálkodó, az idősek egészségügyi ellátását finanszírozó Medicare azzal érvel, hogy az orvosok jóindulatának megnyerése költségnövelő tényező, amelynek árát végső soron a betegbiztosítóknak kell megfizetniük. Kompenzációként a Medicare 40 millió dollárt szeretne kapni az orvosieszköz-gyártótól - amelyből persze a közérdekű bejelentést tevő Poteet is részesedni fog.

HVG

A periratok szerint az évi 10 milliárd dollár forgalmú Medtronic, az USA egyik legnagyobb orvosieszköz-gyártója valóságos megvesztegetési programot üzemeltet. A gyártó nem tagadja, hogy az elmúlt négy évben 50 millió dollárt fizetett ki a vele kapcsolatban álló orvosoknak, de ahhoz ragaszkodik, hogy ennek fejében fontos, az implantátumok és más eszközök fejlesztéséhez felhasználható információkat kapott. Az egykori utaztatási alkalmazott azonban dokumentálni tudja, hogy a Medtronic évente kétszáz szakmai találkozót is szervezett orvosoknak, amelyeken igyekeztek maximálisan a résztvevők kedvében járni. A golffal, búvárkodással, horgászattal egybekötött tanácskozásokat luxusnyaralóhelyeken rendezték, a cég memphisi gyárába látogatókat pedig a helyi sztriptízbárban tartották jól (a beugrókat balettelőadásra szóló jegyként számolták el). Mindez a befektetés persze busásan megtérül a hálás vendégeknek köszönhető forgalomnövekedés révén, hiszen egyetlen implantátum ára eléri a 13 ezer dollárt.

Az évi 1700 milliárd dollárra rúgó amerikai egészségügyi kiadásokat hatalmas mézescsupornak tekintők legalább a költségek 10 százalékával rövidítik meg a biztosítókat, egyebek mellett el nem végzett szolgáltatásokért számlázva vagy extra marketingkiadásokat felszámolva az eladási árban. A korrupció egyébként nem függ sem az egészségügy finanszírozási rendszerétől, sem pedig az arra fordított összegek nagyságától: világszerte jelen van a köz- vagy a magánpénzből táplálkozó, a szegény és a jól ellátott, a legprimitívebb körülmények között működő és a high-tech egészségügyben - állapítja meg a Transparency International (TI) múlt héten nyilvánosságra hozott Korrupció és az egészség című tanulmányában.

A TI átfogó elemzése szerint az egészségügy nemcsak azért vonzó célpont, mert évente 3100 milliárd dollárt költenek a világon betegségek leküzdésére, hanem mert ez a sajátos piac sokszereplős - nem egyszerűen a vevő áll szemben az eladóval -, nagy az információhiány és a bizonytalanság, ami mind megkönnyíti a zavarosban halászók, a pénzforrásokat megcsapolni akarók dolgát. A módszerek változatosak, például a kórházakban a szolgáltatásokat és árukat rendelők kenőpénzt kérnek a szállítóktól, akiknek cserébe vastagabban foghat a ceruzájuk, de egyszerű sikkasztással vagy az intézményben használt holmik eltulajdonításával is megrövidíthető a gyógykassza.

A korrupció súlyos válfajának tekinti a TI azt is, ha az egészségügyi dolgozók nem töltik ki a teljes munkaidejüket, vagy ha az ingyen járó szolgáltatásokért pénzzel bélelt borítékot fogadnak el. Emellett a kórházi eszközök, helyiségek magánpraxisként való használata, kivételezett betegek magasabb szintű ellátása érdekében meghamisított biztosítási elszámolások, a számlanövelő, felesleges vizsgálatok és beavatkozások egyaránt szerepelnek a korrupcióellenes nemzetközi szervezet feketelistáján.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint a világ lakosságának egyharmada a legalapvetőbb gyógyszerekhez sem jut hozzá, miközben az OECD-tag fejlett ipari országokban az egy főre jutó orvosságfogyasztás értéke évi 239 dollárra rúg. A fejlődő országokban ez az átlag 20 dollár, a szaharai övezetben pedig mindössze évente és fejenként 6 dollár jut a medicinákra. Az OECD-országokban elsősorban a biztosítási támogatásokkal való visszaélés és a gyógyszergyártóktól elfogadott "ösztönzés" jelenti a korrupciót. Az USA-ban az orvosok megvendégelésére évente 2 milliárd dollárt költenek a gyógyszer- és gyógyeszközgyártó cégek.

A módszerek lehetnek ennél kifinomultabbak is, derült ki a TI lengyelországi esettanulmányából. Az amerikai Schering-Plough ottani leányvállalata például három éven keresztül 76 ezer dollárral támogatta a sziléziai Chudow Kastély Alapítványt, amely vitathatatlanul közhasznú célt - műemlék épületek felújítását - szolgált, ám kuratóriumának vezetője a sziléziai egészségbiztosítási alap igazgatója volt. Bár az ügyben az anyavállalat tudta nélkül eljáró képviselet-vezetőkre nem lehetett rábizonyítani a megvesztegetést, az állami hivatalnok befolyásolása miatt a bíróság félmillió dolláros büntetést szabott ki a gyógyszergyártó cégre.

A fejlődő országokban a gyártástól az elosztásig és a forgalmazásig számos visszaélést követnek el az orvosságokkal: hamis termékekkel árasztják el a piacokat, a hatóanyag kevesebb a szükségesnél vagy teljesen hiányzik, néha pedig a tessék-lássék felcímkézett dobozok egyenesen káros anyagokat, lejárt szavatosságú termékeket tartalmaznak, amelyekkel szervezett bűnbandák kereskednek. A TI adatai szerint Kínában mintegy ötszáz illegális gyógyszergyártó működik, Laoszban 2100-ra teszik az engedéllyel nem rendelkező gyógyszerkereskedők számát, Thaiföldön az osztályon aluli minőségű gyógyszer a teljes medicinapiac 8-9 százalékát is eléri. Indiában is olyan méreteket öltöttek az efféle visszaélések, hogy a törvényhozás azt fontolgatja, halálbüntetés kiszabását is lehetővé teszik olyan esetekre, amikor a rossz minőségű gyógyszer gyártója vagy eladója a remélt gyógyulás helyett egészségkárosodást okoz a betegeknek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nekiestek a kínai cenzorok a fülbevalós sztároknak

Nekiestek a kínai cenzorok a fülbevalós sztároknak

Vágó István: „2010 óta mintha nem mernének műsorkészítéssel megbízni”

Vágó István: „2010 óta mintha nem mernének műsorkészítéssel megbízni”

Az E.on nevével visszaélve kérnek pénzt csalók

Az E.on nevével visszaélve kérnek pénzt csalók

Ausztráliában bezzeg olvad az aszfalt az utakon

Ausztráliában bezzeg olvad az aszfalt az utakon

Zsebből vennének tankönyvet a szülők, ha nem elég jó az állami

Zsebből vennének tankönyvet a szülők, ha nem elég jó az állami

Olyan ritka a sztrájk nálunk, mint a fehér holló

Olyan ritka a sztrájk nálunk, mint a fehér holló