Ajándék, fizetség vagy megvesztegetés a hálapénz?

Ajándék, fizetség vagy megvesztegetés a hálapénz? A Transparency International (TI) válasza egyértelmű: a volt szocialista országokban, ahol elmaradt az egészségügy átalakítása, a gyógyító kapacitások szűkösek, erős társadalmi-kulturális hagyományai vannak a borravaló-osztogatásnak, a zsebbe dugott borítékok igenis az egészségügyben dogozók jóindulatának, figyelmének elnyerését szolgálják. A korrupcióellenes nemzetközi szervezet legfrissebb tanulmányában a hálapénzről szóló fejezet példája Magyarország, ahol a hivatalos egészségügyi kiadások 1,5-4,5 százalékára teszik a paraszolvencia összegét. A rosszul fizetett egészségügyi dolgozók hivatalos jövedelmét 60-75 százalékkal egészítheti ki a betegek hálája, ám a többletbevétel eloszlása meglehetősen szélsőséges. A magyarországi esettanulmány részletesen foglalkozik a halapenz.hu internetes portál történetével, amely a szülészorvosok tarifájáról szóló eszmecseréknek adott helyet. Miután az ombudsman úgy találta, hogy a szülési tarifák kifecsegése a doktorok magántitkaiba gázol bele, az oldal egy időre megszűnt, majd "emigrációba" vonulva ismét felbukkant a neten.

Az Egészségbiztosítási Alap évi 1500 milliárd forintot meghaladó büdzséje - ebből a gyógyító-megelőző ellátás, valamint a gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-támogatás együttes összege több mint 1000 milliárd forint - éppen olyan támadásoknak van kitéve, mint bárhol másutt a világon. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak kell az intézmények és az alapellátásban dolgozó orvosok elszámolásait ellenőriznie, hogy csak olyan és annyi ellátás költségét tüntették-e fel, amire a betegeknek szükségük volt, jogszerűen írtak-e fel támogatott gyógyszereket, rendeltek-e el diagnosztikai vizsgálatokat és így tovább. Az OEP büdzséjének 1,5 százaléka a működési költség, ám ennek csak a töredéke jut ellenőrzésre, nem csoda, ha nem futja nagy leleplezésekre.

A gyógyszergyárak egy része - bár létezik a promóciót korlátok közé szorító jogszabály, valamint egy tavaly aláírt szakmai etikai kódex - igyekszik megtalálni a kiskapukat az orvosok megnyerésére. Előadásokról, tanulmánykészítésekről szóló számlákra fizetnek kisebb-nagyobb összegeket a gyártók azoknak, akik az egymással versengő készítmények közül az övékét preferálják. A pénz "visszafolyatására" persze nemcsak az orvosságok, hanem bármilyen más, a kórházak és orvosok által használt termékek gyártóinak és szállítóinak egy része is kapható.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Monitor

Zsebkezelés

Az egészségügy zavarosában világszerte sokan halásznak, függetlenül az adott ország fejlettségétől. A módszerek változatosak, a közönséges lopástól a kifinomult "tiszteletdíj"-felvételig terjednek - derül ki a Transparency International legfrissebb tanulmányából.

Kásler döntött, a jövőben is Zalán vezetheti a Pesti Magyar Színházat

Kásler döntött, a jövőben is Zalán vezetheti a Pesti Magyar Színházat

Kiraknák a kastélyokból a fogyatékkal élőket

Kiraknák a kastélyokból a fogyatékkal élőket

Tavaszias lesz a csütörtök

Tavaszias lesz a csütörtök

Európa-bajnok lett a miskolci fényvillamos

Európa-bajnok lett a miskolci fényvillamos

Tizenöt perc hírnevet akart, kiugrott egy luxushajó tizenegyedik emeletéről

Tizenöt perc hírnevet akart, kiugrott egy luxushajó tizenegyedik emeletéről

Nem fogadták el a cég ajánlatát, sztrájkba lépnek a győri Audi dolgozói

Nem fogadták el a cég ajánlatát, sztrájkba lépnek a győri Audi dolgozói