Szigorú korlátozásokat ígért az oktatási miniszter, miután kiderült, szexuális bűncselekményekért felelősségre vont tanárok is iskolai munkához jutottak Nagy-Britanniában. A londoni sajtó három ilyen esetről adott hírt, ám valójában többen érintettek a botrányos ügyben.

"Olyan rendszerre van szükség, amelyben a gyermekvédelem az első" - jelentette ki a brit oktatási miniszter a parlamentben, amikor arról számolt be, hogyan kívánják a jövőben távol tartani a tanári munkától azokat, akiknek szexuális bűncselekmény vagy akár csak szabálysértés van a rovásukon. Ruth Kellynek azért kellett a képviselők elé állnia, mert néhány héten belül három emberről is kitudódott, hogy iskolai állást kapott, noha szerepel a neve a szexuális bűntettet elkövetők rendőrségi listáján.

Először azt derítette ki a londoni sajtó, hogy egy norwichi iskolában testnevelő tanárként dolgozhatott Paul Reeve, akit 2003-ban figyelmeztetésben részesített a rendőrség, miután tiltott képeket töltött le pedofil internetes oldalakról. A harmincas éveiben járó családapa azért vállalhatott pedagógusi munkát, mert a szaktárca egykori államtitkára, a ma már a külügyminisztériumban dolgozó Kim Howells erre külön engedélyt adott. Tanácsadói úgy találták, hogy a férfi nem veszélyezteti a gyermekeket - mondta a minap Howells. Hasonlóképpen egy minisztériumi - mégpedig a miniszteri titkárságon a tárca vezetőjének nevében írt - levélnek köszönheti alkalmazását egy másik, korábban eltiltott tanár. William Gibsont 1980-ban pénzbírságra ítélték és elküldték az oktatásból, mert viszonya volt egy 15 éves diáklánnyal. A matek szakos férfi - aki időközben csalásért börtönben is ült - 2003-ban vállalt újra pedagógusi munkát. Két iskolában is dolgozott, de mindkét helyről mennie kellett, amikor fény derült a múltjára, a botrány kirobbanásakor pedig helyettesítő tanár volt egy bournemouthi iskolában. Kétségbeesett nyilatkozatokkal bizonygatta, hogy nem pedofil. Annak idején azzal bukott le, hogy virágot küldött ifjú szerelmének, akivel később össze is házasodtak, 19 évig együtt éltek, és három közös gyermekük született - hangoztatta.

A rendőrség nyilvántartásában mindkét férfi szerepelt, mégis lemaradt a nevük arról a listáról, amelyet az oktatási minisztériumban vezetnek a gyerekek közeléből elparancsolt pedagógusokról. Ez utóbbin is ott volt viszont Keith Stuart Hudson neve. Őt azért tiltották el foglalkozásától, mert fiúkról készült "illetlen" képeket találtak nála. 2001-ben azonban az akkori oktatási miniszter, Estelle Morris - az 1999-ben elfogadott gyermekvédelmi törvény által létrehozott speciális bíróság jóváhagyásával - úgy határozott, hogy lányiskolákban dolgozhat a férfi.

Parlamenti beszédében Ruth Kelly most egyebek közt azt ígérte, hogy összhangba hozzák e nyilvántartásokat, amelyekben egyébként a köz- és felsőoktatási vezetők szövetségének elnöke, John Dunford szerint több diák neve szerepel, mint tanáré. A miniszter azt közölte, hogy a tárcájánál vezetett lista jelenleg 4045 névből áll. Többségükre teljes tanítási tilalom érvényes, 210-en pedig csak korlátozottan gyakorolhatják szakmájukat. 1997 óta a minisztérium vezetői tíz embernek adtak felmentést a tiltás alól, de egyikük sem dolgozik oktatási intézményben. Más módon összesen 46-an kaptak újra lehetőséget a tanításra, közülük 32-en azonban továbbra sem gyermekekkel foglalkoznak. Egyikük az oktatásban helyezkedett el, de a rendőrség szerint nem jelent veszélyt a környezetére, 13 esetben pedig még folyik a vizsgálat - jelentette ki a képviselők előtt a miniszter, aki hangoztatta: a jövőben automatikusan eltiltanak a pedagógusi munkától mindenkit, aki bármilyen, gyermekekkel kapcsolatos, szexuális jellegű törvénysértést követ el. A tilalom esetleges feloldásáról csak egy független bizottság dönthet, a minisztériumi vezetők nem kapnak ilyen jogot.

Arról, hogy egyáltalán enyhíthető-e ez a szigor, megoszlanak a vélemények. Miközben érthető az aggodalom, hogy a gyermekmolesztálók újra hasonló bűncselekményeket követhetnek el, a The Economist londoni hetilap által ismertetett brit belügyminisztériumi statisztika nem támasztja alá ezeket a félelmeket. A 2002-es adatokat feldolgozó kimutatás szerint a gyermekekkel kapcsolatos szexuális bűntettekért elítéltek között 17 százalékot tesz ki a két éven belül visszaesők aránya, míg az átlagos bűnismétlési ráta 60 százalékos. Előfordulhat persze, hogy a gyermekzaklatók két éven túl tértek újra rossz útra, vagy újabb tettük nem jutott a hatóságok tudomására - írja a lap, de hozzáteszi: ez más bűncselekményekre is igaz, és a szokásosnál szigorúbb ellenőrzés mindenképpen komoly visszatartó erő. Erről tanúskodik egyébként az amerikai igazságügyi minisztérium statisztikája is: ott a gyermekmolesztálók 39 százaléka került három éven belül újra rendőrkézre, de túlnyomó többségük másfajta törvénysértést követett el, és csak 3 százalékukat vették ismét kiskorúak elleni szexuális bűntett miatt őrizetbe.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Monitor

Zaklatottak

Elemzők szerint Nagy-Britannia az Egyesült Államok példáját követte, amikor nyilvántartást nyitott a szexuális...

Ahmed H.: "Egy államgépezet akart eltaposni"

Ahmed H.: "Egy államgépezet akart eltaposni"

11 kérdésre vár választ Szél és Hadházy az MTVA vezérigazgatójától

11 kérdésre vár választ Szél és Hadházy az MTVA vezérigazgatójától

Péterfy-Novák Éva: A környezetemben mindenkinek horror volt a házassága, gondoltam, ennek így kell lennie

Péterfy-Novák Éva: A környezetemben mindenkinek horror volt a házassága, gondoltam, ennek így kell lennie

Szuper jó fej rendőrök, ritmusra nyomják a szirénát - videó

Szuper jó fej rendőrök, ritmusra nyomják a szirénát - videó

Márki-Zay: Volt olyan önkormányzati dolgozó, akinek ezernél is több kifizetetlen túlórája volt

Márki-Zay: Volt olyan önkormányzati dolgozó, akinek ezernél is több kifizetetlen túlórája volt

Sebestyén Balázsnak már két éve telke van a Holdon

Sebestyén Balázsnak már két éve telke van a Holdon