Elemzők szerint Nagy-Britannia az Egyesült Államok példáját követte, amikor nyilvántartást nyitott a szexuális...

Elemzők szerint Nagy-Britannia az Egyesült Államok példáját követte, amikor nyilvántartást nyitott a szexuális bűncselekmények elkövetőiről: az USA-ban félmillió ilyen bűnöző adataihoz férhet hozzá nemcsak a rendőrség, hanem a közvélemény is. Erről rendelkeznek a Megan-törvényként ismertté vált jogszabályok, amelyek lényege, hogy minden lakóközösségnek jogában áll tudnia - és erről tagjai akár külön-külön értesítést is kaphatnak -, hogy olyan ember él a közelében, akit már elítéltek szexuális bűncselekményért. Az első ilyen rendelkezést New Jerseyben hozták, miután egy visszaeső bűnöző 1994-ben megerőszakolta a szomszédjában élő, mindössze nyolcéves Megan Nicole Kankát. A kislányról kapta nevét a törvény, amelynek szövetségi szintű változatát két évvel később, 1996-ban írta alá az akkori elnök, Bill Clinton.

Arról, hogy szexuális bűntettel a múltjában senki se dolgozhasson iskolában, szigorú ellenőrzéssel igyekeznek gondoskodni az Egyesült Államokban. A szabályok államonként változhatnak, de a legtöbb helyen a munkába állás előtt vetik kontroll alá a tanárokat és más iskolai alkalmazottakat, például a buszvezetőket. A legtöbb helyen ilyenkor nemcsak a személyes adatokat kell megadni, hanem ujjlenyomatot is kérnek, hogy összevethessék azt a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) központi nyilvántartásával, illetve a helyi adatbázisokkal. A BBC internetes híroldalának összefoglalója szerint Virginia államban például csak egyéves szerződést kötnek a tanárokkal, és az ellenőrzést minden esztendőben megismétlik. Nyugat-Virginiában először a tanári igazolvány kiadásakor, majd három, illetve nyolc év múlva van kontroll, Floridában pedig még azt is megtiltották a szexuális bűncselekményekért egykor elítélteknek, hogy iskolák környékén lakjanak.

A szexuális zaklatást persze így sem lehet teljesen távol tartani az oktatási intézményektől, legalábbis az egyetemektől és a főiskoláktól. Erről tanúskodik az a felmérés, amelynek eredményét nemrég tették közzé. E szerint az amerikai felsőoktatásban tanulók 62 százaléka érzi úgy, hogy inzultálták már. A Harris Interactive közvélemény-kutató által elvégzett vizsgálat egy rossz tréfát vagy például szexuális tartalmú fotók továbbítását is a zaklatás kategóriájába sorolta, így fizikai inzultusról csak a megkérdezettek 32 százaléka számolt be. A felmérés résztvevőinek 41 százaléka elismerte, hogy maga is követett el zaklatásnak minősíthető tettet, de azt az iskolai élet részének, viccnek találta, és úgy vélte, hogy a másik félnek is tetszett. Az érintett diákok kevesebb mint tizede jelentette a molesztálást az iskola vezetőségének, az áldozatok túlnyomó többsége ugyanis nem tartja nagy ügynek a történteket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Monitor

Kizárásos alapon

Szigorú korlátozásokat ígért az oktatási miniszter, miután kiderült, szexuális bűncselekményekért felelősségre vont tanárok is iskolai munkához jutottak Nagy-Britanniában. A londoni sajtó három ilyen esetről adott hírt, ám valójában többen érintettek a botrányos ügyben.

Gépdráma, géphorror: leselejtezték a robotokat a világ első robothotelében

Gépdráma, géphorror: leselejtezték a robotokat a világ első robothotelében

Mi lesz a céggel, amelybe nemrég bevásárolta magát Andy Vajna?

Mi lesz a céggel, amelybe nemrég bevásárolta magát Andy Vajna?

Több mint négyszázszor kellett szervizeli a szupertraffipaxokat tavaly

Több mint négyszázszor kellett szervizeli a szupertraffipaxokat tavaly

Megmagyarázza az olvasóinak a Guardian, mi az az O1G, és ki az a Nagy Blanka

Megmagyarázza az olvasóinak a Guardian, mi az az O1G, és ki az a Nagy Blanka

Itt a figyelmeztetés a fél országra: havazni fog

Itt a figyelmeztetés a fél országra: havazni fog

Elromlott a kerekesszéke, hazatolták a rendőrök a mozgássérült nőt

Elromlott a kerekesszéke, hazatolták a rendőrök a mozgássérült nőt