Az 1924-es száműzetés után a török szultáni dinasztia egyik családja Budapesten talált menedéket. II.

Az 1924-es száműzetés után a török szultáni dinasztia egyik családja Budapesten talált menedéket. II. Abdul-Hamid fia, az akkor 46 éves Mehmed Abdülkadir népes családjával költözött a magyar fővárosba. A hercegnek - aki 1944-ben egy német légitámadás alatt egy szófiai szállodában lelte halálát - egyszerre három felesége volt a világ különböző pontjain: Mihriban Hanim Kairóban, Hatice Macide Hanim Bécsben, Meziyet Fatma Hanim pedig Isztambulban hunyt el. Sőt a történészek szerint Mehmed Abdülkadir Magyarországon is megnősült, és egy bizonyos Mer Irén személyében magyar hitvese is volt, akitől egy fia is született, de ő 1934-ben, 9 éves korában Budapesten meghalt.

Rajta kívül öt gyermeke volt a Magyarországra menekült szultáni sarjnak, közülük azonban már csak egy, az 1925-ben született Savfet Neslisah él. Ő jelenleg Isztambulban lakik, és még mindig kitűnően beszél magyarul. Húga, Biydar néhány hónapos korában Budapesten halt meg. Három fivére közül a legidősebb, Mehmed Orhan tízévesen került Magyarországra, az elemi iskolát ő is itt végezte, és a második világháború előtt Franciaországba költözött. A hetvenes években Párizsban temetőőrként dolgozott, és 1994-ben hunyt el. Egyik öcscse, Necip Ertugrul a harmincas években Bécsbe ment, ahol orvos lett. Nem maradt Magyarországon Mehmed Abdülkadir herceg harmadik fia sem: Aladdin Kadir Bulgáriába került, családot alapított, és ott élt 1999-ben bekövetkezett haláláig.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Monitor

Családremény

Törökországban egyre több figyelem jut a szultánok leszármazottainak, akik közt volt bokszoló és szappanárus, de politikai cselszövő is. Az utódok a média gyakori vendégei, ami a törökök egy része szerint segít megbékélni a múlttal, mások szerint viszont veszélyes nosztalgiát ébreszthet.

Kézi-vb: Matics szerint a szerencse nagyon hiányzik

Kézi-vb: Matics szerint a szerencse nagyon hiányzik

Ilyen, amikor telibe talál egy vonat egy kamiont

Ilyen, amikor telibe talál egy vonat egy kamiont

Hadházy: Szóról szóra megegyező pályázatokkal nyertek uniós pénzt

Hadházy: Szóról szóra megegyező pályázatokkal nyertek uniós pénzt

Öt és fél évet kapott a kokainos zuglói gázoló nő

Öt és fél évet kapott a kokainos zuglói gázoló nő

Feledékeny? Akkor díjazni fogja a MasterCard újítását

Feledékeny? Akkor díjazni fogja a MasterCard újítását

Kézilabda-vb: óriásit küzdött, de kikapott a svédektől a válogatott

Kézilabda-vb: óriásit küzdött, de kikapott a svédektől a válogatott