Nemzetközi botrány robbant ki amiatt, hogy a moszkvai Krisna-tudatú hívők már második éve nem építhetik fel templomukat. Az orosz ortodox egyház gonosz démonnak tartja Krisnát, a moszkvai kormányzat pedig a jelek szerint nem akar ujjat húzni az ortodoxokkal.

Egy emberként rontott rá az orosz ortodox egyház a moszkvai Krisna-hívők 20-25 ezres közösségére. "Krisna gonosz és vad démon, az istentelen gonosz erők megszemélyesítője" - írta egyebek mellett Nikon ufai ortodox érsek Jurij Luzskov moszkvai polgármesternek címzett nyílt levelében. A magas rangú egyházi illetékes, aki azt is kétségbe vonta, hogy egyáltalán vallásnak tekinthető a Krisna-hit, azért fordult a főváros vezetéséhez, hogy rábírja Luzskovékat az új moszkvai Krisna-templom felépítésének megakadályozására. A jelek szerint a győzködés eredményes volt, hiszen - formai okokra hivatkozva - előbb a moszkvai ügyészség, majd az önkormányzat is úgy döntött: nem illeti meg a krisnásokat a nekik tavaly átadott sportpályányi terület.

A Krisna-hívők kálváriája 2004-ben kezdődött, amikor az egyik északi kerületben indult építkezések miatt lebontották egyetlen moszkvai templomukat. A hívők nemigen tiltakoztak, hiszen a városvezetés megígérte, hogy egy másik északi városrészben ingyen átad egy nagyobb földterületet, ahol azonnal megkezdődhet az új templom építése. Az engedélyek kiadása azonban az első pillanattól kezdve meglehetősen vontatottan haladt, míg a krisnások az új telken felhúzott ideiglenes épületben tartották meg összejöveteleiket.

Közben egyre hangosabb lett az ortodox egyház tiltakozása. Amellett, hogy destruktívnak nevezték a kisegyházat, azt kezdték híresztelni, hogy a krisnások új temploma ugyanakkora lesz, mint a Moszkva központjában lévő fő ortodox imahely, a Megváltó Krisztus-székesegyház. A krisnások végül belementek, hogy a felére csökkentsék - eredetileg is az ortodox székesegyház méretének felére tervezett - templomukat, ám már szerveződött az az ortodox mozgalom, melynek tagjai a munkagépek elé vetették volna magukat, ha megkezdődik az építkezés. "Meg kellene nézni, mekkora imahely jut a hagyományos vallások egy-egy hívőjére, és meg kellene határozni, hogy mennyi jusson a krisnásoknak. Attól tartok, a megfelelő méret telefonfülkényi lenne" - adta meg az elvi muníciót Nikon.

Az ufai érsekhez hasonlóan az ortodox egyház több képviselője is túlzottnak nevezte az egyetlen Krisna-templom méreteit, míg Andrej Kurajev, a moszkvai ortodox Vallási Akadémia professzora a fiatal moszkvaiak lelkét félti a krisnásoktól. "A krisnások a saját hitükre akarják téríteni a fiatalokat, és ez természetesen aggasztja az ortodox egyházat" - mondta Kurajev.

A krisnások - akikkel hivatalosan még mindig nem közölték, hogy nem kapják meg az ígért földterületet, így hamarosan az ideiglenes imahelyüket is lebontják - attól tartanak, hogy a városvezetés részben azért vonta vissza ígéretét, mert időközben jelentősen megnőtt a kijelölt földterület értéke, így az önkormányzat inkább pénzzé tenné a telket. A helyzetet mindenesetre nem sikerült tisztázni, Luzskovék visszavernek minden tárgyalási kezdeményezést.

Míg az orosz közvéleményt hidegen hagyja az ügy, a népes és befolyásos krisnás közösségnek otthont adó Nagy-Britanniában és Indiában hetek óta napirenden van a moszkvai hittestvérek sanyarú sorsa. Indiában a vezető lapok is beszámoltak az oroszországi fejleményekről, a brit parlamentben pedig tíz képviselő hivatalos kampányt kezdeményezett a moszkvai krisnások védelme érdekében. Az orosz ortodoxokat azonban még az sem hatotta meg, hogy az újdelhi ortodox püspök személyesen biztosította őket: a feltűnő ruhát viselő krisnások nagyon távol állnak a gonosz erőitől.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy rasszista kampány nem tesz jót a karriernek

Egy rasszista kampány nem tesz jót a karriernek

Megmarad-e a korcsolyakomplexummá alakított Récsei Központ műemléképülete?

Megmarad-e a korcsolyakomplexummá alakított Récsei Központ műemléképülete?

Ha wifi van otthon, ellenőrizze a routerét – ha régebbi, szinte biztos, hogy bajban van

Ha wifi van otthon, ellenőrizze a routerét – ha régebbi, szinte biztos, hogy bajban van

Speciális szabályok szerint engedné a miniszter a föld öröklését

Speciális szabályok szerint engedné a miniszter a föld öröklését

Nyugdíjkáosz januárban: sem a miniszter, sem a fideszesek nem mentek el a bizottsági ülésre

Nyugdíjkáosz januárban: sem a miniszter, sem a fideszesek nem mentek el a bizottsági ülésre

Új közvilágítást kap a Városliget

Új közvilágítást kap a Városliget