Megmentheti a világ legrégibb uralkodói dinasztiáját, ha a várandós japán hercegnő fiúgyermeknek ad életet, ami ugyanakkor keresztülhúzza a császári trón öröklődésének reformjára kidolgozott kormánypárti tervezetet.

Kérem, segítsenek megőrizni az ország nyugalmát! - szólította fel a sajtótájékoztatóra összegyűlt újságírókat Furukava Kijosi, a Császári Udvari Iroda nagymestere. A sokak szerint az uralkodói famíliát inkább irányító, mintsem segítő iroda képviselője február 7-én hivatalosan is megerősítette: a japán császár másodszülött fiának felesége, Kiko hercegnő három hónapos terhes. A császári orvosok az ősz végére várják a gyermeket, aki ha fiú lesz, megmentheti a kihalástól az uralkodócsaládot.

Akihito császár felmenőinek sorát a 2700 évvel ezelőtt földi uralkodóvá lett Dzsimmu istenségig vezeti vissza. A világ utolsó regnáló császára a százhuszonötödik ősei sorában, és így a legrégibb uralkodódinasztia képviselője. Az évezredes család fennmaradása azonban veszélyben forog. A császári utódlást a 19. századtól szabályozó rendelet szerint a Krizantém Trónt csak egyenes ági férfi leszármazott örökölheti. Akihito két fia, Naruhito, az elsőszülött, és Akisino, a másodtrónörökös, három lányunokával is megajándékozta apjukat, de fiú utód még nem született.

A lehetséges trónörökös érkezésének híre, noha Japán-szerte örömteli fogadtatásra talált, félő, hogy konzerválja az évtizedek óta válságban lévő császári intézményt. "A stabilitás és a folytonosság érdekében megtartott császár még ma is a tradicionális japán értékek megtestesítője ugyan, de valójában tartalmatlan, mesterségesen megalkotott, elavult jelkép" - véli Aszada Akira, az évszázadokon át császári székhelyül szolgáló Kiotó egyetemének professzora. Külföldi bírálók szerint pedig az intézmény mára tradicionális funkcióinak többségét is elvesztette. A feudális Japán folytonosan egymással háborúzó hadurainak korában a császár az ország egységét szimbolizálta. De például Herbert Bix ismert amerikai Japán-szakértő szerint ma már nincs szükség az etnikailag, nyelvileg és politikailag is homogén japán társadalmat összetartó erőre.

Az évszázadok óta változatlan, merev szabályok szerinti életmódra kényszerített császári családtagok iránt a fiatalabb generációk tisztelet helyett sokkal inkább szánalmat éreznek. Naruhito trónörökös felesége, Maszako hercegnő fényes diplomatakarrierjét adta fel, mikor kétszeri visszautasítás után elfogadta a herceg házassági ajánlatát. Hercegi feleségként egyetlen feladata, hogy fiú trónörököst hozzon a világra. Az egyetemi tanulmányait a Harvardon, majd Oxfordban végzett hercegnőnek ez a mai napig sem sikerült, háromszori vetélés után 2002-ben lánya született. A fiúgyermeket követelő Udvari Iroda által elviselhetetlen nyomásnak kitett Maszako végül ideg-összeroppanást kapott, és ma is betegesen fél a közszerepléstől, nem jelenik meg a nyilvánosság előtt.

A tarthatatlan állapotnak véget vetendő, egy Koizumi miniszterelnök által jogászokból, egyetemi tanárokból és állami tisztviselőkből összehívott testület javaslatot tett a nőági örökösödés törvénybe iktatására. A júniusban parlamenti vitára kerülő törvénymódosítás engedélyezné császárnők uralkodását, valamint beemelné a családba a császári lány utódokkal házasodó rang nélküli férfiakat is. Az uralkodói vér tisztaságát rontó reformelképzelésnek azonban számos elszánt ellensége van, köztük Koizumi kabinetjének négy minisztere és Nakaszone Jaszuhiro volt miniszterelnök.

A nőági örökösödést ellenzők többsége konzervatív meggyőződésből tiltakozik, míg a progresszívabb kritikusok anyagi megfontolásokat hangoztatnak. 2004-ben a császári család fenntartása több mint 30 milliárd jenjükbe (körülbelül 50 milliárd forint) került a japán adófizetőknek - számolta ki Johei Mori, a Mainicsi Sinbun című lap udvari tudósítója. A saját vagyonától a háború után megfosztott, de ma is a tokiói palotában élő, kizárólag Japán területén előállított zöldségeket, húsokat fogyasztó császári család költségei a többszörösükre is növekedhetnek, ha a parlament elfogadja a sokak szerint félmegoldást jelentő nőági örökösödést.

A súlyos anyagi terhek ellenére a japán polgárok többsége továbbra is fogságban akarja tartani aranykalickába zárt uralkodóit. A Nipon Television idei felmérése szerint a megkérdezett japánok több mint fele nincs tisztában a női örökösödést engedélyező törvénymódosítás következményeivel, de több mint 80 százalékuk támogatja azt az uralkodói dinasztia fenntartásának érdekében.

PÁSZTOR AURÉL / TOKIÓ

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

Családi történet: amikor a Maffiózók átírta a sorozatok történelmét

Családi történet: amikor a Maffiózók átírta a sorozatok történelmét

Újra jön a nagy havazás, hat megyére adják ki a figyelmeztetést

Újra jön a nagy havazás, hat megyére adják ki a figyelmeztetést

Nyomozás a génadatbankban: forradalom vagy totális indiszkréció?

Nyomozás a génadatbankban: forradalom vagy totális indiszkréció?

Világító reklámokat lőne az űrbe egy orosz cég

Világító reklámokat lőne az űrbe egy orosz cég

Töröltek egy posztot, megy is a találgatás a Xiaomi 5G-s telefonjáról

Töröltek egy posztot, megy is a találgatás a Xiaomi 5G-s telefonjáról