A szociális juttatások újabb drasztikus megnyirbálásával köszöntött a február Türkmenisztán polgáraira: Szaparmurat Nyijazov államfő rendeletben csökkentette - sokaktól pedig egyszerűen megvonta - a nyugdíjakat, és átalakította a táppénzkifizetés rendszerét is.

Türkmenisztánban a papírpénzeken is az államfő, Szaparmurat Nyijazov arcképe díszeleg, ám a türkmén nyugdíjasok február eleje óta ritkábban gyönyörködhetnek benne. A magát minden türkmének atyjának, azaz türkménbasinak nevező elnök ugyanis az országban élő mintegy 350 ezer nyugdíjas egyharmadától egy tollvonással elvette a járandóságát, és a többieknek is a megszokottnál kevesebbel kell beérniük.

Az államfő döntése értelmében megszűnt a rokkantsági nyugdíj, az egykori kolhoztagok sem számíthatnak többé állami juttatásra, mint ahogy azok a férfiak és nők sem, akik 25, illetve húsz évnél rövidebb ideig álltak munkaviszonyban Türkmenisztánban. Meg nem erősített beszámolók szerint a bankokban és a postákon idősek százai lettek rosszul, miután tudomásukra hozták, hogy "atyjuk" egy tollvonással elvette megélhetésük egyetlen forrását. A megvont vagy csökkentett nyugdíjak ugyan eleve meglehetősen szerények voltak - értékük 10-90 dollár között mozgott -, és az is igaz, hogy sok szolgáltatás ingyenes az idősebbek számára, ám a fizetések sem olyan magasak a négymilliós országban, hogy a nyugdíjasok gyermekei és más rokonai minden megrázkódtatás nélkül átvegyék a pénz nélkül maradtak ellátását. Sokak szerint egyébként a döntés elsősorban - és nem véletlenül - a volt szovjet tagköztársaságban élő oroszokat sújtja, akiknek a többsége nem sokkal a Szovjetunió szétesése előtt költözött Türkmenisztánba, így semmiképpen sem érhette el a 20-25 éves helyi munkaviszonyt.

A türkménbasi egyben a táppénzeket is megnyirbálta. A magánvállalatok ezentúl csak az adózott nyereség terhére fizethetnek betegállományba kényszerült alkalmazottaiknak, míg az állami cégeknek a fizetésekre átutalt szűkös keretből kell kigazdálkodniuk a betegeknek járó juttatásokat.

A betegeken és időseken megspórolt pénz sorsáról semmit sem tudni, valószínűleg ebből is finanszírozzák a türkménbasi meghökkentő terveit: egyebek mellett a sivatagi jégpalota megépítését, a tíz emelet magas ashabadi házasságkötő palota vagy az államfőről elnevezett fővárosi óriásmecset felépítését. Az is sok pénzbe kerülhet, hogy Nyijazov rendszeresen az űrbe juttatja az általa fontosnak tartott tárgyakat. Tavaly az ország zászlaját helyeztette el egy orosz rakéta fedélzetén utazó kapszulában, február eleje óta pedig az általa írt, Ruhnama című írásmű egyik díszpéldánya (HVG, 2005. március 12.) kering Föld körüli pályán. A Lélek könyvét egyébként immár a csak magyarul tudó érdeklődők is olvashatják: a turkmenistan.gov.tm honlapon csak rá kell kattintani a "Ruhnama and World" feliratú ikonra, majd a magyar zászlóra valamelyest emlékeztető indiai trikolórra klikkelve máris elérhető a türkménbasi elmélkedése magyar nyelven is.

A Türkmenisztánba bejutó külföldiek beszámolói alapján készült tanulmányok szerint egyébként az ország lakosságának egészsége is megsínylette a türkménbasi reformjait. Miután Nyijazov bezáratta a vidéki kórházakat, és sorkatonákkal váltatta fel a kórházi ápolószemélyzetet, 62 évre csökkent a közép-ázsiai ország lakosainak átlagéletkora, és a hivatalos cáfolatok ellenére megugrott a tbc-s betegek, illetve a HIV-fertőzöttek száma.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ferihegyi fejlesztések: közepesnek jó lesz

Ferihegyi fejlesztések: közepesnek jó lesz

A Margitszigeten misézik Erdő Péter Szent Margit tiszteletére

A Margitszigeten misézik Erdő Péter Szent Margit tiszteletére

Orosz hadsereg: izraeli rakétákat lőtt le a szíriai légvédelem

Orosz hadsereg: izraeli rakétákat lőtt le a szíriai légvédelem

Náci karlendítésre emlékeztető mozdulatokat tett esküvőjén a Jobbik elnökének felesége

Náci karlendítésre emlékeztető mozdulatokat tett esküvőjén a Jobbik elnökének felesége

Havazás helyett ma napsütésre számíthatunk

Havazás helyett ma napsütésre számíthatunk

Még sosem gyilkoltak annyit Mexikóban, mint tavaly

Még sosem gyilkoltak annyit Mexikóban, mint tavaly