A héten lett 80 éves a brit uralkodónő. II. Erzsébet úgy kormányozta át az udvart a történelem viharain és családját a hangos botrányokon, hogy megőrizte tekintélyét, és a britek többségének esze ágában sincs köztársaságra cserélni a monarchiát.

A királyi pár Németországban.
Rokonlátogatás
© AP
Uralkodásának eddigi 54 éve alatt több mint hárommillió postai küldeményt kapott, közel 380 ezer kitüntetést adott át, 256 külföldi útja során 129 országban járt, 23 hajót avatott fel, első e-mailjét 1976-ban küldte egy brit katonai bázisról - egyebek közt ezt tartalmazza az az udvar által készített összeállítás, amely április 21-ei 80. születésnapjára nyolcvan érdekességet gyűjtött csokorba II. Erzsébetről. A listából - csakúgy, mint a királynő életpályáját méltató elemzésekből - egy, a hagyományokhoz ragaszkodó, ám a világ változásaira is fogékony uralkodó képe rajzolódik ki.

"Nem igazi újító, de figyelmes, és jó tanácsokat kap" - mondta egyik életrajzírója, Robert Lacey a születésnapját hivatalosan csak júniusban ünneplő királynőről, aki 1952-ben, 26 évesen örökölte meg a trónt apjától, VI. Györgytől, és ma - az 1946-ban megkoronázott thaiföldi király, Bhumibol Aduljadedzs után - ő a világ második legrégebben hatalmon lévő uralkodója. II. Erzsébet fejére egy igencsak mozgalmas történelmi korszakban került rá a korona: kezdetben még 32 nemzet élén állt, a brit birodalom felbomlása, a gyarmatok függetlenné válása nyomán azonban ma már "csak" 16 ország 128 millió lakosának államfője. Ugyanakkor hivatalosan továbbra is az egykor London fennhatósága alatt állt 53 országot - többnyire köztársaságokat - tömörítő Nemzetközösség első embere, és az ő munkájának, diplomáciai érzékének is köszönhető, hogy Nagy-Britannia meg tudta őrizni kapcsolatait volt gyarmataival.

Jó személyes viszonyt is sikerült kialakítania a világ számos vezető politikusával. Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök egy dokumentumfilmben többször is "Erzsébet barátomnak" nevezte, Jacques Chirac francia államfőnek pedig állítólag még azt is megengedik az udvarnál, hogy a királyi vacsorákon az elegáns borok helyett kedvenc mexikói sörét igya. II. Erzsébet jóban van Mary Robinson egykori ír államfővel és az idősebb George Bushsal is, akinek fia, George W. Bush több mint nyolcvan év után az első olyan amerikai elnök, aki egy londoni látogatása alkalmával a Buckingham-palotában szállt meg.

Általában jól kijött a királynő miniszterelnökeivel is, akikből összesen tíz szolgált a trónon eddig töltött évei alatt. Különösen kedvelte Winston Churchillt, Harold Macmillant és Harold Wilsont. Margaret Thatcherrel viszont nem mindig értett egyet. A kabinet jelenlegi vezetőjével, Tony Blairrel eleinte ugyancsak szívélyes viszonyt ápolt, ám utóbb ez állítólag hűvösebbre fordult, mert az uralkodónő kevesli az államügyekről kapott tájékoztatást. II. Erzsébet minden héten konzultál az éppen hivatalban lévő miniszterelnökkel, és ebbe a munkába ma már - csakúgy, mint több más napi feladatba - fokozatosan bevonja a trónörökös Károly herceget is. Noha a hatalmi struktúrában protokolláris szerepet játszik, és következetesen távol tartja magát minden politikai állásfoglalástól, a királynő - mint azt Margaret Thatcher írta emlékirataiban - "tökéletesen tisztában van az aktuális ügyekkel, és óriási tapasztalattal rendelkezik".

A zord külső takar (Oldaltörés)

© AP
Rendkívüli tájékozottsága nem csak államügyekben mutatkozik meg. "Jobb hírszerző hálózata van, mint bárkinek a palotában. Fogalmam sincs, hogy csinálja, de mindent tud, és mindent lát" - mondta fia, András herceg a Time című amerikai hírmagazinnak adott interjújában. Kitüntetések átadása, különleges fogadások előtt a királynő általában lejegyez néhány, egy társalgás megindításához elegendő információt a meghívottakról, amit aztán a szükséges pillanatban egy segítője halkan felolvas neki. Hiba azért ebbe az amúgy jól működő rendszerbe is becsúszhat, és be is csúszott, például tavaly nyáron, amikor II. Erzsébet a brit rockzene néhány legendás gitárosát fogadta. A Queen zenészét, Brian Mayt annak ellenére nem ismerte föl, hogy három évvel korábban a Buckingham-palotában a királynő trónra lépésének ötvenedik évfordulójára rendezett ünnepségen is fellépett, az évtizedek óta a rock világsztárjai közt számon tartott Eric Claptontól pedig megkérdezte, régóta zenél-e.

Pedig a királynő gyakran zord, hűvös külseje, ha nem is lázadót, de olyan embert takar, aki - miközben ragaszkodik a hagyományokhoz - igyekszik lépést tartani a világ változásaival - állítják sokan a környezetéből. Alan Reid, az uralkodó kincstárnoka a Time magazinban egyenesen "nagyon modernnek" nevezte II. Erzsébetet, aki már 19 éves korában - akkor még apja hozzájárulásával - újított: ő volt a királyi család első nőtagja, akinek nemcsak tiszteletbeli katonai rangja van, hanem ténylegesen is szolgált a hadseregben. Beosztott tisztként dolgozott 1945-ben egy női segédalakulatban, jogosítványt is ott szerzett. 1993-ban beleegyezett, hogy - egy előjogától megválva - adót fizessen jövedelme után. Sokat bírálták viszont, amikor elérte, hogy édesanyja, a britek által bálványozott anyakirályné négy évvel ezelőtti halálát követően (HVG, 2002. április 5.) ne kelljen megfizetnie a 20 millió fontra becsült örökösödési illetéket.

Miután pénzügyeit átláthatóbbá tette, és az udvar által használt állami tulajdon, illetve a - tavaly mintegy 35 millió fontos - költségvetési támogatás elvált magánvagyonától, a királynő elvesztette a világ leggazdagabb asszonya és a leggazdagabb brit címet: a Sunday Times című londoni hétvégi lap tavalyi listáján a 180. helyre került 250 millió fontnyira becsült tulajdonnal. Az is újdonság az udvarnál, hogy már nem csak kapcsolatok révén lehet ott álláshoz jutni: legutóbb egy helyettes magántitkári posztra írtak ki nyilvános pályázatot, amelyre több mint négyszázan jelentkeztek; a nyertes egy rutinos pénzügyi szakember lett.

Bár az anglikán egyházfő szerepét is betöltő uralkodónő vallási és morális ügyekben konzervatív álláspontot képvisel, családi kérdésekben is egyre engedékenyebb. Sokáig ellenezte, de végül csak elfogadta Károly herceg és Camilla Parker-Bowles házasságát. Unokáinak - különösen Anna hercegnő csípős nyelvű és a huszonéves fiatalok olykor viharos életét élő leányának, Zara Phillipsnek, illetve Károly és Diana hercegnő idősebbik fiának, Vilmosnak - pedig még ennél többet is elnéz. Mióta elvesztette édesanyját, bensőségesebbé vált a kapcsolata családtagjaival, amit már a nyilvánosság előtt sem igyekszik leplezni. Ez sokat szépített a közvéleményben róla kialakult képen, amelyet igencsak beárnyékolt Diana hercegnő 1997-es tragikus halálakor tanúsított, érzéketlenségnek tűnő higgadtsága.

Annyira azonban sohasem csalódtak benne alattvalói, hogy a köztársasági eszmék meghatározóvá válhattak volna Nagy-Britanniában. Az 1990-es évek végén, a királyi család életét kísérő botrányok időszakában valamelyest megerősödtek ugyan, de gyökeret nem tudtak ereszteni. Egy idei felmérés szerint a britek 19 százaléka szakítana a királysággal, míg 68 százalékuk támogatja azt. Tízből nyolc megkérdezett véli úgy, hogy Nagy-Britanniában még tíz év múlva is monarchia lesz, sőt minden harmadik szerint a következő ötven évben sem változik a helyzet.

POÓR CSABA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mennyire emlékszik a Doktor House-ra? Tesztelje!

Mennyire emlékszik a Doktor House-ra? Tesztelje!

Kormányzati támogatást kér a Coop, hogy megmaradhassanak a vidéki boltok

Kormányzati támogatást kér a Coop, hogy megmaradhassanak a vidéki boltok

Levette az étlapról a Huawei telefonját a brit Vodafone és az EE

Levette az étlapról a Huawei telefonját a brit Vodafone és az EE

Többen jöttek vissza Magyarországra tavaly, mint ahányan elmentek

Többen jöttek vissza Magyarországra tavaly, mint ahányan elmentek

Szeretné megóvni a méheket? Fontos tanácsokat ad ingyen az MTA Ökológiai Kutatóközpontja

Szeretné megóvni a méheket? Fontos tanácsokat ad ingyen az MTA Ökológiai Kutatóközpontja

Megindokolta a kormány, miért vette le a Hajógyári-szigetet a világörökségi listáról

Megindokolta a kormány, miért vette le a Hajógyári-szigetet a világörökségi listáról