A magyar-azeri viszony megromlásához vezethet, hogy a Fővárosi Bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte az azeri Ramil Safarovot, aki két évvel ezelőtt Budapesten brutális kegyetlenséggel meggyilkolta egy örmény tiszttársát.

"Mostantól nem engedünk be magyarokat Azerbajdzsánba, és megakadályozunk minden kapcsolatot a két ország között. Ez után az igazságtalan ítélet után számunkra nincs különbség örmények és magyarok között" - kommentálta a napokban Akif Naghi, az azerbajdzsáni Karabahi Felszabadítási Szervezet (QAT) vezetője, hogy a budapesti Fővárosi Bíróság április közepén életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtotta az azerbajdzsáni hadsereg 28 éves hadnagyát, Ramil Safarovot, aki 2004 februárjában megölte az örmény Gurgen Magarjant. Safarov a NATO békepartnerség nevű programjának keretében vett részt egy angolnyelv-tanfolyamon Magyarországon, akárcsak áldozata. Az azeri hadnagy egyébként csak azért nem ölt meg egy másik örmény tisztet is, mert az épületben tartózkodók még időben lefogták.

A magyarországi pert Azerbajdzsánban és Örményországban egyaránt kiemelt érdeklődéssel figyelték, úgy tűnik, mindkét fél a nyolcvanas évek végén kirobbant karabahi válság folytatásának tekinti a gyilkosságot. Örményország - amely a mai napig megszállva tartja az Azerbajdzsánhoz tartozó, örmény többségű Karabahot, valamint a térséget és Örményországot összekötő folyosót - baltás gyilkosok nemzeteként igyekezett beállítani Azerbajdzsánt. Az egyik kis párt 125 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki Safarov fejére; Gajk Demojan, a jereváni védelmi miniszter szóvivője úgy nyilatkozott, a bírósági ítélet szerinte mindenképpen hatással lesz a karabahi rendezés végeredményére.

Azerbajdzsánban is nemzeti kérdésként kezelték Safarov ügyét. Naghi szervezetet alapított a makulátlan előéletű tiszt kiszabadítására, mások pénzgyűjtésbe kezdtek, a Nemzeti Demokratikus Párt pedig a tavalyi év emberének választotta Safarovot. Amint kihirdették az ítéletet, mintegy kétszáz azeri diák vonult Baku belvárosába a szerintük hazájukat megalázó ítélet ellen tiltakozva. Közvetve még Románia is belekeveredett az ügybe: Bukarestben - az azeri-román baráti társaság román tagjaival megerősítve - ugyancsak demonstrációt tartottak az ott tanuló azeri és török diákok, akik Safarov védelmében nyílt levelet intéztek Magyarország vezetőihez is.

A budapesti per azeri megfigyelői egyébként azt állítják, a magyarországi örmény lobbi emberei megvásárolták a bíróságot, ezért szabott ki a testület ilyen igazságtalanul súlyos büntetést a vádlottra. A per első szakaszában - állítják - a bíróság és a közvélemény rokonszenvezett Safarovval, a fordulat akkor következett be, amikor örmény kérésre a bíróság előtt is levetítették azokat a felvételeket, amelyeken látszik, hogy a jelenleg örmény megszállás alatt lévő területről származó gyilkos gyakorlatilag levágta áldozata fejét (a perről lásd A baltás hadnagy című írásunkat).

Míg a médiumok és a közvélemény egyértelműen hangot ad a Magyarországgal szembeni csalódottságának, az azerbajdzsáni hivatalos szervek jóval visszafogottabban viselkednek. A rendőrök szétzavarták a Safarov mellett tüntetőket, a bakui külügyminisztérium egyelőre nem tiltakozott az ítélet miatt, és nem szólalt meg Ilham Aliyev elnök sem, aki korábban megígérte, Baku minden segítséget megad a bajba került tisztnek. A Safarov-ügy okozta közfelháborodást még érdekesebbé teszi, hogy a napokban az azerbajdzsáni médiumok többsége ismertette azt az állítólag diplomáciai forrásokból származó hírt, miszerint Baku a közeljövőben katonai akciót indít Karabah visszafoglalására. A védelmi minisztérium azonnal cáfolta ugyan a beszámolókat, de nem zárta ki a fegyveres konfliktus kiújulásának a veszélyét. "Még nem merültek ki a tárgyalásos rendezés lehetőségei" - állt a rövid nyilatkozatban.

Karabah hovatartozása évszázadok óta vita tárgya a két nép között. Az örmények szerint a terület része volt a középkor előtti Nagy-Örményországnak, az azeriek viszont meg vannak győződve arról, hogy a mai Karabah területén az azeri nemzet őseinek tekintett népek jelentek meg először, és ők hozták létre az első igazi államot is. A két nép ennek ellenére egészen a 19. századig viszonylag békében élt egymás mellett. A viszony az után romlott meg, hogy a hagyományosan kereskedelemmel foglalkozó örmények meghatározó szerephez jutottak Azerbajdzsán városaiban, egyebek mellett Bakuban is. A 19. század végén és a 20. század elején - ekkor a terület az orosz birodalom része volt - már voltak összetűzések az azeriek, az örmények és a grúzok között, ám véres összecsapások csak a cári birodalom szétesése után robbantak ki Azerbajdzsán és Örményország között. Az ellentéteket a szovjet időkben a szőnyeg alá söpörték - ekkor került Karabah autonóm körzetként Azerbajdzsánhoz -, de amikor Mihail Gorbacsov idején megkezdődött a nagyhatalom felbomlása, elemi erővel, pogromok formájában törtek felszínre az indulatok: előbb Örményországból és Karabahból üldözték el az azerieket, majd Azerbajdzsánból az örményeket.

Úgy tűnik, Örményország és Azerbajdzsán vezetői a két nép közötti ellenséges indulatok felkorbácsolásával próbálják elterelni a figyelmet a belpolitikai problémákról: a korrupcióról, a gazdasági gondokról, illetve a demokratikus intézmények fejletlenségéről. A szinte irracionális gyűlölet a karabahi válság rendezését is ellehetetleníti, hiszen a jelenlegi légkörben egyik ország vezetése sem egyezhet bele kompromisszumos megoldásba.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Monitor

A baltás hadnagy

A 29 éves azeri tiszt, Ramil Safarov a bíró által elfogadott szakorvosi vizsgálatok szerint beszámítható állapotban...

15 évesen olimpiát nyert, 22 évesen visszavonul az úszó

15 évesen olimpiát nyert, 22 évesen visszavonul az úszó

Moszkva polipként fonja körbe az Orbánt szövetségbe hívó pártokat

Moszkva polipként fonja körbe az Orbánt szövetségbe hívó pártokat

A Mokkában ma reggel anyatejes palacsintát sütöttek

A Mokkában ma reggel anyatejes palacsintát sütöttek

Edző nélkül maradt a kiesett MTK

Edző nélkül maradt a kiesett MTK

Kalocsai laktanyában építhetik az "atomvárost" Paks II. orosz építőinek

Kalocsai laktanyában építhetik az "atomvárost" Paks II. orosz építőinek

Kiszivárgott: ilyen színekben árulják majd a Galaxy Note10-et

Kiszivárgott: ilyen színekben árulják majd a Galaxy Note10-et