Muhammad Ali személyiségének, arcának és nevének hasznosítási jogát vásárolta meg egy amerikai cég, amely óriási lehetőséget lát a hírességek imázsának kereskedelmi kiaknázásában. Tavaly már ellenőrzést szerzett a néhai Elvis Presley "fölött", és David Beckhamet is képviseli.

A brit BBC, az amerikai USA Today napilap és a Sports Illustrated sportmagazin is a 20. század legkiemelkedőbb sportolójának választotta a 64 éves, nehézsúlyú olimpiai és profi világbajnok Muhammad Alit, aki nyugodt jólétben él Michigan államban a negyedik feleségével, ám hírnevét nem tudta igazi vagyonra váltani. Legalábbis eddig. A minap viszont a nevéhez, személyiségéhez és arcához kötődő jogok 80 százalékáért 50 millió dollárt fizetett készpénzben az amerikai CKX nevű cég, amely kötelezettséget vállalt arra, hogy ha az egykori ökölvívó - akit George W. Bush amerikai elnök tavaly az USA legmagasabb polgári kitüntetésével, a Szabadság Érdemrenddel honorált - értékesíteni akarja, öt év múlva az akkori piaci áron megveszi a maradék 20 százalékot is.

A New York-i székhelyű, a Nasdaq elektronikus tőzsdén jegyzett CKX az Ali jelentette márkanév hasznosítására létrehozta a G.O.A.T. Inc. részvénytársaságot - a név a bokszoló által magára akasztott "minden idők legjobbja" jelző angol rövidítése -, amelyben formailag is megjelenítik a tulajdoni arányokat, a sportoló felesége pedig az igazgatótanács tagja lesz. A CKX 60 százalékának tulajdonosa, az - impresszárióból rádióállomások, majd koncertszervezők és -helyszínek összevásárlása, csokorba gyűjtése és jó időben történő továbbadása révén milliárdos üzletemberré lett - 57 éves Robert F. X. Sillerman megígérte, a legendás ökölvívó nevét nem akarják az utolsó lehetséges termékre is ráaggatni. Példaként említette, hogy eladhatnának ugyan Ali arcával díszített kávéscsészéket, de eszük ágában sincs azt megtenni. A nevét a muszlim vallásra való áttéréskor Cassius Clayről Muhammad Alira változtató bokszoló - immár szunnita - hitét pedig azzal tartják tiszteletben, hogy semmiképpen nem kötik őt szeszes italhoz és szerencsejátékhoz.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne próbálnák a licenctermékek, illetve a névhasználati jogok jelentette évi 7 millió dolláros forgalmat a többszörösére növelni. Eltérően ugyanis olyan sportolóktól, mint "a levegő királya", a kosárlabdázó Michael Jordan, Ali - aki az 1980-as évek eleje óta Parkinson-kórral küzd - vajmi kevés termékhez kötődik. Egyedül az Adidas gyárt a nevével fémjelzett sportruházati cikkeket, a tavaly novemberben a sportember szülővárosában, a Kentucky állambeli Louisville-ben megnyílt Muhammad Ali-központ ajándékboltjában pedig legfeljebb pólókat, pulóvereket és bokszkesztyűs kulcstartókat kapni. Nála jóval nagyobb sikerrel váltotta pénzre a hírnevét George Foreman, akit Ali az 1974-es zaire-i világbajnoki címmeccsen a nyolcadik menetben kiütött. Ő egy grillsütőcsalád névadó reklámembere lett, amiért 138 millió dollárt kapott, többet, mint amennyit egész ökölvívói pályafutása alatt keresett.

Nem Muhammad Ali az egyetlen híresség, akinek a nevéből Sillerman pénzt kovácsol. Tavaly februárban a rock and roll bálvány egyetlen lányától és örökösétől vette meg az Elvis Presley Enterprises (EPE) 85 százalékát (a többi Lisa Marie Presley birtokában marad). Az EPE őrködik Elvis Presley nevének és személyiségének marketingjogai fölött, és hasznosítja a Tennessee állambeli Memphisben található Graceland birtokot, ahol az énekes 1977. augusztusi haláláig élt. Lisa Marie - aki megtartotta Graceland tulajdonjogát, csak a működtetést engedte át - 53 millió dollár készpénzt, valamint 22 millió dollár értékű CKX-részvényt kapott, és a vevő átvállalta az EPE 25 millió dolláros adósságát is. Jutott 6,5 millió dollár Elvis volt feleségének, Lisa Marie anyjának, Priscilla Presleynek is, aki az egész üzleti vállalkozást elindította, amikor 1982-ben megnyitotta Gracelandet a rajongók előtt. Évente 600 ezren zarándokolnak el a "Király" 21 szobás egykori otthonába.

Sillerman nem jutott ugyan hozzá az Elvis-hagyaték legértékesebb részéhez, a dalok jogaihoz - amelyeket 1973-ban potom 5,4 millió dollárért elkótyavetyélt a pénzzavarba került énekes és menedzsere, Tom Parker "ezredes", mostani tulajdonos pedig a Sony BMG lemezkiadó -, ennek ellenére nagyszabású tervei vannak a jelenleg évi mintegy 40 millió dollárt hozó üzlet felvirágoztatására. (Ezzel a Forbes amerikai gazdasági magazin listáján Elvis már ötödik éve a "legjobban kereső" halott híresség.) Az idén márciusban az amerikai belügyminiszter által hivatalos történelmi emlékhellyé minősített, két óra alatt bejárható Gracelandet és környékét többnapos turistaélménnyé szeretné varázsolni. Lebontják az Elvis Presley Boulevard túloldalán fekvő 128 szobás Heartbreak Hotelt, és a helyére két, egyenként 400 szobás szállodát építenek szórakoztató- és konferencia-központtal, éttermekkel, üzletekkel, amfiteátrummal és gyógyfürdővel.

A "Király" visszakerülhet karrierje második szakaszának sikerhelyszínére, Las Vegasba is, ahová Sillerman interaktív kiállítást, Elvis-show-t és egy tematikus hotel-kaszinót álmodott. Ennek a levét viszont az Elvis-hasonmások ihatják meg. Sillerman ugyanis megpendítette: ha ő hivatalos műsort szervez, nincs helyük a piacon az amatőröknek. Becslések szerint Amerika-szerte 30 ezer Elvis-hasonmás igyekszik megélni a legendából, némelyikük nem is rosszul, hiszen a legjobbak évente akár 300 ezer dollárt is megkeresnek, miközben az EPE - mondván, ingyenreklámot csapnak a bálványnak - eddig egy cent jogdíjat sem kért. Van törpe, kínai és fekete-afrikai hasonmás is, a legtöbben a Las Vegas-i gyorsesküvőket lebonyolító kápolnákban dolgoznak, és felléptek a város főutcájától nem messze lévő Elvis-A-Rama múzeum-színház-ajándékbolt együttesben is, amelyet - talán az új idők jeleként - tavaly októberben megvett és rövidesen bezár Sillerman.

Aligha lesz gondja, ha meg akarja tölteni fellépőkkel a Memphisbe tervezett amfiteátrumot, hiszen Sillerman ugyancsak tavaly megszerezte a Nagy-Britanniában startolt és az Egyesült Államokban igazi pénzcsináló géppé vált - a magyar Megasztárt is "megihlető" - zenei tehetségkutató, a Pop Idol és testvérvállalkozásai jogát is. A vételár 161 millió dollár és 1,87 millió darab CKX-részvény volt, az eladó pedig az a Simon Fuller, aki nemcsak a világ száz országába licencként értékesített modern "zenei ki mit tud" szülőatyja, de ő találta ki és rakta össze a Spice Girls egykor sikeres brit lánycsapatot is. A hozzájuk fűződő jogokat Sillerman a Fuller-cég felvásárlásával éppúgy megszerezte, mint a felesége, a volt Spice Girl, Victoria révén megnyert angol futballsztár, a jelenleg a spanyol Real Madridban játszó David Beckham menedzselését.

NAGY GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Durva bukta a debreceni reptér üzemeltetése, az önkormányzatnak a zsebébe kell nyúlnia

Durva bukta a debreceni reptér üzemeltetése, az önkormányzatnak a zsebébe kell nyúlnia

Vasárnap délig lehet mozgóurnát igényelni

Vasárnap délig lehet mozgóurnát igényelni

Orbán leszavazott, és "több, mint bizakodó"

Orbán leszavazott, és "több, mint bizakodó"

Letartóztatták Stan Lee egykori menedzserét, mert sorozatosan meglopta az idős képregényírót

Letartóztatták Stan Lee egykori menedzserét, mert sorozatosan meglopta az idős képregényírót

Index: Eltanácsolták a bírókat a Helsinki Bizottság képzéséről

Index: Eltanácsolták a bírókat a Helsinki Bizottság képzéséről

A kettős szavazás bűncselekmény, de senki nem ellenőrzi

A kettős szavazás bűncselekmény, de senki nem ellenőrzi