Óriási erőfeszítéssel igyekszik újjáéledni a Katrina hurrikán pusztításából New Orleans - tapasztalta munkatársunk a helyszínen -, ám a város nagy része még mindig romokban hever. A régi lakosság exodusa és az új, főleg spanyol ajkú munkaerő beáramlása átformálhatja a város arcát.

A repülőgép ablakából először a kék foltok tűnnek föl a New Orleansba érkezőnek: azok a fóliák, amelyek családi házak százainak "sebeit" borítják, eltakarva a pusztítást, amit a Katrina hurrikán - a vihar Louisiana és Mississippi államokban 100 millió tonna romot hagyott maga után - okozott a tetőkben. A természeti katasztrófa következményeire utal a légi kísérő is, aki leszálláskor a megszokott udvarias mondatok helyett köszönetet mond azoknak, akik látogatóba érkeztek, és üdvözli azokat, akik hazatérnek.

A köszönet érthető, hiszen nyolc hónappal a példátlan kataklizma után New Orleans lételeme, az idegenforgalom révén próbál kigyógyulni a mély sokkból. A múlt hét végén kezdődött dzsesszfesztivál nem egyszerűen a 37. volt a sorban, hanem az a rendezvény, amelytől az újjáéledés kezdetét várják. A hagyományos télzáró Mardi Gras karnevál az idén a megszokottnál kevésbé látványosra sikeredett, ám a tavasz beköszöntével egyre nagyobb számban tértek vissza a turisták. A szállodák telítettsége a dzsesszfesztiválra újra elérte a 90 százalékot - mondta el a HVG helyszínen járt munkatársának Andrea Thornton, a New Orleans idegenforgalmi központjának számító francia negyed egyik legpatinásabb hotelje, a Monteleone marketingigazgatója.

A francia negyed ugyanakkor a szó valós és átvitt értelmében is sziget a pusztulás tengerében. A zömmel tengerszint alatt fekvő New Orleans legmagasabb része, ahol "csak" a hurrikán járt, az átszakadt gátak miatt a települést valósággal körbefogó Mexikói-öbölből, a Mississippi folyóból és a Pontchartrain-tóból a város területének négyötödét elöntő árvíz nem ért el ide. Az épületeken esett károkat itt nagyrészt rendbe hozták, ám több étterem, üzlet és szálloda egyelőre nem nyitott ki. A Jackson teret - ahol tavaly ősszel első beszédét mondta a katasztrófa után a helyszínre látogató George W. Bush amerikai elnök - még nem lakják be az alkalmi árusok és a zenészek. A negyed ütőerének számító Bourbon Streeten viszont már vidáman mérik esténként a sört és a hurrikánkoktélt, hangosan szól a dzsessz és a blues a szélesre tárt ajtajú és ablakú kocsmákból. Rövidesen újra fogad majd vendégeket a város másik nevezetességének számító akvárium is, ahol a halak szinte mindegyikét pótolni kellett, mert az árvizet követő áramszünet miatt nem tudták fenntartani életkörülményeiket.

Az újraéledő város katasztrófától sebzett arcának bemutatására utazási irodák "Katrina-utakat" hirdetnek. Az elnéptelenedett városrészek és az áttört gátak látványába hajóról, elsötétített ablakú limuzinokból, magánautókból és 25-35 dolláros órabérben dolgozó taxikból is beleborzonghatnak, akik befizetnek erre a sajátos városnézésre. Egy ilyen út még azok számára is sokkoló, akik a hírekből és a tévétudósításokból követték az eseményeket. A francia és az üzleti negyedet övező kerületek többsége valóságos szellemváros, lakóik Texas, Mississippi és Alabama államokba vagy még északabbra menekültek, csak lassan szállingóznak vissza.

A sérült házak mindegyikére egy hatalmas X-et festettek, a jel szárai közé pedig beírták, melyik mentőegység mikor hatolt be az épületbe, és ott hány áldozatot talált. Az USA-ban amúgy is kedvelt faszerkezetes építkezés a déli államokban még elterjedtebb, ezért sok épület a hurrikán, majd az árvíz nyomása alatt teljesen összeroppant. Akad, ahol csak az utcafront tűnt el, és látni, ahogyan a fotel és az állólámpa még a helyén van. A katasztrófa a legszegényebb negyedek egy részét a földdel tette ugyan egyenlővé, de nem kímélte a Pontchartrain-tó környékének gazdagabb vidékét sem, ahol több ház felhajtóján még ott a pánikszerű menekülés nyomán gazdátlanul maradt második családi autó.

A gépkocsik zömét amúgy megpróbálták összegyűjteni, New Orleansban több helyen az emeletes autópálya-csomópontok aljában vagy az utakat elválasztó gyepen százával állnak fölhalmozva az árvíz áldozatául esett, összetört járművek. Az elnéptelenedett utcákon hulladékgyűjtők platós teherautóval szedik össze a még hasznosítható hűtőgépeket és más háztartási berendezéseket. Másutt az USA különböző részeiről érkezett önkéntesek takarítják a romhalmazokat, és fertőtlenítik a még lakhatónak ítélt házakat. És vannak, akik egyszerűen csak ideutaznak és fogyasztanak - mint például egy kaliforniai házaspár, amelyik floridai útját cserélte New Orleans-ira -, hogy ezzel segítsék a város mielőbbi talpra állását.

Hadra fogható emberből azonban kevés van, az újjáépítést munkaerőhiány hátráltatja. Mint Andrea Thornton a HVG-nek elmondta, egyszerűen nincs hol lakniuk azoknak, akik ide jönnének dolgozni, mivel a szövetségi kormány által fölajánlott, csak hosszas huzavona után és az ígértnél kevesebb helyszínre szállított mobil otthon még egy egyszerűbb trópusi vihart sem bírna ki, ráadásul az élettartamukat is csak 12-18 hónapra tervezték. Munkaerő híján a Louis Armstrong repülőtér is csak 60 százalékos kapacitással üzemel, a szállodák a megszokottnál 2 dollárral magasabb órabérrel próbálnak alkalmazottakat toborozni, a McDonald's és a Wendy's gyorsétteremláncok pedig emellett még 250 dolláros "aláírási prémiumot" is kínálnak a jelentkezőknek.

Akadozik a szövetségi segítségnyújtás folyósítása is. A múlt héten a katasztrófa bekövetkezte óta immár tizenegyedszerre a városba érkezett Bush elnök - aki minden alkalmat megragad, hogy mélybe süllyedt népszerűségi mutatóját valahogy feltornássza - most ígéretet tett a pénz átutalásának gyorsítására. A segély áramlását egyébként a hírek szerint a polgármester, Ray Nagin és az állami, illetve szövetségi kormányzat közti összhang hiánya is gátolta, ezért sokan abban bíznak, hogy a polgármester-választás május 20-ai második fordulójában Nagin előtt végez Mitch Landrieu, Luisiana állam jelenlegi kormányzóhelyettese, akit az afroamerikaiak Naginből kiábrándult része is támogat.

Bárki lesz is az új polgármester, szembe kell néznie azzal, hogy New Orleans esetleg most sem lesz felkészülve a júniusban kezdődő hurrikánszezonban egy "újabb Katrinára". A jelenlegi elképzelések szerint ugyanis a gátakat 3-as erősségű hurrikánra építik vissza, amilyenek a katasztrófa előtt is voltak. Az ingatlanfejlesztőket azonban nem zavarják sem az efféle aggodalmak, sem a romok. Lázasan vásárolják föl a katasztrófa sújtotta területek értékesebb részeit, ahová új lakónegyedeket terveznek - osztotta meg értesülését a HVG-vel Beverly Gianna, a New Orleans-i idegenforgalmi hivatal volt igazgatóhelyettese. Ő egyébként derűlátó, és úgy véli, a város most új erőre kap, igaz, karaktere alaposan megváltozhat. Miközben ugyanis egy felmérés szerint előfordulhat, hogy az afroamerikaiak jó része nem tér vissza, a munkahelyek vonzására elindult a spanyol ajkúak - főleg mexikóiak - beáramlása. Ami ha nem formálja is át teljesen a történelmére sokat adó kikötővárost, új színt vihet annak afrikai, amerikai és kreol gyökerű kultúrájába.

NAGY GÁBOR / NEW ORLEANS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Monitor

Újat húznának

A "botladozó bürokrácia szimbólumává" vált a szövetségi katasztrófavédelmi hivatal (FEMA), ezért meg kell szüntetni és...

Fabricius Gábor: Film írja a múltat, így a jelent is

Fabricius Gábor: Film írja a múltat, így a jelent is

Trump 1500 amerikai katonát küld a Közel-Keletre

Trump 1500 amerikai katonát küld a Közel-Keletre

Babos Tímea mégis főtáblás a Roland Garroson

Babos Tímea mégis főtáblás a Roland Garroson

Megdöbbentő számot közölt a Facebook: 2,19 milliárd kamu profilt töröltek 3 hónap alatt

Megdöbbentő számot közölt a Facebook: 2,19 milliárd kamu profilt töröltek 3 hónap alatt

Megszólalt az osztrák ügyvéd, aki állítólag részese volt a Strache-akciónak

Megszólalt az osztrák ügyvéd, aki állítólag részese volt a Strache-akciónak

Lekapcsolták a 30 méteres buheraszerelvényt - videó

Lekapcsolták a 30 méteres buheraszerelvényt - videó