A Sínai-félszigeten másfél éven belül immár harmadszor fellángoló terror mögött sajátos földrajzi és társadalmi okok húzódhatnak meg: iszlamista, beduin és palesztin szálai is lehetnek az erőszaknak.

Az egyiptomi hatóságokat is sokkolta, hogy a Sínai-félszigeten lévő Dahab üdülőfaluban múlt hét elején végrehajtott merénylet elkövetői milyen könnyen kijátszották a biztonsági intézkedéseket, és mennyire eltökéltek a vérontásra. Pedig a biztonsági szerveket nem érhette váratlanul a 24 halálos áldozatot - köztük egy magyar asszony életét - követelő robbantássorozat, hiszen másfél éven belül ez volt a harmadik terrorcselekmény a félszigeten, ráadásul mindhármat azonos koreográfia alapján követték el. 2004 októberében Tabában, 2005 júliusában Sarm-es-Sejken és a most Dahabban is három-három robbanás történt, a pokolgépeket néhány percnyi eltéréssel időzítőszerkezet vagy öngyilkos merénylő indította be. Mindhárom esetben turisták voltak a célpontok, még ha az áldozatok többsége egyiptomi volt is. És végül, a merényleteket mindannyiszor nemzeti ünnepen hajtották végre.

A tabai merénylettel arra "emlékeztek", hogy 1973. október 6-án Egyiptom és Szíria megtámadta Izraelt, és e negyedik arab-izraeli háború elején az egyiptomi offenzíva hátrébb tolta a Szuezi-csatornától az izraeli erőket (később kifulladt az arab támadás, és a háborút a zsidó állam nyerte). A sarm-es-sejki vérengzés az egyiptomi monarchia 1952. július 23-ai megdöntésének napjával esett egybe, míg a most április 25-ei dahabi tragédiát arra a napra időzítették, amikor 1982-ben - az 1979-es egyiptomi-izraeli békekötés eredményeképpen - a Sínai-félsziget visszakerült Egyiptomhoz.

Mindebből szakértők arra következtetnek, hogy a magát név szerint egyik esetben sem azonosító terrorcsoport bázisa a Sínai-félszigeten, talán annak északi részén található, ideológiáját tekintve pedig muszlim fundamentalista (az egyik öngyilkos merénylőről időközben megállapították, hogy a Sínai-félsziget északi részéről származott). A csoport az iszlámon belüli rendkívül konzervatív mozgalomhoz, a szalafista iskolához tartozhat, amely a fegyveres harc - a dzsihád - révén akar visszatérni a muszlim hit igen puritán, Mohamed próféta idejéből ismert gyakorlatához. Hívei elvetik a nyugati befolyást, az Izraellel való békés egymás mellett élést, és mindazt, ami világi.

A csoport - hasonlóan a kilencvenes évek egyiptomi terrorhullámáért felelős mozgalmakhoz - nyilvánvalóan Hoszni Mubarak elnök rendszere ellen harcol, amely az USA egyik legszorosabb térségbeli szövetségese, és amely Jordánia mellett a másik, Izraellel kibékült arab ország. Az egyiptomi dzsihadistákat hideg zuhanyként érhette, hogy Kairó nem barátkozik a palesztin Hamász-kormánnyal (Mubarak külügyminisztere például két hete - nyugati nyomásra - nem fogadta Mahmúd Zahár palesztin külügyminisztert, ugyanakkor pár napra rá az egyiptomi elnök látogatásra hívta Ehud Olmert kijelölt izraeli kormányfőt).

Persze nem zárható ki, hogy a csoport kapcsolatokat tart fenn az al-Káidával, hiszen a merényletek - még ha azokat az egyiptomi hatóságok szerint primitív, házi készítésű robbanószerkezetekkel hajtották is végre - nagy káoszt és zűrzavart okoztak, ami az Oszama bin Laden által alapított nemzetközi terrorhálózat egyik névjegye. Mindazonáltal csak véletlen egybeesés lehet - a cselekményeket minden bizonnyal már jóval korábban eltervezték -, hogy éppen a dahabi merénylet előtt egy nappal újra üzenetet küldött egy audiokazettán Bin Laden, aki a nyugati társadalmakat is felelőssé tette a szerinte az iszlám ellen indított nyugati háborúért. Egy héttel a merénylet után még nem látszott, hová vezetnek a szálak, bár az egyiptomi hatóságok több mint 30 embert vettek őrizetbe - köztük a korábbi két merénylet egy feltételezett tettesét -, hat gyanúsítottat pedig tűzpárbajokban megöltek. A mérleghez tartozik, hogy újabb két évvel meghosszabbították a 25 éve fennálló rendkívüli állapotot Egyiptomban.

Egyelőre beláthatatlan, hogy a dahabi merénylet mekkora csapást mér a turizmusra, és sikerül-e ezzel gyengíteni Mubarak rezsimjét. Az egyik dahabi szálloda tulajdonosa, Samír Asmavi arról tájékoztatta a HVG-t, hogy nincs pánik, a turisták maradtak, sőt segítenek a strand helyrehozatalában. A jövő hónapra a hotelben már nincs szabad szoba, és egyelőre senki nem mondta vissza foglalását. Asmavi szerint egyébként külföldiek állhatnak a merényletek hátterében.

Tavaly a sarm-es-sejki merénylet következtében a tervezett 9 millió helyett 8,5 millió turista kereste fel a fáraók országát, de még így is növekedett a számuk 2004-hez képest. Az idén több mint 10 millió látogatót várnak, 2000-ben - az Egyesült Államokat ért terrorhullám éve előtt - a vendégek száma 5,4 millió volt. Az idegenforgalmi szektor évi mintegy 7 milliárd dollárt hoz Egyiptomnak, és ezzel - a Szuezi-csatorna díjaiból származó bevételek után - az ország második legnagyobb jövedelemforrása, megelőzve a külföldön dolgozó egyiptomiak hazautalásait és a gázexportot is.

A turizmus a 70 milliós Egyiptom munkaerejének 10 százalékát foglalkoztatja, és fejlesztése továbbra is stratégiai cél. Kairó arra számít, hogy 2011-re 14 millió turista keresi fel az ókori emlékei mellett strandjai és természeti szépségei okán is vonzó országot. A tervek szerint tíz év alatt 500 kilométerre növelik a tengerparti szállodasorok hosszát, és bővítik a reptérkapacitásokat is. Éves szinten minden újabb 1 millió vendég 200 ezer új munkahelyet teremt, ami rendkívül fontos, hiszen a munkanélküliség - az évtizedek óta tapasztalható magas népszaporulat miatt is - egyre elviselhetetlenebb, nem hivatalos adatok szerint 20 százalékos.

Mind nagyobb szerepet kap az egyiptomi turisztikai tervekben a Sínai-félsziget, amelyet állítólag maga Mubarak is kedvel. A lélegzetelállítóan gyönyörű, kopár hegyek és völgyek szabdalta félszigeten azonban sajátos melegágya alakult ki az erőszaknak. A gyéren lakott területen elsősorban beduin törzsek élnek, s évtizedes panaszuk, hogy a központi kormányzat nem javít életkörülményeiken. A tabai és a sarm-es-sejki merénylet után tovább romlott a viszony, mivel a hatóságok széles körű letartóztatásokat hajtottak végre, a hozzátartozók hónapokig nem kaptak tájékoztatást szeretteikről, akik közül többeket megkínoztak.

Kétségtelen viszont az is, hogy a beduinok az izraeli Negev-sivatagban élő társaikkal együttműködve fegyver-, ember- és kábítószer-csempészetből is élnek, és a hatóságok tehetetlenek, mivel nem ismerik annyira a terepet, mint a félnomád törzsek. A völgyekben állítólag kendert is termesztenek, és ebből készítik a helyi drogot, a bangót, amely a párizsi Le Monde napilap által idézett források szerint "Dahab minden sarkában kapható". Szakértők szerint a kilátástalanság és a szegénység miatt a beduinok pénzért mindenre kaphatók, valószínű, hogy a merényletekhez is segédkezet nyújtottak. Két nappal a dahabi terrorakció után két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a Sínai-félszigeten állomásozó békefenntartó erőket célozva, de csak a kamikazék haltak meg, akik közül az egyik - egyiptomi közlés szerint - beduin volt. E két támadás az egyiptomi-gázai határátkelő, Rafah közelében történt, így a sínai terror hátteréből nem zárható ki a palesztin szál sem.

A Sínai-félsziget 100 ezres fővárosában, el-Arisban számos, 1948-ban odamenekült palesztin él. Asraf Ajúb, a baloldali Tagammú párt képviselőjelöltje szerint a helyi csoportok kihasználják a palesztinai helyzetet, a palesztinok támogatása ürügyén egyre radikálisabb szórólapokat terjesztenek a városban, ahol még jobban érezni a központi kormány nemtörődömségét: a munkanélküliség 30 százalékos, s a 12 éve tartó szárazság következtében naponta csak egy óra hosszat van ivóvíz. A nemzetközi közösség szolidaritását kifejezendő a Világgazdasági Fórum elnöke, Klaus Schwab mindenesetre már jelezte, megtartják a májusban Sarm-es-Sejken tervezett találkozót.

KERESZTES IMRE

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
EP-választás: Egyre nehezebb szavazatszámláló tagokat keríteni

EP-választás: Egyre nehezebb szavazatszámláló tagokat keríteni

Úgy tűnik sikerült Ronaldóénál is rosszabb szobrot csinálni

Úgy tűnik sikerült Ronaldóénál is rosszabb szobrot csinálni

Fogadja meg a tudósok tanácsát, holnaptól küldje a gyerekét iskolába gyalog

Fogadja meg a tudósok tanácsát, holnaptól küldje a gyerekét iskolába gyalog

60 éves az utolsó nemzetközi hírű playboy

60 éves az utolsó nemzetközi hírű playboy

Izgalmas hardvert tesztel a Spotify, csak épp nem akarja árulni

Izgalmas hardvert tesztel a Spotify, csak épp nem akarja árulni

Nincs elég pénze a gazdáknak a ketreces tyúktartás megváltoztatásához

Nincs elég pénze a gazdáknak a ketreces tyúktartás megváltoztatásához