Túlszámlázással vádolja Strasbourgot két ottani bérleményével kapcsolatban az Európai Parlament, ezért a vizsgálat befejezéséig felfüggesztette a bérleti díjak további folyósítását. Az elzászi főváros polgármestere - a HVG-nek nyilatkozva - az EP tartozásának behajtását helyezte kilátásba.

Ritka egyetértésben, 591 igen szavazattal három nem ellenében döntött úgy az Európai Parlament (EP) a múlt héten, hogy nem fogadja el a 2004-es költségvetési zárszámadást. Az új jelentést a szocialista Fazakas Szabolcs vezette költségvetési ellenőrzési bizottság (COCOBU) októberre készíti el. A magyar képviselő és a néppárti jelentéstevő, a német Markus Ferber azért javasolta ezt a megoldást, mert az EP által használt két strasbourgi épület tervezett megvásárlása kapcsán visszaélés gyanúja merült fel. "Nem hagyhatjuk szó nélkül, ha nem jól gazdálkodtak az európai adófizetők pénzével" - nyilatkozta a HVG-nek Fazakas, aki szerint az EP annak idején "szabálytalan kifizetésekre és visszaélésekre lehetőséget adó bérleti szerződést" kötött a Winston Churchillről és a Salvador de Madariagáról elnevezett két épületre a strasbourgi önkormányzattal. Minderre véletlenül derült fény, amikor az EP költségvetési bizottságának jóvá kellett volna hagynia a két szóban forgó ingatlan megvásárlását.

A Dernieres Nouvelles d'Alsace helyi lap szellőztette meg még márciusban, hogy Strasbourgnak 29 millió eurós pótlólagos bevétele származik kompenzáció címén a két parlamenti épület eladásából, jóllehet a tulajdonos nem a bérbe adó elzászi város, hanem a holland Cordares Holding NV nyugdíjbiztosító SCI Erasme nevű cége, amely előzetesen 136 millió eurós vételárban állapodott meg az EP-vel. Ezt az összeget az éves, jelenleg 10,5 millió eurós bérleti díjból kiindulva állapították meg, amelyet az EP Strasbourgnak fizet. Amikor az illetékes képviselők vizsgálódni kezdtek, hogy Strasbourg milyen alapon formál jogot a vételár több mint 20 százalékára, kiderült, hogy a város évek óta jóval magasabb bérleti díjat szed be az EP-től, mint amennyit egy másik bérleti szerződés szerint a tulajdonos SCI Erasme tőle kap. A különbség, vagyis Strasbourg haszna most évi 2,7 millió euró.

A strasbourgi önkormányzatot támogatja voltaképpen így az EU, ami elfogadhatatlan - jelentette ki a HVG-nek Gérard Onesta, az EP ingatlanpolitikáért felelős francia alelnöke. Szerinte ez az üzleti életben megengedhető "túlszámlázás" nem fér össze az EP és Strasbourg jóhiszeműségen nyugvó kapcsolataival. Az EP-vel valószínűleg nem csupán az épületek bérleti díját fizettették meg, akkor viszont Strasbourg mutassa be a megfelelő számlákat - fejtegette Onesta, aki nincs egyedül azzal a véleményével, hogy az elzászi városnak az EP jelenléte amúgy is busásan jövedelmez. Mint egy parlamenti tisztviselő epésen megjegyezte, az ülésszakok alatt Strasbourgban még kutyaeledelből is érezhetően több fogy, mint máskor.

Hasonlóan vélekedett Fazakas is: "Ha vendégségben vagyok valahol, és a fogyasztásért mégis pénzt kérnek, nyújtsák be a számlát, de ne nyúljanak bele a tárcámba!" Lehet, hogy Strasbourg jogszerűen cselekszik, ám "semmiképp sem etikusan". Ezért indítványozta Fazakas, hogy a COCOBU által felállítandó albizottság - és mellette az EU Korrupció Elleni Hivatala, az OLAF is - vizsgálja ki, miként fordulhatott elő, hogy a bérleti szerződést anno nem a tulajdonossal, hanem Strasbourggal kötötték, és hogy most ennek az irreálisan magas bérleti díjat tartalmazó szerződésnek az alapján akarták az épületek vételárát meghatározni. Fazakas szerint félő, hogy ez az eset csak a jéghegy csúcsa, ezért az Európai Számvevőszéket is mozgósítják, hogy ellenőrizze az EP valamennyi ingatlanát.

A strasbourgi városházán megütközést keltett, hogy az EP a vizsgálat lezárultáig a bérleti díjak átutalását és a már kész adásvételi szerződés aláírását egyaránt felfüggesztette. Az esedékes féléves bérleti díjról szóló számlát néhány hete postázták, és ha az EP nem teljesíti határidőre a kötelezettségét, az elzászi város behajtatja a tartozást - mondta a HVG-nek Fabienne Keller, a francia kormánypárt, a jobbközép UMP színeiben megválasztott strasbourgi polgármester, aki csodálkozásának adott hangot a "nagy leleplezés" miatt. Szerinte ugyanis elképzelhetetlen, hogy az EP ne lett volna tisztában a most kifogásolt bérleti konstrukcióval, amikor 1981-ben az eredeti szerződést megkötötte a várossal, vagy amikor azt 11 évvel később utoljára módosították.

Keller szerint az EP mindig azt akarta, hogy közvetlenül Strasbourggal álljon szerződéses viszonyban, a városnak azonban nem volt elegendő forrása a beruházáshoz. Nem találtak volna befektetőt az építkezéshez, ha Strasbourg nem vállalt volna garanciát egy bizonyos szintű megtérülésre, és arra, hogy a helyiségek nem maradnak kibéreletlenül. Ezért Strasbourg olyan örökbérleti szerződést írt alá az építtető-tulajdonos SCI Erasme-mal, amelynek értelmében a vállalt 30 éves garanciáért cserébe 2047 decemberében a két épület tulajdonjoga ingyen átszállt volna a városra. Ha tehát az SCI Erasme eladja az épületeket, Strasbourgot jogosan illeti meg a kompenzáció. A bérbeadás során azzal ellensúlyozta Strasbourg a garanciavállalásban rejlő anyagi kockázatokat, hogy drágábban adta tovább az EP-nek az épületeket, mint amennyit maga fizetett a holland cégnek. Ez 25 éve így van - erősítette meg lapunknak Keller, hozzátéve, hogy az Európai Parlamentnek ez alatt az idő alatt 25-ször lett volna alkalma felmondani a bérleti szerződést. Emlékeztetett arra is, hogy az amszterdami szerződés 1999-es hatálybalépéséig a közösségi jogban nem is szerepelt, hogy az EP-nek Strasbourgban is van székhelye.

A most kirobbant botrány óhatatlanul feléleszti a régi vitát arról, hogy a brüsszeli és a főtitkárságnak otthont adó luxembourgi mellett mi szüksége van egyáltalán az Európai Parlamentnek strasbourgi székhelyére. Az itt tartott ülésezések ellenzőinek igencsak kapóra jön ez az ingatlanügy, bármennyire hangsúlyozza is Fazakas, hogy a történet nem erről szól. A három helyen összesen kilenc épületet fenntartó EP évente 12 alkalommal három és fél napos plenáris ülésszakot tart az elzászi fővárosban. Ebből az alkalomból nemcsak az idejük nagyobb részét Brüsszelben töltő képviselők, hanem velük együtt az asszisztensek és szakértők, a tolmácsok és fordítók, valamint az EP egyéb tisztviselői is Strasbourgba utaznak, és kamionszámra viszik utánuk az irodai eszközöket és iratokat is. Ez a "vándorcirkusz", ahogy sok honatya emlegeti, becslések szerint - a közvetett költségeket is beleértve - évi 400-500 millió eurójába kerül az EU adófizetőinek.

Az állandó költözködéssel járó idő- és pénzpazarlásnak mindig is sok ellenfele volt az EP falai között. A mostani ciklusban azonban a képviselők 60 százaléka új, és zömük nem igazán érti, miért kell egy korábbi, Franciaországnak tett politikai gesztushoz mindenáron ragaszkodni, még akkor is, ha az megnehezíti a parlamenti munkát, és aránytalan anyagi terheket ró az intézményre. Ugyanakkor mivel Strasbourg státusát EK-szerződésben rögzítették, a megváltoztatása a tagállamok egyhangú jóváhagyását igényelné, ám Franciaország hallani sem akar arról, hogy az EP-nek Brüsszelben legyen az egyetlen székhelye. Párizs legfeljebb akkor engedne, ha nagy nyomást gyakorolnának rá, és komoly fájdalomdíjjal kecsegtetnék. Legutóbb például az vetődött föl, hogy Strasbourgban legyen a létrehozandó Európai Technológiai Intézet.

VIDA LÁSZLÓ / BRÜSSZEL

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
50 Centtel és Eminemmel énekel majd új albumán Ed Sheeran

50 Centtel és Eminemmel énekel majd új albumán Ed Sheeran

Népszava: trükközni kell az óvodákban, hogy törvényes legyen a működés

Népszava: trükközni kell az óvodákban, hogy törvényes legyen a működés

Még ez a delfin is jobban vigyáz a környezetre, mint a legtöbb ember

Még ez a delfin is jobban vigyáz a környezetre, mint a legtöbb ember

Múzeumba kerül a Donald Trumpon gúnyolódó lufi

Múzeumba kerül a Donald Trumpon gúnyolódó lufi

Videón, amit még a pilóták is ritkán látnak: 6 Airbus repült kötelékben

Videón, amit még a pilóták is ritkán látnak: 6 Airbus repült kötelékben

Túlélik-e a boltok az online vásárlás térnyerését?

Túlélik-e a boltok az online vásárlás térnyerését?