Kínos magyarázkodásra kényszerült Londonban a belügyminiszter. Kiderült ugyanis, hogy ezernél is több külföldi bűnöző él zavartalanul Nagy-Britanniában, holott a jogszabályok szerint a többségüket ki kellett volna utasítani az országból.

Kétszer is felajánlotta lemondását a múlt héten a brit belügyminiszter. Charles Clarke közölte Tony Blairrel, hogy készen áll a távozásra, a kormányfő azonban egyelőre nem volt hajlandó megválni az egyik leghűségesebb szövetségesének tartott politikustól, igaz, elemzők elképzelhetőnek tartják, hogy a tárcavezető végül egy, a következő hetekre várható kormányátalakítás áldozata lesz. Az ellenzék - mind a konzervatívok, mind a liberális demokraták - azóta követeli Clarke menesztését, hogy egy képviselői kérdés nyomán a miniszter a múlt kedden kénytelen volt beismerni: 1999 óta 1023 külföldi állampolgárságú elítélt szabadult úgy brit fegyintézetekből, hogy még csak meg sem vizsgálták, nem kellene-e kiutasítani őket az országból. Ráadásul 288-an azóta kerültek szabadlábra, hogy Clarke tavaly júliusban értesült a külföldi elítéltek ügykezelésének hiányosságairól, amelyekre akkor - a börtönfelügyelet többszöri figyelmeztetése után - a számvevőszék is felhívta a figyelmet.

Nem csak piti bűnözőkről van szó; a listán szereplők közül hárman gyilkosságért, kilencen nemi erőszakért, öten pedofil bűntettért, húszan pedig kábítószer-csempészetért kerültek börtönbe, de emberrablók és garázdák is vannak közöttük. Összesen 103 ország állampolgárait érinti az ügy, a legtöbben Jamaicából érkeztek, de sok nigériai, iraki és ír is szerepel a névsorban. Közülük 870 ember több mint egy évet ült, 13 büntetése pedig a tíz évet is meghaladta. A bíróság 160 esetben külön is javasolta a büntetés letöltése utáni kitoloncolást, de az eljárást nem csak az ő esetükben kellett volna lefolytatni. A brit törvények értelmében mindig automatikusan meg kell vizsgálni a kiutasítás lehetőségét, ha egy, az Európai Gazdasági Térségen kívülről érkezett külföldi egyévesnél, e régió határain belülről származó bűnöző pedig kétévesnél hosszabb börtönbüntetést kap. Akkor is hasonlóan kell eljárni, ha bármely idegen állampolgár három kisebb súlyú törvénysértést követ el, vagy ha a bíróság rendel el ilyen intézkedést. A hivatalos adatok szerint tavaly és tavalyelőtt összesen 5500 külföldi elítélt ellen indítottak eljárást, amely közel kétharmaduk esetében kiutasítással végződött.

A BBC internetes hírszolgálatának pénteki jelentése szerint a legveszélyesebbnek ítélt nyolcvan egykori elítéltből több mint húszat - köztük egy gyilkost és egy erőszakoskodót - nem találtak meg a rendőrség számítógépes nyilvántartásában. Ötről viszont kiderült, szabadulása után újabb bűncselekményt követett el - ismerte el a parlamentnek Clarke, aki arról is beszélt, hogy 79 veszélyes bűnözőt azonosítottak, 63 ellen megkezdték a kiutasítási eljárást, hatot pedig elő is állítottak.

"Ha a szívemre teszem a kezem, nem ígérhetem meg, hogy mindegyikük tartózkodási helyét azonosítani fogjuk, de nagyon keményen dolgozunk" - mondta a több mint ezer volt elítéltre utalva a miniszter. Hozzátette: ma két és félszer több idegen állampolgárt őriznek brit börtönökben, mint tíz évvel ezelőtt, összesen 10 265-öt, ám az általa idézett adatok is pontatlanok lehetnek: 915 fogvatartott nemzetiségét ugyanis nem sikerült tisztázni, hatszáz pedig hamisan britnek vallotta magát.

David Cameron, a toryk vezére a parlamentben sürgette, Blair hozzon létre egy belbiztonsági tárcát, hogy az így tehermentesített belügyminiszter tisztába tehesse a bűnüldöző, a büntetés-végrehajtási és a bevándorlási hatóságok közötti kapcsolatokat. A kormányfő viszont éppen arra hivatkozva akarja a posztján tartani Clarke-ot, hogy az ő felelőssége felszámolni a jelenlegi zűrzavart.

Blair egyébként két másik miniszterét is kénytelen volt a védelmébe venni. A Clarke elleni bírálatözön első napján, a múlt szerdán tudódott ki ugyanis John Prescott miniszterelnök-helyettesről, hogy két éven át szerelmi viszony fűzte egyik titkárnőjéhez, míg Patricia Hewitt egészségügyi minisztert - néhány napon belül másodszor - bekiabálásokkal igyekeztek elhallgattatni egy ápolónői konferencián, amikor a leépítésekkel fenyegető egészségügyi reform szükségességéről beszélt. Pedig a Munkáspárt még nem heverte ki azt a két botrányt sem, amely a múlt hónapban sújtotta: kiderült, hogy a pártnak hitelező üzletemberek főrendi ranghoz jutottak (HVG, 2006. március 25.), Tessa Jowell kulturális miniszter ügyvéd férje pedig 600 ezer dollárt kapott azért, mert Silvio Berlusconinak kedvező vallomást tett egy, a leköszönő olasz miniszterelnök elleni perben (HVG, 2006. március 18.).

Blair ennek ellenére tagadta, hogy kormánya válságban lenne. Elemzők azonban nagyon is kritikusnak látják a kabinet helyzetét, s úgy vélik, a kínos ügyek könynyen döntő hatással lehetnek a most csütörtökre kiírt helyhatósági választások eredményére, a konzervatívok, sőt a szélsőjobboldali, bevándorlásellenes Brit Nemzeti Párt malmára hajthatják a vizet. Erre enged következtetni az a Reuters hírügynökség által idézett - még a hármas botrány kirobbanása előtt készített - közvélemény-kutatás is, amelynek eredménye szerint a Munkáspárt népszerűségi mutatója március óta 5 ponttal visszaesett, mindössze 32 százalékon áll, és 1987 óta nem volt olyan mélyen, mint most.

POÓR CSABA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Betiltja a kormány a ferihegyi bádogterminált, ha a reptér nem kezd vele valamit

Betiltja a kormány a ferihegyi bádogterminált, ha a reptér nem kezd vele valamit

Mindig azt akarták látni, hogy mi van a sapka alatt – Niki Lauda emlékére

Mindig azt akarták látni, hogy mi van a sapka alatt – Niki Lauda emlékére

Ma délutánig kell eldönteni, hol akar szavazni vasárnap

Ma délutánig kell eldönteni, hol akar szavazni vasárnap

Megérkezett a Windows 10 nagy tavaszi frissítése, így töltheti le

Megérkezett a Windows 10 nagy tavaszi frissítése, így töltheti le

Aretha Franklin három végrendeletet is hátrahagyott, az egyiket a nappaliban, a párnák alatt

Aretha Franklin három végrendeletet is hátrahagyott, az egyiket a nappaliban, a párnák alatt

A magyarok többsége szerint hazánknak csatlakoznia kellene az Európai Ügyészséghez

A magyarok többsége szerint hazánknak csatlakoznia kellene az Európai Ügyészséghez