Törvénykerülő csellel vásárolt magának házat Svájc csendes síparadicsomában Silvio Berlusconi, mert Bernben még mindig csak fontolgatják, hogy feloldják a külföldiek ingatlanvásárlási tilalmát.

A Graubünden kantonban, a tengerszint felett 1673 méter magasságban található meseszép S-chanfnak 675 állandó lakosa van. A népszámlálási adatok 2004 végéről származnak, így a listán ott van már Flora Bartolini neve is. A Bolognában élő 76 esztendős olasz hölgy két esztendővel ezelőtt jelentkezett be állandó lakosként az Inn mellett, a híres St. Moritzhoz közel fekvő településre. Mindez csak a minap keltett feltűnést, amikor az általa megvásárolt ház újjáépítését végző olasz építőmunkások a helyi kocsmában fecsegni kezdtek. Az idős hölgy ugyanis nem más, mint a most távozó olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi anyósa.

Signora Bartolini papíron történt áttelepítésére azért volt szükségük Berlusconiéknak, mert S-chanf kiemelt üdülőterület, ahol külföldiek nem vásárolhatnak nyaralót. Kivéve, ha állandó svájci lakhelyük van és uniós ország állampolgárai. A Berlusconi család új szerzeménye egy háromemeletes, neorokokó stílusú műemlék villa, amelyben a helyi szokások szerint egy tető alá építették a lakóterületet és a melléképületeket, így az istállót és a kocsiszínt. A falucska közepén, a via Maistra 33. szám alatt álló ház, akárcsak a többi régi polgári villa, már csak kívül őrzi a régi patinát. Belül teljesen szétszedték, a kukucskálók szerint most éppen tíz férőhelyes, liftes garázst, nyolc fürdőszobát és ki tudja, hány hálószobát alakítanak ki.

Az idilli szépségű településnek persze ez a fészekrakás most a legfontosabb témája. Van, aki a törvény megkerülésén mérgelődik, van, akinek az nem tetszik, hogy az olasz politikus, egészen pontosan felesége, Veronica Lario, aki az átépítést vezeti, az olaszországi Bergamóból hozatott munkásokat. Mások viszont azt mondják, jobb, hogy egy dúsgazdag ember magának hozatja rendbe az egész hatalmas házat, mint ha lakásokra szabdalták volna.

Berlusconiék - s még jó néhány Svájc-kedvelő külföldi - a lex Koller néven elhíresült törvényt hágták át, amikor nyaralót vásároltak az alpesi országban. Az 1961-ben született regula a hazai föld védelmére hivatkozva gyakorlatilag megtiltotta, hogy második otthont vásároljanak maguknak Svájcban olyan külföldiek, akiknek nincs állandó lakóhelyük az országban. A törvény kezdetben a földterületet is védte, az utóbbi években azonban már csak a kiemelt üdülőövezetek védelmét szolgálta, és a nagyvárosok "elidegenedésének" megakadályozására is használták. Az üdülőterületek őslakosai egyébként a svájci nyaralótulajdonosokat sem igazán szeretik, mert - mint mondják - házaik szinte egész évben üresen állnak, csak pár hetet töltenek el ott, így e települések egyre inkább szellemfalvakká válnak. Nincs közélet, kórus, templomjárás, egyletesdi.

Tavaly novemberben a svájci parlament elkezdte fontolgatni, eljött-e a lex Koller feloldásának az ideje. A kérdés napirendre tűzését különösen aktuálissá tette az Európai Unióval kötött újabb együttműködési megállapodás az ingatlanvásárlásra is vonatkozó szabad tőkeáramlásról. A februárig tartó országos vita után az illetékes minisztérium bejelentette, hogy a föld- és ingatlanvásárlás külföldiekre vonatkozó általános tiltása immár nem indokolt.

Változatlanul jogos viszont az a félelem, hogy kiemelt üdülőövezetekben, síparadicsomokban, de népszerű nagyvárosokban is, mint amilyen Zürich vagy Genf, drasztikusan megugrik a második otthont vásárló külföldiek száma. Ezért a kormány azt javasolja, hogy a kantonok jelöljék ki a veszélyeztetett területeket, és ezekre szabjanak ki korlátozást, illetve állapítsanak meg kontingenseket. Magyarán, brüsszeli nyomásra némileg lazítanak a szabályokon, a felelősséget pedig a átteszik a kantonok vállára. Ez utóbbiak a javaslat szerint három évet kapnak arra, hogy "védelmi terveikkel" kiépítsék hadállásaikat. Amíg ezek nem készülnek el, addig a lex Kollert sem oldják fel. A három év elteltével viszont, ha még mindig nincs helyi stratégia, a szövetségi kormány vizsgálja felül a helyzetet, és ha kell, akár totális építési tilalmat rendel el.

A központi beavatkozást elsősorban a szélsőjobboldali pártok, szervezetek ellenzik, mint ahogy a "hazai föld kiárusítását" is ők ítélik el a legszenvedélyesebben. Új erőre kapott a néppárt (SVP) Nemzeti Akció nevű tömörülése, egyre többen lépnek be szervezeteibe, hevesen ostorozva a változást kezdeményező igazságügy- és rendőrminisztert, a milliárdos populista Christoph Blochert, aki amúgy 2003-ig az SVP irányítója volt. A lázongók kilátásba helyezték, hogy népszavazást kezdeményeznek a kérdésről, amivel reményeik szerint jó időre elhúzhatják a földtulajdon felszabadítását.

S-chanfban viszont egyre többen álmodoznak arról, hogy a dúsgazdag olasz politikus és családja megjelenésével a község fejlődése új lendületet vesz. Van, aki odáig ment a képzelgésben, hogy a hamarosan nyugdíjba vonuló polgármester utódát látja Berlusconiban. Úgy tűnik azonban, ez még odébb van, a graubündeni rendőrség ugyanis vizsgálni kezdte, hogy miként lehet Bartolini asszony állandó s-chanfi lakos, ha egyszer Bolognában él.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A felesége fizeti a fideszes Simonka György politikai hirdetéseit a Facebookon

A felesége fizeti a fideszes Simonka György politikai hirdetéseit a Facebookon

Ha ezt Strache előbb tudta volna: így ellenőrizheti, hogy be van-e kamerázva az Airbnb-je

Ha ezt Strache előbb tudta volna: így ellenőrizheti, hogy be van-e kamerázva az Airbnb-je

Több kilométeres a dugó az M0-son egy baleset miatt

Több kilométeres a dugó az M0-son egy baleset miatt

Vágó Gábor: "Meg lehet állítani, hogy az EU finanszírozza az orbáni rendszer kiépítését"

Vágó Gábor: "Meg lehet állítani, hogy az EU finanszírozza az orbáni rendszer kiépítését"

A Tádzs Mahal az első indiai műemlék, ahol szoptatós szobát rendeznek be

A Tádzs Mahal az első indiai műemlék, ahol szoptatós szobát rendeznek be

Videó: Ennyi a profi parkolás egy szamárfogattal

Videó: Ennyi a profi parkolás egy szamárfogattal