A német válogatott eddig váratlanul jól szerepelt a vébén, és az efölötti öröm még a kellemetlen gazdasági bejelentéseket is feledtetni tudta.

A berlini Treptower Park Zenner sörkertje pontosan 584 kilométerre van a müncheni Allianz stadiontól. A múlt szombaton azonban a park ősfái alatt összegyűlt több száz fős vendégsereg itt is úgy biztatta a német válogatottat, mintha abban bíztak volna, hogy a hangjuk elhallatszik a bajor fővárosig, ahol a német-svéd meccset játszották. A szurkolók a góloknál lelkesen felugráltak, trombitáltak, zászlókat lengettek. A negyeddöntőbe jutás országszerte hasonló népünnepéllyé változtatta a hétvégét. Berlinben a Brandenburgi kapunál lévő szurkolói mérföld, a "fanmeile" 2,5 kilométeres, lezárt útszakaszán (ahol két újabb óriáskivetítőt kellett felállítani) 1 millióan szurkolták végig a meccset, utána pedig a nyugati városrész elegáns sugárútján, a Kurfürstendammon folytatódott az ünneplés. Akkora tömeg sereglett össze, hogy a rendőrség kénytelen volt az útszakaszt teljesen lezárni az autóforgalom elől.

Pedig a német csapat felkészítését, összeállítását és egyáltalán esélyeit a vébé kezdetén komoly szkepszis övezte. Már önmagában támadási felület volt az, hogy Jürgen Klinsmann szövetségi kapitány nem volt hajlandó feladni USA-beli állandó lakóhelyét, és még az előkészületi meccsek idején is Kalifornia és Németország között pendlizett. Hát mennyire veszi komolyan ez az ember a nemzeti tizenegy felkészítését? - kérdezték sokan. Amióta azonban "Klinsi" a meccsek előtt a stadionnal együtt énekli a német himnuszt, fiai pedig sorozatban győznek, senki nem vonja kétségbe hazafiságát.

A vébé félidejére új fogalom is született, a futballpatriotizmus. Ez azért figyelemre méltó, mert Németországban a második világháború és annak előzményei miatt különös óvatossággal bánnak minden olyan jelenséggel, amely akár csak nyomokban is a nacionalizmusra, pláne sovinizmusra emlékeztethet. A rengeteg fekete-piros-sárga nemzetiszínű zászló megjelenése, a szurkolók Deutschland-Deutschland kórusa nyomán sokan aggódva figyelték, hogy talán most megint elszabadulhat valamiféle "über alles" érzés az emberekben. Ennek azonban nyoma sincs, olyannyira, hogy a vébét eredetileg a maga céljaira kihasználni szándékozó nacionalista párt, az NPD egy elvetélt kísérlet után már semmiféle demonstrációt nem szervez.

Persze furcsa is lenne valamiféle nagynémet öntudatot kovácsolni annak a focicsapatnak az eddigi sikereiből, amelynek góljait rendre a lengyel származású Miroslav Klose és Lukas Podolski lövi. Az eddigi legfontosabb találatot pedig, a lengyelek elleni egy-nullt a fekete bőrű David Odonkor beadásából a svájci olasznak született - de persze társaival együtt már német állampolgár - Oliver Neuville szerezte.

A multikulturalizmusnak egy sajátos vetülete a németországi törökök futballpatriotizmusa. Mivel az ő válogatottjuk nem játszik, az itteni törökök - legalábbis az olyan szurkolói kellékeket illetően, mint az arcfestés, a sapka, a trikófeliratok - lelkes német drukkerekként mutatkoznak, és a győztes meccsek után hazafelé tartva, kocsijaikból derékig kihajolva ők is a német lobogót lengetik. A zászlókat elnézve különben akár arra is lehetne következtetni, hogy Németországban hirtelen megszaporodott az államfők, a miniszterek, illetve a német nagykövetek száma. A sima trikolorok után megjelentek ugyanis a hivatalos címerrel, az úgynevezett szövetségi sassal díszített változatok is. A vonatkozó rendeletek szerint ilyet kizárólag az államfő, a kormánytagok, illetve külföldön szolgáló német nagykövetek tűzhetnének kocsijukra. A belügyminisztérium szóvivője azonban úgy nyilatkozott, hogy tekintettel az össznépi lelkesedésre, a hatóságok kivételesen behunyják az egyik szemüket, és a vébé idején eltűrik a közhatalmi jelképekkel való visszaélést.

A foci, pláne a siker, úgy tűnik, mindenhez és mindenre menlevél. A sikeres lebonyolítás nyilvánvalóan előnyös fényében kötötte meg harmadik házasságát Franz Beckenbauer, a szervezőbizottság elnöke. "Kaiser Franz" a szó szoros értelmében két meccs között esküdött örök hűséget harmadik feleségének, a Bayern München egykori titkárnőjének, akitől házasságon kívül már két gyermeke született. A Császártól mindezt senki nem veszi zokon, sőt még azt sem, hogy az első számú nemzeti ügy képviselőjeként és legfőbb szervezőjeként ő sem lakik Németországban. Legalábbis papíron ausztriai állandó lakos, és ennek megfelelően nem is fizet Németországban adót. Ez azonban nem zavarja a legfőbb közjogi méltóságokat, hogy a meccseken a díszpáholyban Beckenbauer oldalán mutatkozzanak. Csak az ellenzéki Baloldali Párt egyik képviselője feszegette a kérdést a parlament költségvetési vitájában, hogy milyen alapon várja el a kormány és személy szerint Angela Merkel kereszténydemokrata kancellárnő az állampolgároktól a nagyobb adófegyelmet, a megszorításokkal járó áldozatokat, ha személyes jelenlétével mintegy legitimálja az adókerülést.

Válasz persze nem érkezett a protestáló honatya kérdésére, a német polgárok viszont megkapták az NSZK történelmének legnagyobb deficittel terhes költségvetését. A múlt pénteken elfogadott büdzsében 38 milliárd euró a hiány, és mivel ez meghaladja a tervezett beruházások összegét (23,2 milliárd euró), alkotmányellenes. Illetve az alaptörvény szerint csak akkor megengedett, ha a kormány nem lát más lehetőséget az összgazdasági egyensúly helyreállítására. A kormány nem látott, sőt Angela Merkel egyenesen "szanálandó esetnek" nevezte Németországot - szavai azonban szinte elvesztek a focigyőzelmek feletti örömmámorban.

WEYER BÉLA / BERLIN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Monitor

Olasz vizsgálati eredmény

Miközben az olasz válogatott a németországi világbajnokságon a nyolcaddöntőben nyögvenyelősen legyőzte az...

Vége a végtelen kamionsoroknak Nagylaknál? Kész az új elkerülő

Vége a végtelen kamionsoroknak Nagylaknál? Kész az új elkerülő

Százmilliókért mondják meg, mi épüljön Észak-Csepelen és Dél-Pesten

Százmilliókért mondják meg, mi épüljön Észak-Csepelen és Dél-Pesten

A NER-közeli cégeket és termékeiket listázó appot mutatott be a Momentum

A NER-közeli cégeket és termékeiket listázó appot mutatott be a Momentum

Újabb vádak Assange ellen

Újabb vádak Assange ellen

„Senki sem akarja a független, üzleti alapon működő színházakat ellehetetleníteni”

„Senki sem akarja a független, üzleti alapon működő színházakat ellehetetleníteni”

Ezzel az első szavazóknak küldött levéllel kampányol a Fidesz mellett Érd polgármestere

Ezzel az első szavazóknak küldött levéllel kampányol a Fidesz mellett Érd polgármestere