Ismét pedofil bűncselekmény sokkolja Belgiumot: Liege-ben megtalálták két kislány holttestét. Mintha mi sem történt volna a sorozatgyilkos Marc Dutroux tíz éve történt letartóztatása óta?

Nathalie Mahy és Stacy Lemmens már csak az ablakokba kitett fotókról mosolyoghat a járókelőkre Liege ama északi városrészében, ahol június 9-én éjszaka egy kirakodóvásárt követő mulatság közben eltűntek. A citadella vadregényes lejtője és a Meuse folyó között fekvő Saint-Léonard negyed tucatnyi utcájának lakói jól ismerik egymást, mint a HVG munkatársa is megtapasztalta, azonnal szemet szúr nekik a környékre vetődött idegen. A 10 éves Nathalie-ról és három évvel fiatalabb féltestvéréről, Stacyról is úgy beszél itt mindenki, mintha egyik is, másik is a saját hozzátartozója lett volna. A szülőkkel együtt több mint két hétig bizakodtak, hátha élve előkerülnek a gyerekek, de június 28-án végleg fel kellett adniuk a reményt. Miután a rendőrség többször is aprólékosan átkutatta az egykor szebb napokat látott városrészt, beleértve a romos épületeket, elhagyott üzlethelyiségeket, labirintusszerű hátsó udvarokat és garázssorokat is, a bozóttal sűrűn benőtt domboldal tövében húzódó vasúti töltés túloldalán, a vaslemezekkel fedett beton vízelvezető árokban rábukkantak a kislányok holttestére. A boncolás után hivatalosan is megerősítették, hogy mindkettejüket megfojtották, Nathalie-t előzőleg meg is erőszakolták.

Döbbenet, tanácstalanság és felháborodás - ezt érezték a helyiekkel együtt mindazok a liege-iek, akik Nathalie szűk családi körben megrendezett szombati és Stacy tévében is közvetített hétfői temetése előtt a közeli vasúti felüljárónál, a rendőrségi kisteherautóból kialakított kápolnában rótták le kegyeletüket - pár nap alatt sok ezren. A felnőttek virággal érkeztek, gyertyát gyújtottak, a gyerekek saját rajzukat, kedvenc plüssállatkájukat hozták el Nathalie-nak és Stacynek. Az emlékkönyv bejegyzései szeretetről és békességről szólnak, minden politikai felhang nélkül, de néhány méterrel odébb, a kanyarban valaki öles plakátot szögezett a kerítésre: "Tíz év? Semmi sem változott. Ez a kormány bűne!"

Az üzenet félreérthetetlen: alig tíz éve tartóztatták le a pedofil sorozatgyilkos Marc Dutroux-t, akinek az ügye felfedte a bűnüldöző szervek súlyos működési zavarait, tragédiába torkolló közönyét és nemtörődömségét, valóságos politikai földrengést idézve elő Belgiumban. "Az ország szégyene, hogy Dutroux után még egyszer előfordulhat ilyesmi" - fakadt ki a HVG tudósítójának egy idős úr, aki szerint Belgiumnak királyság helyett diktatúrára lenne szüksége, hogy rendet teremtsenek.

Pedig a hatóságok okultak Dutroux esetéből. A belga média egyöntetű véleménye szerint nem csak együttműködésből vizsgáztak jelesre, mintaszerű volt az is, amilyen tapintattal Nathalie és Stacy családjával bántak, és a szakértők szerint az illetékes ügyész és vizsgálóbíró kommunikációs technikája is dicséretet érdemel. A nyomozók ez alkalommal nem bíztak semmit a véletlenre, az eddigi egyetlen gyanúsított, a 38 éves Abdallah Ait Oud villámgyorsan rács mögé került. Igaz, a kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekmény miatt korábban kétszer, legutóbb 2001-ben elítélt, marokkói származású, de Belgiumban született Ait Oud - aki négy nappal a kislányok eltűnése után, amikor a tévében meglátta az ellene kiadott körözést, önként jelentkezett a rendőrségen - lapzártánkig rendületlenül tagadta, hogy bármi köze lenne a történtekhez. Pedig több terhelő körülmény is ellene szól: nem tud számot adni arról, mit csinált aznap éjszaka, amikor a lányoknak nyomuk veszett, miért bujkált napokig, miért változtatta meg a külsejét, és mi okozta a testén látható horzsolásokat és karcolásokat. Az ügyészség abban reménykedik, hogy a holttesteken fellelt DNS-minták vizsgálatának e hétre várható eredményeiből egyértelműen eldönthető a gyanúsított bűnössége vagy ártatlansága.

Ait Oud példája mindenesetre megint ráirányította a figyelmet arra, hogy a szexuális bűnelkövetők kényszergyógykezelésének rendszere enyhén szólva sem nyújt megfelelő védelmet. Jelenleg Belgiumban több mint 1200 ilyen elítélt van különleges zárt intézetben (Magyarországon közel nyolcszázan töltik börtönbüntetésüket szexuális jellegű bűncselekményért). A marokkói férfit 2001-ben ítélték el, és tavaly decemberben feltételesen szabadlábra helyezték, ami a három hónapos próbaidő letelte után automatikusan véglegessé vált. Egyik napról a másikra orvosi kezelés és felügyelet nélkül maradt, ami a belga sajtóban megszólaltatott szakértők szerint valószínűvé teszi a visszaesést. Annak idején a nemi erőszakért elítélt Dutroux büntetését is megrövidítették, hogy azután pár évvel később háboríthatatlanul követhesse el rémtetteit. A mostani dráma kapcsán újra felvetődött, hogy kémiai kasztrációval védjék ki a pedofil bűncselekmények miatt elítéltek kóros nemi késztetését.

"Manapság bármi megtörténhet, túl sok beteg ember mászkál az utcákon, túl sok a gonoszság" - kesergett egy asszony saroknyira a Les Armuriers sörözőtől, amelynek közeléből azon a péntek éjjelen a két kislányt elrabolták. A Saint-Léonard negyed több régi lakója is bizonygatta, annak ellenére, hogy arrafelé rengeteg a munkanélküli és a bevándorló, nem volt nagyobb a bűnözés, mint máshol a városban. Nathalie és Stacy meggyilkolása azonban sokkolta a helyieket, de a közvélemény-kutatások szerint a belgák általában is egyre kevésbé érzik magukat biztonságban. Nem ez az első bűncselekmény az utóbbi hónapokban, amely megrázta az országot. A fekete széria április 12-én kezdődött, amikor az MP3-as lejátszójáért fényes nappal megöltek egy 17 éves fiút a brüsszeli főpályaudvar várócsarnokában. A gyilkosság ellen tiltakozva április 23-án több mint 80 ezren vonultak fel a belga fővárosban, amely a Dutroux-ügy, az 1996. októberi "fehér menet" óta nem látott ehhez fogható megmozdulást. Május 11-én Antwerpenben egy 18 éves szélsőjobboldali szimpatizáns lőtt le egy fekete nőt és az annak gondjaira bízott kétéves fehér kislányt, egy török asszonyt pedig megsebesített. Néhány nappal az előtt, hogy rábukkantak a két liege-i kislány holttestére, ugyancsak Antwerpenben hat marokkói származású fiatal egy autóbuszon súlyosan megvert egy ötvenes férfit, aki később belehalt a sérüléseibe. Hiába javulnak a hivatalos bűnözési statisztikák, a hétköznapi erőszak e brutális megnyilvánulásai félelmet keltenek. Sokan ezzel magyarázzák, hogy a hagyományos pártokból amúgy is kiábrándult választók a rendpárti szélsőségek felé fordulnak.

VIDA LÁSZLÓ / LIEGE

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Monitor

Erőszakkör

Ausztráliában a bennszülött közösségekben élő nők az átlagosnál 45-ször gyakrabban válnak családon belüli...

Babos Tímea mégis főtáblás a Roland Garroson

Babos Tímea mégis főtáblás a Roland Garroson

Pofátlan módon loptak meg egy autóját mosó taxist – videó

Pofátlan módon loptak meg egy autóját mosó taxist – videó

Bécsben drágább a lakás vagy Budapesten?

Bécsben drágább a lakás vagy Budapesten?

David Lynch rémálmokat inspirált

David Lynch rémálmokat inspirált

EP-választás 2019 – a szavazás percről percre

EP-választás 2019 – a szavazás percről percre

Az Élősködők című film kapta Cannes-ban az Aranypálmát

Az Élősködők című film kapta Cannes-ban az Aranypálmát