A cím kései odaítélése miatt a romániai város kapkodva és rohamtempóban készül a rendezvénysorozatra, miközben színfalak mögötti érdekharcok rendre kitolják a határidőket.

Nagyszeben sosem lett volna 2007-ben Európa kulturális fővárosa, ha az ott nagy többségben élő románok meg nem elégelik az addigi ortodox polgármesterek totyogásait, és 2000-ben nem választanak maguknak német nemzetiségű vezetőt - vélik a reálisan gondolkodó helybéliek. A fáma szerint a szászok tömeges kivándorlása után elrománosodott Nagyszeben élére végre gazdaszellemű, európai gondolkodású polgármestert akartak, akinek németsége ráadásul garancia a külföldi beruházóknak.

Az álmos, infrastrukturálisan lepukkant várost a jelek szerint alaposan felrázta a másfél százaléknyi kisebbséghez tartozó, most 47 esztendős Klaus Werner Johannis, mert 2004-ben újraválasztották, most pedig az európai kulturális főváros címét emlegetve szinte nyakló nélkül szerzi a kormány- és uniós pénzeket, így bizonyára veszélyes versenytárs nélkül száll majd ringbe a harmadik mandátumáért. A kultúrfővárosságot kedvezően befolyásolta az is, hogy Nagyszeben párban indult a helyi szász dialektushoz hasonló nyelvet beszélő Luxembourggal. Miután 2002-ben, a szokásos ötéves tervidőszak elején a bírálóbizottság holmi költségvetési lazaságokra hivatkozva jegelni kezdte a 2007-es luxembourgi pályázatot, a jelentkezés átdolgozása és Nagyszeben bevonása kellett ahhoz, hogy végül 2004-ben döntsenek a helyszínről. Az előzetes program alapján jövőre több mint kétszáz rendezvény várja a vendégeket Nagyszebenben, köztük augusztus 19-e és 27-e között a Szebeni Magyarok Egyesületének szervezésében a magyar hét.

A város most egyetlen nagy építkezés, az utcák, terek keresztül-kasul feltúrva. Vészesen közeleg az eseménysorozat startja, de a polgármesteri hivatal beruházási osztályán megnyugtatták a HVG-t, minden elkészül időre. A tervekben szerepel a történelmi belváros félszáz homlokzatának felújítása, húsz belső udvar és függőfolyosó, két torony, három bástya, több régi lakóépület és 1 kilométernyi várfal rekonstrukciója. Európa kulturális fővárosaként 2007-ben nyolc évszázados multikulturalitását - benne az immár csak 2 százaléknyi magyarság hagyományait - igyekszik megmutatni a világnak az első írott dokumentumokban 1191-ben Cibinium néven említett település.

Az euforikus hangulat mellett azonban Johannis piedesztálján hajszálrepedések jelentek meg, aminek fő oka a rangos eseménnyel kapcsolatban Nagyszeben és Bukarest között keletkezett feszültség. Romániában köztudott, hogy a főváros nélkül kisebb horderejű rendezvényt sem lehet szervezni, nemhogy a rendszerváltás utáni legdrágább kulturális megaprodukciót, amelyre egyedül a művelődési minisztérium 3,25 milliárd forintnyi lejt szánt.

A polgármester nem sokra megy azzal, hogy a saját elnökletével megalakította a Nagyszeben 2007 Szövetséget, mivel a pénzcsapot a kormány nyitogatja. A művelődési tárca pedig Johannis nyakába ültette Sergiu Nistor rendezvénybiztost, aki teletűzdelte a beérkező pályázatok zsűrijét a költségkeretet haveri alapon osztogató bukaresti kultúrmogulokkal. A szabadtéri előadások két színpadát Adrian Iorgulescu művelődési miniszter utólag átpasszolta a fővárosi Nemzeti Színháznak. Szebenben a helyi képzőművész- és az írószövetség egyaránt arról panaszkodik, hogy a partvonal mögé szorították. Cristian Bucur, az Astra múzeumkomplexum igazgatója pedig bejelentette, hogy európai hírű intézményét kivonja az eseménysorozatból, ha nem kap legalább két rendezvényre elegendő pénzt. Ráadásul kérte, hogy a bukaresti korrupcióellenes hivatal (DNA) nyomozza ki, mire költik a pénzeket. Talán azért is, mert a művelődési minisztérium 2006-os költségvetésében például a parlament még 30 millió forintnyi összeget szavazott meg az Astrának, de a Hivatalos Közlönyben ez a tétel már nem szerepel. Azt sem tudni egyelőre, hogy mire költötték el a kormány által 2005-ben az előkészületekre kiutalt, majdnem 500 millió forintnak megfelelő pénzt. Nagyszebenben az a szóbeszéd is járja, hogy a városfelújítási munkálatokat elnyerő cégek egyike-másika alaposan felfújta a számlákat.

Az elégedetlenség harsány tiltakozásba ment át, amit a helyi média is erősített, és az elmúlt hetekben alaposan leszedte a keresztvizet Iorgulescuról, Nistorról és udvartartásukról. Az egyik keserű megjegyzés szerint ha így folytatják, a balkáni kultúra fővárosává züllesztik a szász várost. A rossz nyelvek szerint Bukarest képtelen megemészteni, hogy nem ő, hanem egy vidéki város szerezte meg a titulust. Most mindenesetre úgy tűnik, Iorgulescu miniszter mégiscsak Nagyszeben mellé és a sarkára áll. A reklámkampány késlekedésére hivatkozva szerződésbontással fenyegette meg a népszerűsítésért felelős GAV-Scholz & Friends német-román céget. A miniszter még a hirdetési hadjárat tervezetét sem látta, holott szeptember 1-jétől már nyilvánosságra kellett volna hozni minden részletét.

"Míg más városoknak öt év is a rendelkezésükre áll, Nagyszebennek két év alatt kell felkészülnie, ezért láthatóak a szervezetlenség jelei" - magyarázta az objektívnek tűnő okot a HVG-nek Serfőző István, a nagyszebeni Magyar Kultúra Házának ügyvezető igazgatója, amely intézmény mögött az említett magyar egyesület áll. A nagyszebeniek közben nem tehetnek egyebet, mint hogy bíznak Klaus Johannis németes szervezőképességében, és remélik, hogy városuk jövőre - ha minden jól megy, már az unió kapuin belül - valóban Európa kulturális fővárosa lesz.

IRHÁZI JÁNOS / NAGYSZEBEN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kunetz a Honvédkórházban meghalt betegről: Komoly rendszerhibák vannak

Kunetz a Honvédkórházban meghalt betegről: Komoly rendszerhibák vannak

Parkolóórákat ragasztott le Novák Előd a XI. kerületben, nem akar fizetni

Parkolóórákat ragasztott le Novák Előd a XI. kerületben, nem akar fizetni

TASZ: A kormány megveszi a nyugdíjasokat

TASZ: A kormány megveszi a nyugdíjasokat

Bivalyerős chipet tett le az asztalra a Huawei, a mesterséges intelligencia veheti hasznát

Bivalyerős chipet tett le az asztalra a Huawei, a mesterséges intelligencia veheti hasznát

Fülke: Ha Pécsett nem nyer az ellenzék, akkor sehol sincs esélye

Fülke: Ha Pécsett nem nyer az ellenzék, akkor sehol sincs esélye

Sztrájkot jelentettek be a British Airways pilótái

Sztrájkot jelentettek be a British Airways pilótái