Kilencedszer nyerte meg egymás után regionális bajnokságát a New York Yankees baseballcsapata, amely a sportág legnagyobb legendája és egyben legjobban vezetett üzleti vállalkozása is.

HVG
A New York Yankees baseballstadionjának bejáratánál a biztonsági ember udvarias, de határozott, amikor a mobiltelefon megmutatását kéri: a nézőtérre nem lehet bevinni semmilyen mozgóképrögzítésre alkalmas eszközt. A sportág leggazdagabb és legdrágább klubja - amelynek értéke a Forbes amerikai gazdasági magazin összeállítása szerint már átlépte az egymilliárd dollárt - kényesen ügyel ugyanis arra, hogy mérkőzéseiről csak az arra szerződött két tévétársaság, a Fox és az ESPN, illetve a Yankees által létrehozott saját kábelcsatorna, a YES adhasson közvetítést.

Az aprólékos gondosság a stadion egész területén látszik, és az is, hogy a cél a szurkolók szórakoztatása mellett a bevételek maximalizálása. Az 1923-ban emelt háromszintes építmény körbefutó folyosói telis-tele vannak a klubhoz kötődő kegytárgyakat árusító üzletekkel, étel és ital minden mennyiségben, az extra bevételt pedig a legjobb látványt kínáló páholyok hozzák. Aki az európai szemmel némiképp unalmas mérkőzés üresjárataiban sem akarja elhagyni a helyét, annak a félpercenként kiabálva feltűnő mozgóárusok kínálják a szponzor Anheuser-Busch sörét, perecet, mogyorót, hot dogot.

HVG
Az árak is a profitmaximalizáláshoz szabottak: a kiflibe bújtatott főtt virsli Manhattan elegáns Ötödik sugárútján is 1-1,5 dollárba kerül, a New York Bronx negyedében található stadionban az ételt-italt alumíniumládában a fejükön vagy kezükben cipelő fiataloknak ugyanezért 4,75 dollárt kell fizetni, de 5 dollárból senki nem kér vissza. A bevételt szaporítják az ütésidők közti szünetekben a kivetítőre kiíratható szurkolói jókívánságok is, és a kiválasztott nézőket mindenki előtt tesztelő, a klub történetéből föltett kérdés megválaszolására is akadt pénzügyi támogató.

Az utóbbi években rendre 300 millió dollár körüli éves bevételt elérő üzleti vállalkozás létrehozatala a jelenleg 76 éves George Steinbrenner nevéhez fűződik, aki - később kivásárolt befektetőtársaival - 1973-ban 10 millió dollárért egy rosszul vezetett, éppen eredménytelen klubot vett meg a sportvállalkozásban idegenül mozgó CBS tévétársaságtól. Akkori kudarcai ellenére a Yankees már régóta az amerikai baseball egyik legendás csapatának számított, amelynek különböző korszakait olyan sztárok fémjelezték, mint Babe Ruth, Lou Gehrig, Joe DiMaggio (Marilyn Monroe második férje) vagy éppen Mickey Mantle.

A clevelandi, a családi hajógyárból meggazdagodott Steinbrennert New Yorkban idegenkedve fogadták, ám amikor pénzt nem kímélve előbb a stadiont újította föl, majd nagyszabású játékosvásárlásba kezdett, és jöttek a címek, a szurkolók is megbékéltek vele. A két részre osztott amerikai baseballbajnokság csúcstalálkozóján, a Nemzeti Liga (NL) és az Amerikai Liga (AL) győztesének World Series névre keresztelt, négy megnyert mérkőzésig tartó sorozatán a Yankees eddig 26 alkalommal diadalmaskodott, és ebből hat esett a Steinbrenner-korszakra. A Yankees ugyanakkor - miközben övé a bajnokság legjobban fizetett csapata - 2000 óta nem nyerte el az áhított trófeát, és a sikerekhez szokott szurkolóknak sovány vigasz, hogy az idén immár kilencedik egymást követő alkalommal végeznek regionális csoportjuk, az AL keleti divíziójának élén.

A riválisai közül kiemelkedő Yankeesé Amerikában a legnagyobb szurkolótábor, köztük olyan hírességek, mint Rudy Giuliani, New York volt polgármestere, Donald Trump manhattani ingatlanmágnás vagy a filmsztár Jack Nicholson. A sikeres és gazdag, bronxi bombázóknak is nevezett egyesület persze nem örvend túl nagy népszerűségnek más amerikai városokban, holott azok baseballcsapatai elég sokat köszönhetnek neki. Amikor ugyanis a Yankeest látják vendégül, akár a negyedével több jegyet is el tudnak adni.

A "jenkik" vonzerejéből a többiek más anyagi hasznot is húznak. A klubok logóival ellátott árukból befolyó összeg - amelynek 27 százaléka Yankees-termékekből származik - ugyanis egy közös kalapba kerül, ahonnan a profi liga mind a harminc csapata egyenlő arányban részesedik, és mindegyiküknek nagyjából 3 millió dollár jut. A 2003-as szezontól négy évre érvényes kollektív megállapodás emellett a közösbe gyűjti a klubok szorosan a sportággal kapcsolatos bevételeinek 34 százalékát, amit szintén egyenlően osztanak szét. Az amerikai sportsajtóban előszeretettel "szocialistának" bélyegzett rendszer a legutóbbi bajnokságban 300 millió dollárt csatornázott át a 14 gazdagabb klubtól a 16 szegényebb kasszájába, és ebből 77 milliót adott a Yankees, 51 milliót pedig az ősi rivális Boston Red Sox. Ők ketten azok is, akik büntetőadót kötelesek leróni, mert túllépik a liga által a játékoskeret teljes fizetésére megszabott plafont, ami a most futó szezonban évi 136,5 millió dollár. A sztárok 223 milliós megbecsülése az előző bajnokságban 34 millió dolláros pluszköltségbe került Steinbrennernek.

A mérkőzéseket mindinkább floridai otthonából figyelő, korábban temperamentumos kirohanásairól ismert, de a hírek szerint az utóbbi időben betegeskedő Steinbrenner a klub életében játszott meghatározó szerepét egy új stadionnal szeretné még maradandóbbá tenni. Idén augusztus közepén tették le az alapkövét annak az arénának, amely a tavalyi szezonban összesen 3,77 millió nézőt vonzó régitől egy kőhajításnyira épül.

A húszéves huzavona után - amelynek során Steinbrenner azzal is fenyegetőzött, hogy Manhattanbe vagy a Hudson folyó túlpartjára, New Jersey államba költözteti klubját - nyélbe ütött alku keretében az 50 800 fős befogadóképességű stadion a 2009-es szezon kezdetére készül el, és az 1,2 milliárd dolláros költségből 400 milliót vállal New York állam, illetve New York városa, valamint Bronx önkormányzata. A helyi lakosok ugyan tiltakoznak amiatt, hogy a beépítés során eltűnik egy 9 hektáros park, ám a fényűzőnek szánt aréna Bronx egyik lepusztult részébe hozhat új életet. Nem kell félniük azoknak sem, akik a Yankees szelleméért aggódnak: a mostani stadionból átköltöztetik az újba azt a pálya szélén álló emlékparkot, amely a klub nagyjairól emlékezik meg visszavonultatott mezszámaikkal, illetve a pályafutásukat összefoglaló bronztáblákkal.

NAGY GÁBOR / NEW YORK

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szünetel a sürgősségi betegellátás a Honvédkórházban szombat éjszaka

Szünetel a sürgősségi betegellátás a Honvédkórházban szombat éjszaka

Lovagkeresztet kapott a polgármester, aki figyelmeztetett, ha nem a fideszes jelölt nyer, akkor „szopni fogunk”

Lovagkeresztet kapott a polgármester, aki figyelmeztetett, ha nem a fideszes jelölt nyer, akkor „szopni fogunk”

Üzentek a dánok Trumpnak: Grönland nem eladó

Üzentek a dánok Trumpnak: Grönland nem eladó

Felpörgött oroszlánok okoztak riadalmat Szegeden

Felpörgött oroszlánok okoztak riadalmat Szegeden

Szigort ígér a karcagi botrány után a belügyi államtitkár

Szigort ígér a karcagi botrány után a belügyi államtitkár

Mihez kezd egy menekült család három mobiltelefonnal?

Mihez kezd egy menekült család három mobiltelefonnal?