Egy hónapon belül az osztrák Swarovski család két tagja veszítette életét tisztázatlan körülmények között. A kristálybirodalom hallgatásba burkolózik a tragédiával kapcsolatban.

Átok ül a ház lakóin. Pedig talán ez a legszebb épülete a 2200 lelket számláló Weerbergnek. Hatalmas, lustán terpeszkedő villa, fehér alapon faberakásos kiugró díszekkel, tornyokkal, teraszokkal, tetején büszke szélkakassal. Az építményt a szomszédos Wattens korábbi polgármesterének fia, Andreas Schiestl a hetvenes évek végén vásárolta meg. Addig a német Hanns-Martin Schleyer családi nyaralója volt. Mint emlékezetes, Schleyer a német gyáriparosok szervezetének elnöke volt egészen 1977-ig, amikor a Vörös Hadsereg Frakció nevű terrorista szervezet tagjai túszul ejtették, majd hathetes fogva tartást követően kivégezték.

A villát megvásárló Schiestl fiú teljes neve Andreas Schiestl-Swarovski, merthogy anyai ágon a híres-neves üvegkristály-birodalmat uraló Swarovski-klán tagja. Dédnagyapja, a Csehországból Tirolba áttelepedett, 1862-ben született Daniel Swarovski egy különleges üvegcsiszoló gép feltalálásával alapozta meg a ma 2 milliárd euró értékűre becsült családi céget. Daniel három fiára hagyta vállalkozását, ám szigorúan rendelkezett a kristálybirodalom további örökösödési rendjéről: a világon immár 19 ezer embert foglalkoztató társaságból az örökösök csak úgy szállhatnak ki, ha egymásnak adják el részüket. Magyarul, a csoport csak a család tulajdonában lehet, a cég mindenkori vezetőit is az örökösök közül kell kinevezni.

Ma körülbelül 150 Swarovski-örököst tartanak nyilván, közülük sokan a cégnél is dolgoznak. Az 1992-ben házasságot kötött Andreas és amerikai származású felesége, Margreth is a családi vállalkozásban tevékenykedett egészen addig, amíg 1993 novemberében máig nem tisztázott tragédia történt a villában: Andreas golyót eresztett akkor 30 éves felesége fejébe, majd a sajátjába. Mindketten túlélték, mivel a lövedék megakadt. A vérző pár egymásba kapaszkodva tántorgott át a szomszédban lakó Swarovski testvérhez, az öccsénél kilenc évvel idősebb Danielához, aki rohammentőt hívott a súlyosan sebesült házaspárhoz. A rendőrséget csak jóval később értesítették, a család beszámíthatatlannak nyilváníttatta Andreas Schiestl-Swarovskit, aki így megmenekült a börtöntől. Nyilván a klán szerteágazó kapcsolatainak köszönhető az is, hogy a sajtó a mai napig csak találgatásokra hagyatkozik a közel másfél évtizede történtekkel kapcsolatban.

A beszámíthatatlanságnak persze ára volt, Schiestl-Swarovskinak el kellett hagynia a céget. Ettől csak nőtt a kirekesztettség érzése a párban, pedig állítólag már a közös öngyilkosságnak is ez volt az oka. Úgy tűnt, ezen mégis megpróbálták túltenni magukat, két kislányuk is született, akik ma 12 és 9 évesek. Andreas a közeli, Watercryst nevű vízlágyító cégnél helyezkedett el, amelynek 2005-től a többségi tulajdonosa és irányítója lett. Margreth rengeteg plasztikai műtéten esett át, amiről merev arcvonásai is árulkodtak. Az idegeit is erősen megviselték a történtek, például tavaly szeptemberben egy tiroli szállodában állítólag akkora patáliát csapott, mert a személyzet nem ismerte fel, hogy ki kellett hívni a csendőrséget.

Három nappal tavaly karácsony előtt aztán halálos baleset érte Margrethet. Ezüstszínű Porsche Cayenne terepjárójával egy sötét hegyi úton nekirohant egy fának. A biztonsági öve nem volt bekapcsolva, az autóval együtt vagy harminc métert zuhant, és azonnal meghalt. Hogy baleset történt-e, vagy szántszándékkal végzett magával az asszony az általa nagyon jól ismert terepen, talán örökre rejtély marad. A bulvársajtó jobb híján arról cikkezett, hogy a félig elárvult kislányoknak minden korábbinál nagyobb szükségük van apjukra, amikor megjelent a rövid hír: január 20-án holtan találták otthonában Andreas Schiestl-Swarovskit. "Az idegenkezűség kizárható" - állt a szűkszavú hivatalos közleményben. Andreast gyorsan és nagy titokban temették el: csak a sorait ismét szorosra záró család vett részt a végső búcsún. Így is több százan voltak.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kövér: A politikának támogatnia kell az egyházi oktatás választását

Kövér: A politikának támogatnia kell az egyházi oktatás választását

Élőben egészen félelmetes Batman autója, körbefotóztuk

Élőben egészen félelmetes Batman autója, körbefotóztuk

Még ma is lehet 30 fok

Még ma is lehet 30 fok

Trump Netanjahu hóna alá nyúlt a választás előtt

Trump Netanjahu hóna alá nyúlt a választás előtt

10+1 részlet, amire figyeljen, ha rezsiutalvánnyal fizetne

10+1 részlet, amire figyeljen, ha rezsiutalvánnyal fizetne

Jó bornak is kell a jó címke

Jó bornak is kell a jó címke