Még nagyobb képernyők, még kisebb csipek és kissé furcsa termékek fogadták a látogatót a szórakoztatóelektronika legnagyobb szakvásárán az amerikai Las Vegasban.

Az Élet Fala összeköti önt a családjával, ez már nem a jövő álma - így hirdette egész falat beborító tévéjét a Panasonic a szórakoztatóelektronika múlt heti, Las Vegas-i bemutatóján, a CES-en. Valószínűleg nem annyira a japán márkatulajdonos, a Matsushita társaság sajátos családsegítő szándéka indokolta a szupertévé keltette feltűnést, mint inkább az, hogy a kiállításról az idén hiányoztak az átütő sikerek. A piaci érettségtől egyelőre távol álló projektoros szupertévé internetezésre is használható. Arcfelismerő rendszere révén pedig minden családtagot külön üdvözöl, és felkínálja neki saját menüjét. Sőt azt is figyeli, ki honnan nézi a tévét, így a képet úgy helyezi el és akkorára nagyítja, hogy ki-ki a legjobban élvezhesse a házi mozit. Az Élet Falát bemutató Panasonic-vezető, Szakamoto Tosihiro azonban maga sem titkolta, hogy ha termékük majd - nem tudni, mikor és mennyiért - megjelenik a piacon, egyelőre akkor is inkább hirdetőtáblának, mint családi tévének szánják.

Szintén csak a jövőben lesz teljesen kihasználható ugyanennek a cégnek a másik látványos dobása, a jelenlegi legnagyobb tévé. 150 hüvelykes, azaz 20 centi híján 4 méter képátlójú plazmaképernyőjének felbontása négyszerese annak, amire a még gyerekcipőben járó mostani legjobb tévéadás, a HDTV képes. Lemaradni azonban nyilván nem szabad: a CES legnagyobb csarnokában sétálva a látogatónak az volt a benyomása, hogy a tévégyártók kezdik elfoglalni a nappali egyik falát, többméteres képernyők voltak láthatóak lakószoba-imitációkban. Említésre méltó kivételként a Sony alig 28 centiméteres készüléket mutatott be, igaz, ez OLED rendszerű, vagyis a képet szerves anyagból készült fénykibocsátó diódák varázsolják elő. Az új - borsos, 2500 dolláros áron már kapható - tévé mintegy harmincszor élesebb képet ad, mégis tízszer vékonyabb, mint a mostani LCD képernyők. Ugyanilyen technológia működteti az orosz Art.Lebedev Studio találmányát, a tetszés szerint programozható számítógép-billentyűzetet is. Minden egyes gomb parányi, 48 x 48 pixeles kijelző, amelyen akár tized másodpercenként más-más betű, jel vagy mini portréfotó állítható be.

A közeljövő újdonságait az alkatrészek egyre parányibbá válása is jelzi, a CES-t kísérő szakmai fórumok résztvevői abból indultak ki, hogy a következő években tovább törpülnek a mind több készülékben megtalálható mikrocsipek. Levy Gerzberg, a kaliforniai Zoran számítástechnikai cég elnöke például azzal az ötlettel lepte meg hallgatóságát, hogy ha a műholdas helymeghatározó (GPS) készülékek elég aprók lesznek, akkor szívritmus-szabályozókba is be lehet építeni őket. Amint a pacemaker rendellenes szívverést észlel, elküldi a veszélyben lévő páciens koordinátáit az orvosnak - jósolta.

Talán közelebbi jövőt jelez, amit az Intel ügyvezetője, Paul Otellini mutatott be: egy kínai utca díszlete előtt állva videofelvételt készített az utcanévtábláról és egy üzlet kirakatáról. A szoftver - amely egyelőre nagy számítógépeken fut, kézi változata csak pár év múlva várható - pillanatok alatt lefordította a feliratokat, a képernyőn az angol szöveget a kínai fölé vetítette, újabb gombnyomásra pedig megjelentek a már azonosított helyszínre vonatkozó internetes információk.

A jósok közül nem felejthetjük ki a Microsoft operatív irányításából idén júliusban kiszálló, így a CES megnyitó elemzését most utoljára magára vállaló Bill Gateset sem, aki az új korszak jellemzőiként a nagy felbontású képeket, az eddig különálló eszközök - számítógép, tévé, mobiltelefon - zökkenőmentes és folyamatos kapcsolatát, valamint a hanggal, kézmozdulatokkal való, az eddiginél természetesebb kezelést említette.

Noha felszálló ágban van a fogyasztói elektronika viszonylag új terméke, az autós navigáció, Amerika kissé lemaradt a nálunk népszerű kis hordozható készülékekkel - magyarázta Las Vegasban a HVG-nek Fazakas András, a budapesti Nav N Go Kft. operatív igazgatója -, de csak azért, mert errefelé elérhető áron kínálják az autóba eleve beépített helymeghatározó-útvonaltervező rendszereket. Ennek tulajdonítható, hogy míg a nagy európai kiállításon, a hannoveri CEBIT-en az autós navigáció - tavaly először - önálló csarnokot kapott, itt még hozzácsapták az autóhifihez. Fazakas e szakterület itteni fő újdonságát saját cégének tulajdonította: a térhatású térképet, vagyis azt, hogy a kis kijelzőkön a nevezetesebb épületek háromdimenziós rajza is megjelenhet. Kérdés, hogy ez segíti-e a tájékozódást, vagy éppen elvonja a figyelmet a navigációról. Mindenesetre lehet, hogy itt is olyan verseny érvényesül, mint mondjuk az egyre terebélyesedő tévéképernyőknél: akár van értelme, akár nincs, nem szabad lemaradni a konkurenciától. Bár a CES szervezői a HVG kérdésére nem tudtak összesítést adni a kiállítók országok szerinti megoszlásáról, úgy tűnik, az állami támogatás nélkül, saját erejéből megjelenő Nav N Go volt az egyetlen magyar kiállító Las Vegasban.

A jövőbe mutató technológiák mellett egyik-másik klasszikus is szépen tartotta magát Las Vegasban. Például a táskarádió. Egy két évtizedes amerikai gyár, az Eton afféle elektronikus svájci bicskát fabrikált belőle. A pánikra hajlamos amerikaiaknak forgószél, földrengés vagy szimpla áramszünet esetére ajánlja azt a rádióját, amely kurblis áramfejlesztővel is működik, és ha már van benne áram, mobiltelefon-töltőként, erős lámpaként vagy akár a mentőalakulatok figyelmét felhívó vészvillogóként is használható. Még meglepőbb, hogy a CES-en felbukkant a vitatott elektrosokkoló (HVG, 2007. november 3.) gyártója, a Taser is: ezúttal elsősorban a nőknek szánt önvédelmi fegyverként, többféle divatos dizájnban (például párducmintával) mutatta be termékét, amelynek tokjában 1 gigabájtos, azaz 150 dal tárolására alkalmas zenelejátszó is helyet kapott.

BEDŐ IVÁN / LAS VEGAS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Horváth Aladár: Törökszentmiklós tanulságai

Horváth Aladár: Törökszentmiklós tanulságai

Ennél kedvesebben nem lehetett volna újragondolni az Aladdint

Ennél kedvesebben nem lehetett volna újragondolni az Aladdint

Mintha Orbán Viktor politikája miatt változnának a budapesti utcanevek

Mintha Orbán Viktor politikája miatt változnának a budapesti utcanevek

Ostobának nevezte ibizai kijelentéseit Heinz-Christian Strache

Ostobának nevezte ibizai kijelentéseit Heinz-Christian Strache

A Spotifyt is leváltanák: zenehallgatós appot készít az anti-Facebook fejlesztője

A Spotifyt is leváltanák: zenehallgatós appot készít az anti-Facebook fejlesztője

A NER-közeli cégeket és termékeiket listázó appot mutatott be a Momentum

A NER-közeli cégeket és termékeiket listázó appot mutatott be a Momentum