Sokáig csak gittegyletnek tartották a hollywoodi külföldi tudósítók szervezetét, az idén az amerikai forgatókönyvírók sztrájkjának áldozatául esett Golden Globe-díj gazdáját.

Az előkelő Beverly Hilton Hotelben vasárnap a vidám gála helyett csak egy sajtóértekezletet tartottak, amelyen a hollywoodi külföldi tudósítók szervezete (HFPA) szimplán közölte, 2007-es teljesítményük alapján kik kapják a díjakat a Golden Globe különböző kategóriáiban. A fényes esemény a forgatókönyvírók tavaly november 5-e óta tartó sztrájkja miatt hiúsult meg. A velük szolidáris filmsztárok George Clooney vezetésével mondták le a részvételt, és a bojkott már a Golden Globe nagy testvére, az Oscar-díj február 24-ei átadását is fenyegeti. A műsorát átszervezni kénytelen NBC tévétársaság jelentős hirdetési bevételtől esik el, és nem kapja meg 5 millió dollárra becsült részesedését a HFPA sem.

A Golden Globe-gála tavaly 20 millió nézőt vonzott Amerikában, és rendszerint a zenészeket jutalmazó Grammyvel verseng az Oscar utáni második legnézettebb díjátadó ünnepség címéért. Ez hatalmas fordulat az induláshoz képest, amikor sem az elismerést, sem az azt odaítélő szervezetet nem vették komolyan, és még ma is vannak, akik az előjogait féltő, kétes szakmai minőségű gittegyletnek tartják a HFPA-t.

A Hollywoodban dolgozó külföldi tudósítók 1943-ban határozták el, hogy ők is jutalmazzák az általuk legjobbnak tartott filmeket és azok szereplőit, készítőit. Nagy visszhangra nem számíthattak, hiszen akkoriban Hollywood számára még elhanyagolható volt a külföldi piac. A londoni Daily Mail tudósítója által gründolt szervezet az első díjátadásra a 20th Century Fox filmstúdióban kerített sort, szerény körülmények között. A legjobb film kategóriájában a Bernadette (The Song of Bernadette) című alkotást jutalmazták, amely a franciaországi Lourdes zarándokhely hírnevét megalapozó látomásról ismert parasztlány, a későbbi Szent Bernadett történetét mesélte el. A kis létszámú szervezetet könnyedén megkörnyékezték a stúdiók, hogy megszerezzék valamelyik díjat. Így minősíthették 1954-ben a legígéretesebb kezdőnek Darryl Zanuck stúdiófőnök szeretőjét, Bella Darvit, és így kaphatta négy évvel később a legelbűvölőbb színésznő címet a nem annyira tehetségéről, mint inkább férjeiről és botrányairól ismert, magyar születésű díva, Zsazsa Gabor.

Az oszlopon álló, filmszalaggal körbevett aranyozott földgolyót formázó díj presztízse az évek során mégis javult, és - bár meg sem közelítette az Oscar nimbuszát - a stúdiók rájöttek, hogy jól mutat reklámként a filmplakátokon. Ám egy újabb botrány ismét közbeszólt. A HFPA megítélése akkor érte el a mélypontját, amikor 1982-ben a legígéretesebb kezdőnek a kirívóan tehetségtelen Pia Zadorát jelölték meg. Mint kiderült, a tudósítókat nem sokkal a szavazás előtt gálánsan vendégül látta Las Vegas-i szállodájában a fiatal színésznő dúsgazdag férje, a producerként felesége filmjét finanszírozó Meshulam Riklis. A botrány igazolni látszott azt a feltevést, hogy az amúgy sem a legismertebb külföldi lapoknak dolgozó, gyakran mellékállású vagy szabadúszó firkászok féltékenyen őrzik előjogaikat az igazi szakírókkal szemben, zárt klubot alkotnak, és potyalesőkként a stúdiók érdekeit szolgálják.

A skandalum majdnem maga alá temette a szervezetet és a díjat. A CBS tévétársaság megszabadult a gála közvetítésétől, és az a jóval alacsonyabb nézettségű TBS kábelcsatornára került át. A száműzetés 1996-ban ért véget, amikor az NBC vette át a sugárzási jogot, és a HFPA-t szigorú feltételek elfogadására szorította, amelyeknek igyekezett is eleget tenni a renoméjának visszaszerzéséért küzdő szervezet. Az ezredforduló után egyre nőtt a presztízs és ezzel párhuzamosan a HFPA bevétele, amiből nonprofit szervezetként - miközben bőkezűen költenek a tagok szakmai útjainak finanszírozására - jótékonykodnak is: tavaly 1,2 millió, az utóbbi 13 évben pedig összesen 7,7 millió dollárt fordítottak erre a célra.

A Golden Globe sikerében kulcsfontosságú volt, hogy a ceremóniát január elejére tették át, amikor az Oscart odaítélő Amerikai Filmakadémia több mint 5 ezer tagja éppen azon gondolkozik, kiket díjazzon. Ennek is tulajdonítják, hogy a főbb kategóriák csaknem háromnegyedében azonosak a jutalmazottak, és egy Golden Globe-győzelem ma már javíthat az Oscar-esélyeken. A népszerűséget növeli, hogy a hűvös eleganciájú Oscarral szemben a Golden Globe-gála megőrizte vidám parti jellegét. A sztárok és stúdióvezetők asztaloknál ülve pezsgőznek, és a díjazottak viselkedését, beszédeit sem vizslatják cerberusok. Így a néha kisebb botrányokkal fenyegető incidensek mellett olyan önfeledten vidám pillanatok is akadtak, mint amikor az örök tréfamester Jack Nicholson a hátsó felét mutatta a közönségnek, Tom Cruise a színfalak mögött sörrel a kezében ugratta az éppen interjút adó Dustin Hoffmant, a tévészínésznő Christine Lahti pedig a mellékhelyiségből szaladt be átvenni a díját.

A Golden Globe előnyének tartják, hogy együtt kezeli a filmeket és - 1955 óta - a tévéalkotásokat. Jelenleg 11 televíziós és 14 filmes díjat oszt ki a szervezet, és a mozik között különválasztja a drámát az Oscarra kisebb eséllyel pályázó vígjátéktól és musicaltől. 1952 óta életműdíjat is adományoznak, ezt az idén Steven Spielberg kapta volna, de csak jövőre adják át neki.

A szervezet belterjessége viszont az évek során sem változott. Miközben a New York-i külföldi tudósítók szervezetének tagsága négyszáz fölötti, a HFPA még mindig csak 85 főt számlál - köztük a Magyarország mellett Szingapúrt is képviselő Návai Anikót -, és rendkívül nehéz bejutni a soraiba. Többen évtizedek óta tagok, évente maximum öt embert vehetnek föl - e kvótát a legritkábban töltik ki -, és bárki megvétózhatja egy jelentkező bekerülését. A filmkritikusok és a nagy nyugati lapok többségének helyi tudósítói változatlanul távolságtartással kezelik a szervezetet. Pedig tagjai - akiknek legalább évi négy cikket, illetve rádiós vagy televíziós tudósítást kell produkálniuk - már nem dúskálnak az ajándékokban. Előjogaik viszont még élnek: a legtöbb neves amerikai kollégájuknál könnyebben jutnak például a sztárok közelébe, sőt a filmpremierek alkalmával külön nekik tartott sajtótájékoztatón még le is fényképezkedhetnek velük.

NAGY GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az Ab sem védte meg a megbüntetett TV2-t

Az Ab sem védte meg a megbüntetett TV2-t

69 vádlottja van az autósportban feltárt 11 milliárdos csalási ügynek

69 vádlottja van az autósportban feltárt 11 milliárdos csalási ügynek

Európa meggyengítőivel szemben kampányolnak Weberék Németországban

Európa meggyengítőivel szemben kampányolnak Weberék Németországban

Videón azonosították a hargitai tolvajt: 120 kilós, és bundát viselt

Videón azonosították a hargitai tolvajt: 120 kilós, és bundát viselt

A NER-közeli cégeket és termékeiket listázó appot mutatott be a Momentum

A NER-közeli cégeket és termékeiket listázó appot mutatott be a Momentum

Kurz ajánlatot tett az osztrák ellenzéknek

Kurz ajánlatot tett az osztrák ellenzéknek