Akár a nagykövetek kölcsönös kiutasításához is vezethet, hogy az orosz hatóságok kikényszerítették a British Council szentpétervári és jekatyerinburgi kirendeltségének bezárását.

Hidegháborús kémfilmeket idéző jelenetek zajlottak le a napokban Szentpéterváron. Az oroszok által sokszor csak északi fővárosként emlegetett metropolis rendőrsége folyamatosan követte a brit kulturális intézet, a British Council (BC) helyi irodáját vezető Stephen Kinnock autóját, és amikor a Munkáspárt egykori és a British Council jelenlegi elnökének, Neil Kinnocknak a fia állítólag a forgalommal szemben hajtott be egy egyirányú utcába, azonnal lecsaptak rá. Elmondásuk szerint a szabálysértő diplomatának ráadásul alkoholszaga is volt, így elő kellett állítaniuk. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat emberei eközben a szentpétervári és a jekatyerinburgi BC-iroda orosz állampolgárságú alkalmazottainak egy részét hallgatták ki, másokat pedig adónyomozók kerestek fel az éjszakai órákban.

A megkülönböztetett figyelem annak tulajdonítható, hogy London - az orosz külügyminisztérium követelését figyelmen kívül hagyva - nem volt hajlandó bezárni a moszkvai központi iroda munkáját segítő vidéki BC-kirendeltségeket. A hivatalos levelekben az oroszok azért követelték e részlegek munkájának leállítását, mert azok állítólag engedély nélkül és a fogadó ország szabályait - egyebek közt az adótörvényeket - megsértve működtek. Ám még Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is elismerte, hogy a keménykedés visszavágás azért, mert a britek kitartóan követelik az Alekszandr Litvinyenko egykori KGB-ügynök másfél évvel ezelőtti londoni meggyilkolásával vádolt Andrej Lugovoj kiadatását, tavaly pedig kémkedésre hivatkozva kiutasítottak négy orosz diplomatát. Az oroszoknak, akik négy brit követségi alkalmazott hazaküldésével már törlesztettek, az is fáj, hogy a brit kormányfőnek. Gordon Brownnak kinevezése után több hónap is kevés volt ahhoz, hogy felhívja Vlagyimir Putyin orosz államfőt.

Kinnock és munkatársainak zaklatása Londonban komoly megütközést keltett, de az akció végül elérte célját: a szentpétervári és a jekatyerinburgi iroda bezárta kapuit. A hivatalos bejelentés szerint ideiglenesen, ám az uráli városban már el is ajándékoztak az egyik helyi könyvtárnak több ezer, a BC tulajdonában lévő kötetet. A leginkább érintetteknek, az angolul tanuló orosz fiataloknak nem nagyon tetszik az orosz lépés, amelyet a jekatyerinburgi kirendeltség előtt meglehetősen hangosan bíráltak is néhányan. Mérgük érthető, hiszen az angliai tanintézményekbe jelentkező diákoknak ezentúl Moszkvába kell utazniuk, hogy letegyék a beiratkozáshoz szükséges nyelvvizsgát.

Bár hivatalos brit közlések szerint London nem akarja ellenintézkedésekkel tovább mérgesíteni a helyzetet, az Argumenti Nyegyelji című moszkvai hetilap értesülése szerint még a diplomáciai kapcsolatok is megszenvedhetik az ügyet. Az orosz hatóságok ugyanis bele akarnak tekinteni a jekatyerinburgi brit főkonzulátus területén működött BC-központ irataiba, és ha kitartanak e követelés mellett, a britek akár haza is küldhetik az orosz nagykövetet, ami Moszkvában is azonnal hasonló válaszlépést eredményezne. A Daily Mail brit napilap olyan értesülést is megszellőztetett, hogy London 34 orosz diplomata kiutasítására készül, Szergej Lavrov azonban ezt brit kollégájára, David Milibandre hivatkozva cáfolta. Hétfői hírek szerint Moszkva politikai feltételekhez - például a terrorizmusellenes együttműködés felújításához - köti a bezárt irodák újranyitását.

Míg az oroszországi kormánypárti médiumok egyértelműen helyeslik a szabálysértőnek minősített BC-részlegek bezárását, addig a külföld inkább a briteknek ad igazat, akik szerint a "nagy és erős országhoz méltatlan lépésekkel" Moszkva nevetségessé teszi magát. A probléma már az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) elé is eljutott, s az eddigi nyilatkozatokból úgy tűnik, a testület ugyancsak feleslegesnek és károsnak tartja Moszkva viselkedését. A BC-botrány a parlamenti közgyűlésben is visszaütött Moszkvára: végül nem a Putyin elnök szövetségesének számító Mihail Margelovot, hanem a spanyol Luis María de Puigot választották a PACE soros elnökévé. Oroszország helyzetét tovább rontja, hogy egyre több hasonló ügye van: Nyugaton sokan vélik úgy, hogy a British Council elleni fellépés mögött ugyanaz a birodalmi düh húzódik meg, amellyel Moszkva két éve gazdasági zárlatot hirdetett a vele szembeszálló Grúzia ellen, majd tavaly diplomáciai össztűzzel és nem hivatalos gazdasági szankciókkal sújtotta Észtországot, amiért Tallinn főteréről egy temetőbe száműzték a szovjet felszabadítási emlékművet.

Moszkva és London viszonyát nem csak a Litvinyenko-ügy és a BC-botrány terhelte meg. Oroszország azért is neheztel Nagy-Britanniára, mert a szigetország politikai menedékjogot adott a hazájában gazdasági bűncselekmények elkövetésével vádolt orosz oligarchának, Borisz Berezovszkijnak és a csecsenföldi szakadárok egyik ismert vezetőjének, Ahmed Zakajevnek. Ugyancsak vitát szült, hogy az utóbbi években, az orosz adó- vagy környezetvédelmi hatóságok nyomásának engedve, több brit cég, köztük a British Petroleum olajipari óriás is kénytelen volt helybeli partnereinek átadni oroszországi - elsősorban földgáz- és kőolaj-kitermelő - cégekben szerzett üzletrészét.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sorra lépnek ki az alapítók a Mi Hazánk Mozgalomból

Sorra lépnek ki az alapítók a Mi Hazánk Mozgalomból

Heten sérültek meg a gyerekeket szállító busz balesetében – fotók

Heten sérültek meg a gyerekeket szállító busz balesetében – fotók

Az új indiai parlamenti képviselők majdnem fele ellen folyik büntetőeljárás

Az új indiai parlamenti képviselők majdnem fele ellen folyik büntetőeljárás

Publicus: Karácsonynak lenne a legtöbb esélye megszorongatni Tarlóst

Publicus: Karácsonynak lenne a legtöbb esélye megszorongatni Tarlóst

Tiltási hullám söpör végig a magyar Facebookon, vagy csak valami hiba van?

Tiltási hullám söpör végig a magyar Facebookon, vagy csak valami hiba van?

Vasárnap izzadni és ázni is fogunk

Vasárnap izzadni és ázni is fogunk