szerző:
HVG

Csaknem hét évtizedes szünet után újjáéledhet egy jellegzetesen német, kissé a náci propagandával is összefonódó filmmufaj, a vertikális westernként is emlegetett hegyi film.

Lélegzetelállító tájképek, hófödte hegycsúcsok, harc a természet erőivel, férfibarátság, igaz szerelem és nem kevés pátosz – nagyjából ezek a legfontosabb elemek az 1920-as években Németországban született filmzsánerben, a bergfilmben. Sok évtizedes szünet után most ősszel mutattak be először hasonló kellékeket felvonultató hegyvidéki melodrámát Németországban, Svájcban és Ausztriában. A svájci Alpokban, az Eiger csúcsánál 1936-ban megesett hegymászó-tragédiát megelevenítő Nordwand (Északi fal) című játékfilm olyasmit mesél el, amire germán alkotók sokáig csak dokumentum- vagy természetfilmben vállalkoztak: a hegymászók és a hegyvidéken élők emberfeletti küzdelmét a természettel.

A bergfilmmel kapcsolatos alkotói bátortalanság oka legfőképp az volt, hogy e műfajt a harmincas években a náci propaganda is meglehetősen kedvelte, sőt maguktól az alkotóktól sem volt idegen a nemzetiszocializmus. A hegyi filmek atyjaként számon tartott Arnold Fanck a harmincas években belépett a náci pártba. Pártfogoltja és számos filmjének főszereplője, Leni Riefenstahl (HVG, 2002. szeptember 7.) pedig néhány bergfilm rendezésével indított, mielőtt heroikus propagandafilmjei – leginkább Az akarat diadala és a berlini olimpiáról forgatott művei – révén leválaszthatatlanul ráragadt a náci rendező címkéje.

A hegyi történetek népszerűsége és a nemzetiszocialisták hatalomra jutása között később még párhuzamot is felfedezni vélt Siegfried Krackauer német művészettörténész és filmteoretikus. Egy 1947-es könyve szerint „a nácikkal rokonszenvező irányzatok megerősödését a Hitler előtti időszakban a legjobban a hegyvidéki filmek szaporodása és különleges fejlődése támasztja alá”. Bár mások védelmükbe vették a műfajt, a Krackaueréhoz hasonló sommás ítéletek mégis hosszú időre maguk alá temették a hegyi mozit, legalábbis őshazájában. Az angol és amerikai forgatókönyvírók viszont – kevesebb érzelem és több izgalom adagolásával – szívesen emelkedtek e magaslatokba. A most bemutatott Nordwand helyszínén például harminchárom évvel ezelőtt Clint Eastwood rendezett – saját főszereplésével – fordulatos akciómozit, Bosszú az Eiger csúcsán címmel.

Az angolszász stílus annyira mértékadó lett, hogy a Nordwand rendezője, Philipp Stölzl a Magyarországon is forgalmazott Zuhanás a csendbe című 2003-as dokumentumfilm direktorához, a skót Kevin Macdonaldhoz fordult tanácsért a hegymászójelenetek megkomponálása előtt. A német hegyi filmes hagyományok jegyében ugyanakkor Stölzl fiktív szerelmi szálat is szőtt a sztoriba. Ez pedig, vélik a vertikális westernként is számon tartott bergfilm szakértői, Fanckot és Riefenstahlt idézi, akik előszeretettel ölelkeztették színészeiket hóomlásban.

Hogy a német filmítészek most az ősbergfilmek reneszánszáról beszélnek Stölzl alkotása láttán, az annak is köszönhető, hogy az ismét vászonra komponált eset időpontja épp 1936, a propagandaszempontból kiváltképp fontos berlini olimpia éve. Ekkor próbálta egy négyfős hegymászó csoport meghódítani a mai napig veszélyesnek tartott Eigert. Bár a társaságban két kiváló és tapasztalt hegymászó is volt, mindannyian odavesztek, a csúcsra pedig két évvel később egy másik team jutott fel elsőként. Ez utóbbi csoport egyik tagja, az osztrák Heinrich Harrer sem hagyta hidegen a filmeseket – meg a politikát sem. Az Eiger megmászása után Hitler személyes kérésére lépett be az SS-be, és fogadta el a női síválogatott edzői posztját. A második világháború alatt, indiai–brit hadifogság után, a dalai láma vendégszeretetét és bizalmát élvezte. Kalandjairól Hét év Tibetben címmel 1953-ban írt nemzetközi bestsellert, abból pedig 1997-ben Jean-Jacques Annaud készített látványos kalandfilmet Brad Pitt főszereplésével.

A Himalája lesz a következő német bergfilm helyszíne is. Stölzl hegyi drámáját jövőre, a Sztálingrád és a Marlene című közönségfilmeket jegyző Joseph Vilsmaier rendezésében, a Nanga-Parbat követi. A téma a dél-tiroli Reinhold és Günther Messner 1970-es expedíciójának testvérdrámája, amelyben Günther Messner odaveszett a 8125 méter magas, a Himalája nyugati vonulatához tartozó pakisztáni Nanga-Parbat csúcs megmászása közben. A film biztos sikerre számíthat, hiszen a tragédia a mai napig heves vitákat gerjeszt. Reinhold Messnert hibáztatja például a tizennyolc fős expedíció két tagja, Hans Saler és Max von Kienlin is, azt állítva, hogy Messner, miután testvérével együtt meghódította a csúcsot, lefelé menet magára hagyta kifáradt fivérét. Bár visszaemlékezéseiben Messner tisztázta magát, valójában nem tudni, vétkes-e a világ egyik legnagyobb élő hegymászója, aki elsőként hódította meg mind a tizennégy 8000 méter feletti hegycsúcsot, és aki elsőként jutott fel oxigénpalack nélkül a Mount Everestre.

Extrém helyzetek nélkül kevésbé lenne érdekes a hegyi film – véli Philipp Stölzl, aki filmjének forgatása közben maga is lelkes síelővé és hegyi vándorrá lett. Ausztriában a Nordwand a premiertől számított hatodik héten is a harmadik legnézettebb mozifilm volt, és Németországban, illetve Svájcban is sokan voltak rá kíváncsiak, az eddigi 4 milliós jegyárbevétel azonban még nem hozta be a 7 millió eurós befektetést. Meglehet, Stölzl filmjét a decemberi brit bemutató lendíti fel a csúcsra – feltéve, hogy az angolszász világban nem csak újrahasznosítani szeretik a német hegyi mozit, hanem kíváncsiak az eredetire is.

SCHREIBER ANDRÁS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megtartja holnapi bemutatóját Huawei/Honor, de nagy kérdés, hogy utána mi lesz

Megtartja holnapi bemutatóját Huawei/Honor, de nagy kérdés, hogy utána mi lesz

Új sorozat érkezhet a Barátok közt készítőitől az RTL-re

Új sorozat érkezhet a Barátok közt készítőitől az RTL-re

Fotók: Vízaknából szedtek ki egy lovat a tűzoltók Zala megyében

Fotók: Vízaknából szedtek ki egy lovat a tűzoltók Zala megyében

A Mediaworks ismét hirdethet a Facebookon

A Mediaworks ismét hirdethet a Facebookon

Cukorbeteg házaspárt éheztettek a röszkei tranzitzónában

Cukorbeteg házaspárt éheztettek a röszkei tranzitzónában

Oligarchák a kasszánál

Oligarchák a kasszánál