„Magam fizetem az ebédemet!

„Magam fizetem az ebédemet!” – az e mondat német változatából (Mein Essen zahl' ich selbst) képzett Mezis betűszó adja egy németországi orvosegyesület nevét. A „nincs ingyenebéd” jelszavával fellépő doktorok szabadulnának a gyógyszeripar folyamatos kísértésétől, távol akarják tartani magukat a szponzorált luxuskongresszusoktól, az ajándékoktól, ehelyett valóban független tudományos elemzések alapján szeretnék eldönteni, milyen pirulát, cseppet, keveréket válasszanak betegeiknek. Immár osztrák és svájci orvosok is csatlakoztak a majdnem két éve működő egyesülethez.

Ezt az ellenállási hullámot lovagolja meg Hans Weiss osztrák újságíró, egyre hevesebb vihart kavarva pár napja megjelent könyvével, amelyben feleleveníti a régi vádakat az orvosokat hatalmukban tartó gyógyszeriparról. Alcíme: Az orvosok a konszernek tettestársai – Egy gyógyszeripari konzultáns kipakol. A konzultáns nem más, mint maga a szerző, aki 25 évvel ezelőtt már társszerzőként foglalkozott a témával. Akkori, Keserű pirula című leleplező könyve 1983 óta 2,5 millió példányban kelt el. Weiss ezúttal három évig vizsgálódott, hol orvosnak, hol gyógyszeripari konzultánsnak, hol forgalmazónak adva ki magát.

A gyártók a legváltozatosabb trükköket eszelik ki, hogy sikertermékeiket minél tovább életben tartsák – bizonygatja a szerző. Az egyik Parkinson-kór elleni gyógyszert például a betegek eddig naponta háromszor vették be, de júniusban, röviddel a szabadalmi védettség lejárata előtt, a gyártó új, napi egytablettás változattal állt elő. Az új verzióval – állítja Weiss – a brit gyártó még jó ideig piacon kívül tudja tartani a majdani generikus készítményeket. A „me too”, magyarul „nekem is van” nevű másik trükköt Hans Weiss azzal illusztrálja, hogy 2005-ben Németországban más-más néven és csomagolásban 21-féle vérnyomáscsökkentőt forgalmaztak, de ezekből csak tíz volt különböző. Igaz, a szerző annak már nem járt utána, hogy az első példában a betegek kényelmét szolgáló napi egyszeri adag miért adható el jobban, és arra sincs tippje, hogy a másik esetben kinek kellene meghatároznia, hogy az egymással helyettesíthető medicinák közül melyik legyen az a néhány termék, amelyet forgalomba szabad hozni.

Oknyomozó kutakodása során Weiss egy gyógyszer-forgalmazási tanfolyamot is végigült, és álnéven beférkőzött egy barcelonai konferenciára, ahol már a 3500 eurós részvételi díj is szavatolta, hogy csak bennfentesek legyenek jelen. Ám az álruhás akcióból és a borsos belépti díjból is csak marketingközhelyek rögzítésére futotta a nagy leleplezőnek. Például olyanokéra, hogy a gyártók már nem válogatás nélkül keresik fel az orvosokat, 75-85 százalékukat végiglátogatva, mint korábban, hanem csak azokra összpontosítanak, akik beosztásuk, tekintélyük révén a legtöbbet tehetik egy adott szer népszerűsítéséért. Weiss becslése szerint az egész világon nagyjából 16-17 ezer ilyen kiemelt pozícióban lévő orvos dolgozik. Őket hívják meg wellnesskongresszusokra, nekik fizetnek csillagászati honoráriumokat cikkekért, előadásokért, őket vonják be szakfolyóiratok lektorálási, szerkesztési munkálataiba, jelentős kutatásokba, előkelő zsűrikbe, rajtuk keresztül gyakorolva befolyást a szakmára.

A könyv utolsó fejezete húsz olyan osztrák orvostekintélyt sorol fel, akik nem is tagadják, hogy együttműködnek a gyógyszermultikkal. A Profil című hetilap kérdésére közülük kilenc többnyire azt válaszolta, hogy érdemes támogatni a gyógyszeripari kutatásokat, szerintük ez a fajta kapcsolattartás önmagában nem nevezhető korrupciónak. Indulatosan és elutasítóan reagált Weiss könyvére az osztrák orvosi kamara, a gyógyszerforgalmazók szervezete és az egészségügyi minisztérium is. Arra hivatkoznak, hogy szigorú magatartási kódex, több etikai bizottság és korrupcióellenes rendszabályok sora hivatott megakadályozni, hogy az orvosok a gyógyszergyárak karmaiba kerüljenek.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Monitor

Nem nyelik le

Az innovatív gyógyszerek gyártói minden praktikát bevetnek, hogy a versenytársakat távol tartsák a piactól – áll egy most elkészült, provokatívnak szánt európai bizottsági jelentésben.

EP-választás: a Momentumnál már nem idegeskednek

EP-választás: a Momentumnál már nem idegeskednek

Pálffy Ilona: Segíteni kell az Ukrajnából jövő szavazókat

Pálffy Ilona: Segíteni kell az Ukrajnából jövő szavazókat

Újra ropognak a fegyverek Tripoliban

Újra ropognak a fegyverek Tripoliban

Számlája van az Államkincstárnál? Ha nem végzi el az adategyeztetést, azt is zárolhatják

Számlája van az Államkincstárnál? Ha nem végzi el az adategyeztetést, azt is zárolhatják

Hamiltoné a pole pozíció Monacóban

Hamiltoné a pole pozíció Monacóban

Megszólalt az osztrák ügyvéd, aki állítólag részese volt a Strache-akciónak

Megszólalt az osztrák ügyvéd, aki állítólag részese volt a Strache-akciónak