Áprilisban, a théraváda buddhista újév idején a néphit szerint szellemek árasztják el a Földet. Délkelet-Ázsiában a modern oktatást és a politikát is áthatja a szellemhit.

„Thaiföldön imádjuk a rémtörténeteket” – mondja a harmincéves Phibun, egy észak-thaiföldi tetoválóművész, miközben félelmetes szellem képét festi kliense hátára. „Ez majd megvédi a rontástól” – teszi hozzá a rossz szellemek ellen védelmező jaksa démon agyarait méregetve. Thaiföldön újév előtt érdemes az embernek felvérteznie magát a gonosz erők ellen. A théraváda buddhista újév idején, amikor Krabilla isten fejét körbehordozzák a halandók között, megnyílnak a túlvilág kapui, és szellemek árasztják el a Földet. Noha a thai hitvilágban nem minden szellem egyértelműen gonosz, haragjukat kivívni balgaság. A Földre özönlő szellemek útját ezért a házak előtt felállított máglyákkal és gyertyákkal világítják meg, és békítő adományokkal csillapítják a megújhodás napjára érkező túlvilágiak félelmetes erejét. A megtisztulás jegyében minden háztartásban buzgó takarítás folyik, a templomok falát hófehérre dörgölik a szerzetesek, és hatalmas, égő szeméthalmokban hamvasztják el az óév szennyesét.

Szellemekkel nem szokás viccelődni Ázsiában. Kevesen mernek kételkedni bennük, hiszen errefelé szinte mindenkinek van róluk egy hajmeresztő története, bár ezek komolysága európai füllel hallgatva leginkább az ufókról szóló beszámolókét idézi. Halál, balszerencse vagy akár egy furcsa zaj is azonnal rájuk tereli a szót. A thai–kambodzsai határnál élő, 22 éves Ploj nemrég motorbalesetben elvesztette hasonló korú unokatestvérét. A háromnapos otthoni virrasztás közben az unokatestvér szelleme állandó rettegésben tartotta a ház népét. „Nem tudta még, hogy meghalt” – magyarázta Ploj az erőszakos halált szenvedettek szelleme, a phí tai hong viselkedését. „Csapkodta az ajtókat, a padláson rohangált, és berregtette a motort” – idézte föl teljes komolysággal azokat a napokat. Amíg el nem égették a testet, Ploj nyolctagú családja a félelemtől éberen töltötte az éjszakákat, szorosan egymásba kapaszkodva a nappali padlóján.

A phí tai hong csupán egyike a thai hitvilág temérdek szellemének, bár az egyik legdühödtebb fajta. Külön csoportba tartoznak a maláriában elhaltak szellemei (phí tai ha), a házi kísértetek (phí lok), az erdei szellemek (phí pa) és a pókhasú, féregszájú éhes szellemek (phí peta), amelyek a kapzsi és anyagias emberek nyugtalan lelkei. A legfélelmetesebb azonban a phí pob, amelynek felbukkanásáról egy 29 éves bangkoki családanya, Neng így számolt be a HVG-nek: „Egyik este gyönyörű nő jelent meg a szobámban, hosszú, zöld ruhában. A tükör előtt állt, és lassan fésülte ébenfekete haját, amikor észrevettem, hogy nincs lába” – mesélte borzongva. A phí pob szépséges arcú nő képében, többnyire hosszú köntösben, lebegve jelenik meg a föld felett, hogy elrejtse a kettészakadt testéből kilógó beleit. Egyesek szerint az abortusz juttathat valakit erre a sorsra.

Szellemet látni Ázsiában nem ostobaság, hanem kitüntetés. Nagy tiszteletben tartott thaiföldi, kambodzsai és laoszi szerzetesek szerint csupán minden huszadik ember részesül ebben a szerencsében. Az igazi médiumok szíve erős, lelkük tiszta, sorsuk kedvező. Phibun, a tetoválóművész, egyike az ilyen médiumoknak. „A legtöbb szellem nem véletlenül bukkan fel, általában az élőkön keresztül akarnak elérni valamit, amit szellemként nem tehetnek meg” – magyarázza. A napilapokban is megjelent legújabb szellemtörténet szerint például egy gyermekágyban elhunyt fiatalasszony azért kísértette a férjét, hogy a halálát okozó orvosi műhibára figyelmeztesse. A férj riasztotta a rendőrséget, vizsgálni kezdték az ügyet, sőt hivatalos jelentésében a rendőrség hivatkozott is a szellemre.

Előfordul, hogy az elhunyt szelleme nem hajlandó követni a buddhizmusban magától értetődő újjászületés útját, hanem makacsul ragaszkodik ahhoz a világhoz, amelyhez addigi élete köti. Ilyen a másfél százada elhunyt Mé Nak, aki terhesen lelte halálát, meg nem született gyermekével együtt. Halála után gyermekével visszajárt a férjéhez, szörnyű haragjában darabokra tépte az új feleséget, és csak akkor nyugodott meg, amikor a falu főpapja megígérte neki, hogy a reinkarnációja után, új életében ismét egymásra találnak egykori férjével. Mé Nak az egyik legnagyobb tiszteletben tartott túlvilági figura Thaiföldön. A bangkoki Phra Kanong negyedben felállított szentélyét naponta ezrek látogatják, adományokkal imádkozva a jó sorsért. A történetben Thaiföldön nem szokás kételkedni.

A modern világszemléletére büszke nyugati ember nevetségesnek tarthatja a vallással békésen megférő szellemhitet, de e nélkül lehetetlen megérteni a thaiok vagy szomszédjaik mentalitását. Azt sem árt észrevenni, hogy a buddhista újév nagyon hasonlít a mi pogány eredetű húsvétunkhoz, bár a feltámadásban és a túlvilágban erősebben hisz még napjaink buddhistája is, mint a nyugati keresztények többsége. A tavaszi napéjegyenlőség idején mindkét ünnepen főszerepet kap a locsolkodás mint a megtisztulás, az újjászületés és a termékenység szimbóluma – Délkelet-Ázsiában már csak azért is, mert ezzel kezdődik az esős évszak, amikor fellazulnak a szexuális erkölcsök.

Ázsiában a modern oktatás és a világi politika sem akadálya a babonáknak. A Bangkok Post újságírója, Vasszana Nanuam idén megjelent népszerű könyvében elemzi a thaiföldi politikában gyakorolt fekete mágiát. Például azt, hogy pártok tanult vezetői a vudumágiát idéző rítusokkal igyekeznek átkot hozni egymás fejére. A thai miniszterelnökök gyakori szereplői a nyilvános szelleműzéseknek. A hit Ázsiában sem kötelező, mindenki maga dönti el, tiszteli-e a múlt szellemeit, de a hagyományokhoz való ragaszkodást jelzi, hogy néhány éve az észak-thaiföldi Lampang városában az iskolákban újra bevezették a szellemhit oktatását.

TEVELI GÁBOR / CSIJANG MAI (THAIFÖLD)

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Rikító sárgán búcsúzik a Mercedes SLC

Rikító sárgán búcsúzik a Mercedes SLC

Demokratákat, aktivistákat, újságírókat akart ölni az amerikai parti őrség egy tagja

Demokratákat, aktivistákat, újságírókat akart ölni az amerikai parti őrség egy tagja

Tűz miatt kiürítették Róma egyik repülőterét

Tűz miatt kiürítették Róma egyik repülőterét

Lázár János hallgatott egy jót az agrárium nagyágyúival rendezett fórumon

Lázár János hallgatott egy jót az agrárium nagyágyúival rendezett fórumon

Kövér: Az ellenfél mindenhova beépült

Kövér: Az ellenfél mindenhova beépült

Elhunyt Kautzky József

Elhunyt Kautzky József