szerző:
HVG

Jóval kevésbé hatol be az emberek magánéletébe a magyar büntetőjog, mint az amerikai vagy az angol, így a nemi erkölcs...

Jóval kevésbé hatol be az emberek magánéletébe a magyar büntetőjog, mint az amerikai vagy az angol, így a nemi erkölcs elleni bűncselekmények elkövetőinek listájára – ha létezne ilyen – idehaza nem kerülhetnének föl annyian, mint az Egyesült Államokban. A nem létező listát részben helyettesíthetné az amúgy is meglévő, ráadásul számítógépesített formában kezelhető bűnügyi statisztika, az ENYÜBS – mondta a HVG-nek a gyermekek szexuális kihasználását vizsgáló Parti Katalin kriminológus. Hozzátette azonban, hogy az ENYÜBS nem részletezi kellően az elkövetési módot, továbbá nem készül kockázatelemzés sem az elkövető veszélyességének megítélésére, így épp az nem lenne kiolvasható belőle, hogy miután az elítélt szabadul, kiknek és mire kellene vigyázniuk. Ha például hivatásszerűen gyerekekkel foglalkozva gyűjtötte áldozatait, nem szabad iskola közelébe engedni, ha Thaiföldön élte ki magát, be kell vonni az útlevelét, és az is megeshet, hogy érdemes figyelmeztetni a korábbi sértettet, ha megint veszélybe kerülhet.

Ez a kockázatbecslés azonban általában is elmarad: Magyarországon a szabadlábra helyezett nemi bűnözőket nem figyelik a hatóságok, és a kockázatnak kitett környezet sem kap jelzést. Márpedig – tett sokkoló kijelentést a kriminológus – az ilyen bűnözők körében nagy a visszaesők aránya, ráadásul igen jó érzékkel férkőznek a gyerekek és a szülők bizalmába. A legfontosabb az önvédelem lenne, de ehhez a családnak és a gyermeknek információhoz kellene jutnia. Innen logikailag már csak egy lépés az amerikai mintájú nyilvános lista.

Ennek viszont részben korlátokat szab az európai emberi jogi felfogás. Mint Parti felidézte, a római egyezménynek a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogot védő cikkelyére hivatkozva két angol bírósági ítélet is elutasította, hogy a szexuális abúzusok elkövetőinek neve automatikusan és életfogytig fölkerüljön egy nyilvános listára. Ennek ellenére vannak, akik határokon átnyúló listát sürgetnek. Angol nyomozóknak például akkor hiányzott a nemzetközi adatbázis, amikor a Portugáliában 2007-ben eltűnt négyéves angol Madeleine-t keresték. Magyarországon a napokban azon csodálkozott egy napilap, a Blikk, hogy gyerekek fociedzőjeként dolgozhat Budapesten egy férfi, akit Svájcban négy éve pedofília miatt elítéltek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A legújabb divat: a nyaraló

A legújabb divat: a nyaraló

Igazi GTI-gyilkos: 400 lóerős lett a Michelisz Norbi-féle utcai Hyundai i30 N

Igazi GTI-gyilkos: 400 lóerős lett a Michelisz Norbi-féle utcai Hyundai i30 N

Trianon-emlékmű: vita nélkül

Trianon-emlékmű: vita nélkül

Ifj. Vidnyánszky vezényel a Platon Karataev legújabb klipjében

Ifj. Vidnyánszky vezényel a Platon Karataev legújabb klipjében

„A kórház a lehető legolcsóbb forrásból nem steril holmit szereztet be”

„A kórház a lehető legolcsóbb forrásból nem steril holmit szereztet be”

Párosban sem jutott tovább Fucsovics

Párosban sem jutott tovább Fucsovics