szerző:
HVG

Nacionalista és szélsőjobboldali szervezetek megakadályozták Belgrádban a szeptember végére tervezett melegfelvonulást, és megszaporodtak a külföldiek elleni támadások is.

Sok évig tartó tétlenkedés után beindult a szerb igazságszolgáltatás: biztosnak tűnik a szélsőjobboldali szervezetek – köztük az 1389 Szerb Nemzeti Mozgalom, illetve az Obraz (Arc) – betiltása, és hasonló sorsra juthatnak a legnagyobb labdarúgóklubok, a Crvena Zvezda, illetve a Partizan szurkolói csoportjai is. Az utóbbiak nem véletlenül kerültek a rendőrség látókörébe: a Partizan ultrái, a grobarik (sírásók), illetve a Zvezdát kísérő delijék (vitézek) több véres összecsapást provokáltak már az elmúlt időkben, s „másodállásban” egyre gyakrabban tűnnek fel a szélsőséges mozgalmak tüntetésein is.

Ott voltak azok között is, akik azzal fenyegetőztek, hogy négyezer ember veri szét a szeptember végére tervezett belgrádi melegfelvonulást. A szervezetten és összehangoltan fellépő csoportok a rendőrséget is megrémítették. A politikusok ugyan hetekig hajtogatták, hogy a fenyegetések ellenére megrendezik a büszkeségnapi menetet, az utolsó pillanatban a hatóságok mégis azt kérték a szervezőktől, a belvárostól távol vonuljanak fel. A rendőrségi kapituláció eredményeként a menetet lefújták, az ellentüntetők pedig a belvárosban ünnepelték győzelmüket.

A rendőrség megingásához az is hozzájárult, hogy a szélsőségesek egyszer, 2001-ben már megmutatták, mire képesek. Egy évvel az után, hogy Szerbia polgárai elűzték az országot diktátorként kormányzó Szlobodan Milosevics volt szerb, majd jugoszláv elnököt, a hirtelen jött szabadság légkörében is megtámadták a melegfelvonulás résztvevőit, és az összetűzésekben tucatnyian szenvedtek súlyos sérüléseket. A legaggasztóbb az egészben az volt, hogy a rendőrök egy része tétlenül bámulta, ahogy verik a tüntetőket, egyikük egyenesen azt vetette oda a védelmet kérő felvonulóknak: „ti nem szerbek vagytok, hanem homoszexuálisok”.

Az agresszív futballhuligánok randalírozása nem új jelenség Szerbiában, ám a klubok mögött álló magas rangú politikusok eddig mindig megakadályozták, hogy a rendőrség megbüntesse a tömegverekedések kiprovokálóit, illetve a hágai nemzetközi törvényszék által keresett szerb háborús bűnösöket kórusban éltető szurkolókat. Most azzal telt be a pohár, hogy szeptember közepén – néhány órával a Partizan és a Toulouse labdarúgócsapatának összecsapása előtt – szerb fiatalok egy csoportja megtámadta a francia vendégeket. Egyiküket, a 28 éves Brice Tatont annyira összeverték egy belvárosi bárban, hogy a kómába esett fiatalember két héttel később belehalt sérüléseibe. Az utóbbi hetekben egyébként több külföldit is megtámadtak: míg korábban legfeljebb egyszerű útonállók fosztottak ki gazdagnak vélt külföldieket, most egyértelműen az „idegenek” elriasztása volt a cél. Többek között egy ausztrál, egy brit és egy líbiai polgár vált az újsütetű erőszak áldozatává.

A hatalmon lévő koalíció pártjai a múlt hétre tüntetést szerveztek Belgrád belvárosában, és a több ezer résztvevő között ott volt Dragan Gyilasz belgrádi polgármester és Dragan Sutanovac védelmi miniszter is. Borisz Tadics államfő – aki személyesen is elhelyezett egy virágot Taton rögtönzött belvárosi emlékhelyénél – azt hangsúlyozta, az erőszak elleni küzdelem még Szerbia európai integrációs törekvéseinél is fontosabb. „Ugyanannak a folyamatnak a részét képezik az 1990-es években elkövetett bűnök, a Jugoszlávia szétesését kísérő szörnyű atrocitások és azok a törekvések, hogy mindig találjanak belső ellenséget. Az erőszak végül fasizmushoz vezet, ezért is fontos, hogy megtaláljuk az elkövetőket és a mögöttük álló szervezőket” – mondta az államfő.

A helyzetet súlyosbítja, hogy mára felnőtt az a generáció, amely a milosevicsi években mást sem hallott, mint hogy a világ összeesküdött Szerbia ellen, és a Nyugat meg akarja semmisíteni a hagyományos értékeket védelmező szerbséget. A Szerbiát korábban nemigen jellemző Nyugat-ellenességet Milosevics egykori ellenfelei is kihasználták. Amikor Koszovó tavaly februárban kihirdette függetlenségét, a rendőrök igencsak későn léptek akcióba a követségeket és külföldi tulajdonban lévő éttermeket megtámadó csőcselék ellen, Vojiszlav Kostunica akkori kormányfő pedig Újvidéken személyesen is megjelent a Nyugat-ellenes jelszavakat skandáló tüntetők között.

A hirtelen jött keménység hatására – Taton és a többi francia drukker bántalmazói közül már több mint tízen őrizetben vannak – most az Obraz vezetői is csatlakozni akartak az erőszak elleni menethez, ám a szervezők elzavarták őket. Kétséges azonban, hogy a szigor kitart-e jövő nyárig, amikor a melegek újra felvonulást akarnak rendezni Belgrádban, és közölték, nem fogják még egyszer az utolsó pillanatban lemondani a demonstrációt. A homoszexualitás ugyanis Szerbiában még mindig tabunak számít, és a nacionalista ellenzék mellett az ortodox egyház is elfogadhatatlannak tartja az általa „a szégyen menetének” tartott felvonulás megrendezését.

NÉMETH ANDRÁS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Újabb 90 napra függesztheti fel Amerika a Huawei elleni intézkedéseket

Újabb 90 napra függesztheti fel Amerika a Huawei elleni intézkedéseket

Íme a legolcsóbb eladó hazai Ferrari, 26,9 milliót kérnek érte

Íme a legolcsóbb eladó hazai Ferrari, 26,9 milliót kérnek érte

A Bakáts téren rabolt és verekedett, keresi a rendőrség

A Bakáts téren rabolt és verekedett, keresi a rendőrség

Kincstári optimizmus Trump gazdasági tanácsadói részéről

Kincstári optimizmus Trump gazdasági tanácsadói részéről

Szabó Győző: Már nem érdekel, hogy mit gondolnak rólam

Szabó Győző: Már nem érdekel, hogy mit gondolnak rólam

Scholz: évekig ne várjanak kamatemelést

Scholz: évekig ne várjanak kamatemelést