szerző:
HVG

Visszaállítaná a halálbüntetést Oroszországban a lakosság többsége és jó néhány parlamenti képviselő is. A Kreml azonban állítja, hogy nem készülnek erre.

Gyenyisz Jevszjukov már biztosan megússza. Az egykori rendőrt, aki a tavasszal három embert agyonlőtt, többet pedig megsebesített egy moszkvai élelmiszer-áruházban (HVG, 2009. május 9.), semmiképpen sem ítélik halálra. Pedig áldozatainak jogi képviselője a minap felvetette, hogy hosszú évek után ő lehetne az első, akit kivégeznek Oroszországban, ahol javában folyik a vita, hogy újból alkalmazzák-e a halálbüntetést. Mivel azonban Jevszjukov ügye már zajlik, rá akkor sem vonatkozna a döntés, ha végül a szigorítás pártján állók győzedelmeskednének.

A halálbüntetést valójában nem törölték el Oroszországban, máig érvényesek a büntető törvénykönyvnek a halálos ítéletről szóló cikkelyei. Csak azért nem volt kivégzés immár tizenhárom éve, mert Moszkva 1996-ban csatlakozott az Európa Tanácshoz, a következő esztendőben pedig aláírta az emberi jogok európai egyezményének hatodik, a halálbüntetés eltörléséről szóló kiegészítő jegyzőkönyvét. Ezt azonban – noha 1999 májusáig meg kellett volna tennie – a parlament mindeddig nem ratifikálta, vagyis a legszigorúbb büntetési nemet gyakorlatilag csak felfüggesztették. Bármikor újra be lehet tehát vezetni, január elsejétől pedig különösen jó alkalom kínálkozik erre. Addigra – az Oroszországi Föderáció tagrégiói közül utolsóként – Csecsenföldön is kialakítják az esküdtbíróság rendszerét, márpedig az alkotmánybíróság egy korábbi döntése értelmében halálos ítéletet csak ilyen testület mondhat ki. A jövő évtől így minden jogi akadály elhárul.

Hívei bőven lennének; a Levada közvélemény-kutató központ júniusi felmérése szerint a válaszadók több mint fele szükségesnek tartja a halálbüntetést. Sőt, minden hatodik megkérdezett a korábbinál szélesebb körben alkalmazná. Összességében hasonló képet mutattak a korábbi körkérdések is, de az eredmény nem pusztán ezért nem meglepő – mondta a HVG-nek Gyenyisz Volkov, a Levada munkatársa. „Kutatásaink azt mutatják, hogy a többség elégedetlen az egyenruhások munkájával, ezért a halálbüntetésben látják a bűnözés elleni harc végső eszközét” – mutatott rá a számok hátterére.

Az alkotmánybíróság volt elnökhelyettese, Tamara Morsakova szerint a világ más országaiban is szigorpárti a közvélemény, ám – mint a Novije Izvesztyija című napilapnak kifejtette – a halálbüntetés tipikusan az a kérdés, amelyben a törvényhozóknak nem szabad a közvéleményre hallgatniuk. Oroszországban azonban a politikusok közt is bőven akad, aki keményítene: Eduard Rosszel, a szverdlovszki terület kormányzója nemrég azt fejtegette, hogy a kábítószer-kereskedőkre is ki kellene terjeszteni a halálbüntetés kiszabásának lehetőségét, és korábban – Szingapúrral példálózva – hasonló ötletet vetett fel Jurij Luzskov moszkvai polgármester is. A liberális demokraták harsány vezére, Vlagyimir Zsirinovszkij pedig – a közhangulatot meglovagolva – a minap egyenesen nyilvános kivégzéseket szorgalmazott. Ennél komolyabb jelzés, hogy a regions.ru moszkvai internetes hírportál által megkérdezett parlamenti képviselők többsége is feloldaná a moratóriumot, nemegyszer azzal érvelve, hogy az Egyesült Államokban és Japánban is végeznek ki bűnözőket, Oroszországnak pedig nem Európát kell figyelnie, hanem a saját útján haladnia.

A halálbüntetés visszaállítása egyúttal az Európa Tanács elhagyását is jelentené, amit – mint arra nemrég a Newsweek hírmagazin orosz kiadásának elemzése utalt – bizonyos körökben csöppet sem bánnának. A szervezet parlamenti közgyűlésében Oroszország rendszeres kritika tárgya, hol a grúziai háború, hol az emberi jogok helyzete miatt, ráadásul az Emberi Jogok Európai Bíróságához éppen Oroszországból érkezik a legtöbb, immár rekordszámú beadvány (HVG, 2009. március 7.). Az Európa Tanáccsal való szakítás azt jelentené, hogy Moszkva kikerülne a strasbourgi bíróság hatásköre alól is.

A kedélyeket nemrég Dmitrij Medvegyev államfő szóvivője, Natalja Tyimakova igyekezett megnyugtatni, mondván, a Kremlben nem akarnak nemzetközi kötelezettségvállalást visszamondani, nem tervezik a halálbüntetés tilalmának feloldását. Medvegyevre pedig nagy nyomás nehezedhet, hiszen sokan vannak, akik golyót eresztenének a gyermekgyilkosok és a terroristák fejébe, merthogy a kiszivárgott elképzelések szerint csak ilyen bűncselekmények tetteseit lehetne kivégezni.

A szigor ellenzői arra hivatkoznak, hogy e büntetés középkori maradvány, idegen a civilizált világtól, s a végzetes ítélet kimondásának kockázatát növeli, hogy az orosz igazságszolgáltatás messze van a tökéletestől; szakmai értékelések szerint a bírói tévedések aránya 10-20 százalék között mozog. Egy kommunista honatya, Oleg Kulikov például felidézte, hogy mielőtt leleplezték és 1992-ben halálra ítélték a rosztovi sorozatgyilkost, Andrej Csikatilót, az általa elkövetett bűncselekmények miatt egy másik férfit is hóhérkézre juttatott a bíróság. Nem kevésbé riasztó, amiről egy ismert ügyvéd, Igor Turnov beszélt: értékelése szerint az Oroszországban elítéltek legalább harmada ártatlan ember, a rendőrök ugyanis gyakran maguk fabrikálnak büntetőügyeket, hogy azok úgymond megoldásával javítsák az eredményességi mutatóikat.

POÓR CSABA / MOSZKVA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem elírás: több mint 8 millió virtuális univerzumot hoztak létre amerikai tudósok

Nem elírás: több mint 8 millió virtuális univerzumot hoztak létre amerikai tudósok

Rossz előjel: drágább lesz a Spotify egyik népszerű csomagja?

Rossz előjel: drágább lesz a Spotify egyik népszerű csomagja?

Senkinek nem kellenek a Heti Válasz kiadványai

Senkinek nem kellenek a Heti Válasz kiadványai

Fővárosi tömegközlekedés: négy napig semmi sem lesz ugyanaz

Fővárosi tömegközlekedés: négy napig semmi sem lesz ugyanaz

Már teszteli az Instagram az új funkcióit, hamarosan ezekre kattanhat majd rá

Már teszteli az Instagram az új funkcióit, hamarosan ezekre kattanhat majd rá

Megváltoztathatja az iPhone-ok névadási gyakorlatát az Apple

Megváltoztathatja az iPhone-ok névadási gyakorlatát az Apple