szerző:
HVG

Másfél év alatt 24-en lettek öngyilkosok a menedzsment kíméletlen racionalizálási politikája miatt a France Télécom francia távközlési cégnél.

Húzz el, magadtól! – így értelmezik sokan a France Télécomnál (FT) a távközlési cég Time To Move (Ideje mozdulni) szlogen alatt évek óta futó úgynevezett mobilitási programját. Voltak, akik annyira komolyan vették a felszólítást, hogy nemcsak a munkahelyükről, de az életből is kiléptek: az elmúlt másfél évben 24 FT-alkalmazott vetett véget önkezével az életének, és többen is öngyilkossági kísérletet követtek el. A kétségbeesett lépésre gyakran a munkahelyükön szánták rá magukat az áldozatok, amivel egyértelművé tették: nem magánéleti problémák, hanem munkaadójuk kíméletlen racionalizálási gyakorlata, a nyomásgyakorlással kikényszerített munkakör- és munkahelyváltás, a túlfeszített munkatempó és a lélektelen környezet kergette őket a halálba vagy annak előszobájába. Ezzel indokolta öngyilkosságát búcsúlevelében a társaság azon 51 éves alkalmazottja is, aki múlt hétfőn ugrott le egy viaduktról a délkelet-franciaországi Annecyben.

Az országszerte 102 ezer embert foglalkoztató óriásvállalat ugyanis mobilitási program címén az alkalmazottak folyamatos stresszelésével, bizonytalanságban tartásával építi le feleslegessé vált dolgozóit. Ivan du Roy újságíró nemrégiben publikált oknyomozó munkája szerint átlagosan 27 havonta helyezik új részlegekbe, új munkaterületekre az alkalmazottakat az FT-nél, és majdnem ilyen gyakran új helyre, nemegyszer másik városba is kell költözniük. A kiszolgáltatottság és nélkülözhetőség érzését azzal fokozzák, hogy hetente többször is más cégek álláshirdetéseivel bombázzák e-mailekben a dolgozókat, mintegy érzékeltetve: akár el is mehetnek. Nem csoda, hogy beszámolók szerint az alkalmazottak közül egyre többen szednek nyugtatókat, antidepresszánsokat, és az egy főre jutó évi betegállomány ideje egy hónap.

A sajátos káderpolitika nem öncélú kegyetlenkedés: a korábban monopolhelyzetben lévő, nyereséges állami mamutcég az 1997-es privatizálása óta 70 milliárd eurós adósságot halmozott fel, amit folyamatos leépítésekkel, átszervezésekkel és a piaci igényekhez való gyors alkalmazkodással igyekszik lefaragni. Ám a kemény üzletpolitikának útját állja, hogy a magánosításkor az akkor még többségi tulajdonos állam bent tartotta az új vállalatban a közalkalmazotti státusban foglalkoztatott régi dolgozókat, akiket nem lehet csak úgy elbocsátani, nyugdíjazni. Ők még vezetékes telefonhálózatok építésével, szerelésével, karbantartásával kezdték a pályafutásukat, 20-30 évet töltöttek el ezen a területen, amelynek azonban mára bealkonyult. Az FT az ezredforduló óta elsősorban mobiltelefon- és internetszolgáltatásokból él, a régi emberek – akik az alkalmazottak kétharmadát teszik ki – képzettsége pedig nem felel meg az új profilnak. Ráadásul átképezni sem könnyű őket, az átlagéletkor ugyanis 48,5 év a cégnél, sokan járnak a nyugdíjkorhatár közelében. Nekik, egykori szerelőknek, karbantartóknak kell most telefonközpontokból hívogatniuk a potenciális ügyfeleket, hogy lyukat beszélve a hasukba rávegyék őket a legújabb mobilkészülékek, szolgáltatáscsomagok megvásárlására, vagy mobilforgalmazó üzletekben rámenős kereskedőkként kell a pult mögé állniuk. Mindezt szigorú, személyre szabott, gyakran irreálisan magas normarendszerben, amelyet kíméletlenül számon kér a menedzsment – állítják az FT-alkalmazottak.

A cégnél egy ideig arra hivatkoztak, hogy az FT öngyilkossági rátája nem haladja meg az országos, 100 ezer emberre jutó 17,9-es átlagot, és különben is a menedzsment a hasonló cégeknél szokásosnál többet költ a dolgozók átképzésére, megfelelő foglalkoztatására. A szeptember azonban a korábbiaknál is feketébb hónap volt a társaság életében: ketten lettek öngyilkosok egyetlen hónap alatt, és többen is megpróbáltak véget vetni az életüknek, ami már országos politikai üggyé dagasztotta az FT válságát. Az ellenzék Didier Lombard elnök-vezérigazgató azonnali lemondását követeli, de mivel a tőzsdén is jegyzett társaság legnagyobb tulajdonosa máig a részvények 27 százalékát a kezében tartó francia állam, elmozdítása a kormány, illetve az államfő joga. Munkaadói azonban egyelőre kitartanak Lombard mellett, mondván: neki kell rendbe hoznia a dolgokat, aztán majd meglátják, mi lesz a sorsa. Ahogy Nicolas Sarkozy elnök egyik tanácsadója fogalmazott: mindennek eljön az ideje, de amikor tűz van, nem bocsátják el a tűzoltóparancsnokot, mert keveset tett a megelőzésért. Ezt majd az oltás után vizsgálják meg. Azért az oltásba fentről is besegítettek: e hét elején leváltották a cég második emberét, helyére a Lombard utódaként kiszemelt Stéphane Richard-t nevezték ki vezérigazgató-helyettesi rangban.

A cégnél kialakult válsággal a társaságnál amúgy erős képviselettel rendelkező szakszervezetek sem igen tudnak mit kezdeni. Tagjaik állandó kényszerű vándorlása miatt szétestek a munkahelyi közösségek, mindenki egyszemélyes egzisztenciális túlélési harcot folytat, kevés a hajlandóság és a mersz a szervezkedésre. Ráadásul mióta kitört a gazdasági válság, az érdekképviseleteknek minden erejükkel a munkahelyek bármi áron való megtartásáért kell fellépniük, az olykor végzetes következményekkel járó munkaadói lélekölés elleni küzdelemre még nem volt idejük felkészülni.

Egyelőre annyit sikerült a kormány és a közvélemény nyomásával megerősítve elérniük, hogy október végéig befagyasztották az FT-nél a mobilitási programot, és felállítottak egy orvosokból, szociológusokból, pszichológusokból álló válságstábot. Emellett a cégvezetésnek már csak annyira tellett, hogy egy-két irodában megelőző intézkedésképpen lezárták az öngyilkosságra csábító erkélyeket, folyosókat, és nyithatatlanná tették az emeleti helyiségek ablakait.

VÁSÁRHELYI JÚLIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A 16 éves Zombori Gábor világbajnoki csúcsot úszott

A 16 éves Zombori Gábor világbajnoki csúcsot úszott

Megérkezett a plugin hibrid Mercedes A-osztály

Megérkezett a plugin hibrid Mercedes A-osztály

Ha lemaradt a nagy durrogtatásról, akkor nézzen róla szép képeket

Ha lemaradt a nagy durrogtatásról, akkor nézzen róla szép képeket

Meghalt Szaxi Maxi

Meghalt Szaxi Maxi

Továbbjutott Babos a US Open első selejtezőjéből

Továbbjutott Babos a US Open első selejtezőjéből

Bejelentett egy telefont a Samsung azoknak, akik nem akarnak sokat költeni

Bejelentett egy telefont a Samsung azoknak, akik nem akarnak sokat költeni