szerző:
Balázs Zsuzsanna

Meghiúsulni látszik a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet négy évvel ezelőtt kitűzött célja, hogy 2016-ra világszerte felszámolják a gyermekmunka legrosszabb formáit.

 

Gyerekmunka Kínában
©

A munka nem mindenkit nemesít – rázza fel a világ közvéleményét a múlt hét végén nyilvánosságra hozott, gyermekmunkáról értekező jelentésében a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO). Felmérése szerint a 17 év alattiak közül körülbelül minden hetediket dolgoztatnak illegálisan. 2008-ban világszerte 215 millió gyereket kényszerítettek arra, hogy fizetség nélkül vagy testi épségét veszélyeztetve vagy megalázó körülmények között dolgozzon. Közöttük vannak azok a 14 év alattiak, akiket túl fiatalon kárhoztattak túl nehéz munkára. Emellett fizetség fejében további több mint 80 millió gyermeket alkalmaznak törvényesen, emberségesebb körülmények között, részmunkaidős, illetve könynyebb feladatokra.

Bár a 2004-es adatokat feldolgozó előző ILO-jelentéshez képest a kegyetlen robotot végző gyermekek száma 7 millióval csökkent, ez jóval elmarad az ezredfordulótól 2004-ig tapasztalható mintegy 30 milliós visszaeséstől. A tendencia lassulásának okairól a szakértők egyelőre tanakodnak. Annyi bizonyos, hogy Afrika Szaharától délre fekvő területein még nőtt is a gyermekmunkások száma az utóbbi években, ott minden negyedik kiskorú kényszerűen robotol. Másképp számolva, a gyermekmunkások több mint 60 százaléka Kelet-Ázsiában dolgozik látástól vakulásig, de ott a gyermeknépességen belüli arányuk nem éri el az afrikaiét.

Az e hét eleji hágai Gyermekmunka-világkonferencia előestéjén megjelentetett ILO-tanulmány szerint különösen aggasztó, hogy a munkáltatók a 215 millió kis kényszermunkásnak több mint a felét a gyermekmunka legrosszabb fajtáiban dolgoztatják. Testileg, lelkileg vagy szexuálisan rendszeresen bántalmazzák őket, föld, illetve víz alatti tevékenykedésre, veszélyes gépekkel, felszerelésekkel végzett munkára kényszerítik, valamint egészségkárosító anyagokkal, hallást károsító zajszint mellett vagy más szélsőséges körülmények között dolgoztatják őket. Az ILO-statisztikában a különösen veszélyes gyermekmunkák közé sorolják a prostitúciót, a rabszolgamunkát és a drogcsempészetet is.

A gyermekmunka legrosszabb formáinak teljes felszámolását az ILO 2016-ra ígérte, ám még ha tapasztalható is csökkenés benne, számos szakértő szerint ez nem elsősorban, vagy nem csak a szigorúbb jogi szabályozásnak köszönhető. Sokkal inkább azok a civil szervezetek lehetnek a háttérben, amelyek világszerte arra próbálják módszeresen rávenni a fogyasztókat, hogy ne vásároljanak gyermekverejték árán olcsón készített portékákat, ne vegyenek igénybe kiskorúak nyújtotta szolgáltatásokat. Ennek hatására már Indiában is a legtöbb forgalmazó matricákkal jelzi kézzel szőtt szőnyegein, hogy az áru „gyermekmunka felhasználása nélkül” készült. Brazíliában hasonlóképpen „gyermekbarát” jelzéssel látják el a kizárólag felnőttek által készített játékokat, Pakisztánban pedig az amerikai piacra szánt futball-labdákon sietnek feltüntetni, hogy a gyárakban csak nagykorúak dolgozhatnak – hoz példákat egy, az amerikai Cornell Egyetemen oktató szerzőpáros a témában 2005-ben írt tanulmányában. Maguk sem tartják azonban kizártnak, hogy ez a gyakorlat inkább visszafelé sül el, és a bojkott eredménye korántsem a gyermekrabszolgák felszabadítása, hanem fokozott kiszipolyozásuk: az illegalitásba vonuló munkaadók még inkább éhbérért, még rosszabb körülmények között dolgoztatják őket.

A legnagyobb probléma az, hogy a gyerekekkel dolgoztatók zöme csak akkor bukik le, ha a kényszermunkásoknak bajuk esik. 2001-ben például egy kínai tűzijátékgyártót már csak akkor vontak felelősségre, amikor egy balesetben számos 12 év körüli alkalmazottja meghalt. Sokszor a munkáltatók még az efféle tragédiákat is megússzák. Egy leánygyerekeket ingyen dolgoztató kínai sátorponyvagyártó fejenként 12 ezer dollárt fizetett öt, rejtélyes körülmények között elhunyt kislány szüleinek, akik az ott szép összegnek számító ajánlat hatására ejtették ellene a vádakat.

Miközben az ILO-tanulmány a gyerekrabszolgaság legbrutálisabb formáinak jelentős csökkenéséről számol be a karib térségben és Kelet-Ázsiában, mások szerint sokszor csak a kényszerrobot kiszervezéséről van szó. A pekingi nyári olimpia miatt 2008-ban a nemzetközi sajtóban a szokásosnál is nagyobb alapossággal górcső alá vett Kínából például sok vállalkozó áttelepítette a gyártást Afrikába, ahol helyiekkel dolgoztatott tovább éhbérért.

A gyerekek kiszipolyozása korántsem új jelenség. A kiskorúakat a középkor óta elsősorban mezőgazdasági munkákba vonták be, és legtöbbjüket ma is ebben az ágazatban foglalkoztatják. Az ipari forradalmat követő évtizedek angol vadkapitalizmusában soha nem látott mértéket öltött a kíméletlen foglalkoztatási gyakorlat. A gyermekrabszolgaság legveszélyesebb formáit Nagy-Britanniában már a 18. század második felében is igyekeztek szabályozni, a legfiatalabbakra rótt kényszermunka felszámolásáért nemzetközileg azonban csak az 1860-as években kezdett hatékonyan kampányolni Marx Károly német filozófus. Az első gyermekvédő mozgalmak és a tankötelezettség 19. század végi bevezetése együttesen járultak hozzá, hogy 1890-ben egy berlini nemzetközi konferencián 12 európai ország vállalta, megtiltja a 12 évesnél fiatalabbak foglalkoztatását. Két évtizeddel később, az ILO létrejöttének hajnalán pedig az európai tagországokban már csak a 14 évesnél idősebbeket engedték dolgozni. Bár efféle törvények ma már a világ minden országában vannak, a legszegényebb államokban nem sokat javult a helyzet. A gyerekekből hasznot húzók nagy része egyszerűen a feketegazdaságba menekítette át az olcsó vagy éppen ingyenes munkaerőt.

BALÁZS ZSUZSANNA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
És akkor a kalocsaiak elővehetik a régi orosz nyelvkönyveket

És akkor a kalocsaiak elővehetik a régi orosz nyelvkönyveket

A kormány 12 millió forinttal segíti a háborúkban megerőszakolt nőket

A kormány 12 millió forinttal segíti a háborúkban megerőszakolt nőket

Babos Tímea mégis főtáblás a Roland Garroson

Babos Tímea mégis főtáblás a Roland Garroson

BMW-gyár: kifizette a gazdákat a debreceni önkormányzat

BMW-gyár: kifizette a gazdákat a debreceni önkormányzat

Nagycsaládos kedvezménnyel vesz autót? Ezt a matricát kell a szélvédőre ragasztani

Nagycsaládos kedvezménnyel vesz autót? Ezt a matricát kell a szélvédőre ragasztani

40 éve kipusztultak, most újra betelepítik a nipponíbiszeket Dél-Koreában

40 éve kipusztultak, most újra betelepítik a nipponíbiszeket Dél-Koreában