A külföldön legaktívabb orosz olajipari cég, a Lukoil 266 millió dollárért megvásárolta a ConocoPhilips amerikai...

A külföldön legaktívabb orosz olajipari cég, a Lukoil 266 millió dollárért megvásárolta a ConocoPhilips amerikai vállalat 795 benzinkútját. A felvásárlással a moszkvai központú olajipari óriás már több mint kétezer töltőállomással rendelkezik az észak-amerikai piacon, a keleti parti államokban nyolcszázalékosra nőtt a piaci részesedése. A nagykereskedelemre összpontosító ConocoPhillips New Jerseyben és Pennsylvaniában lévő, Mobil márkanév alatt üzemeltetett kútjait adta el a Lukoilnak, míg a Delaware, Maryland és Virginia államokban lévő kutakat az amerikai Sunoco veszi meg. Az amerikai piac kiszolgálása érdekében a Lukoil európai olajfinomítók bérbevételét fontolgatja, nem kizárt, hogy az oroszok a ConocoPhillips valamelyik ottani üzemében állítják majd elő az észak-amerikai piacra szánt évi hatmillió tonna benzin egy részét. A Lukoil egyébként a magyar piacra is be akar törni: a tervek szerint 150 millió dolláros beruházással 120 benzinkútból álló hálózatot építene ki, amelyet a nyár folyamán újraindítandó romániai Ploiesti-ben lévő Petrotel olajfinomító látna el üzemanyaggal.

Míg a Lukoil hivatalos közleményei szerint az ügylet jelentős nyereséget hoz a rendületlenül bővülő észak-amerikai benzinpiacon, több orosz elemző úgy véli, az orosz olajipari vállalatoknak inkább a közelebbi európai piacokon kellene terjeszkedniük. "Az olajárak csökkenésével az amerikai benzinszállítások akár veszteségessé is válhatnak" - idézte a Gazeta című moszkvai napilap az egyik orosz elemzőt, aki megpendítette, a vásárlás mögött politikai megfontolások is állhatnak. A Lukoil-részvényeknek hivatalosan csak egy százalékát birtokolták amerikai intézményi befektetők, ám áttételesen valójában több mint 25 százalékos részesedéssel rendelkeznek - nem véletlen, hogy az igazgatótanácsban két amerikai is helyet kapott. Az amerikaiak állítólag attól tartanak, hogy az orosz kormány egyre nagyobb nyomást gyakorol az olajipari cégekre, és ezért nagyobb külföldi jelenléttel erősíthető a Lukoil és társai függetlensége.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nemzetközi gazdaság

Régi kapcsolatok

Szemet vetett a cseh Skoda Holding eladósorban lévő részlegeire az orosz Objegyinyonnije Masinosztrojityelnije Zavodi, és elemzők szerint a nehézipari óriásnak jó esélyei vannak a közép-európai cég fölötti ellenőrzés megszerzésére.

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

Új miniszteri biztost neveztek ki az alaptanterv bevezetésének előkészítésére, ismerős arc kapta a feladatot

Új miniszteri biztost neveztek ki az alaptanterv bevezetésének előkészítésére, ismerős arc kapta a feladatot

Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

Börtönbe megy a volt chicagói rendőr, aki lelőtte a fekete tinédzsert

Börtönbe megy a volt chicagói rendőr, aki lelőtte a fekete tinédzsert

Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

Beárazták az új 7-es BMW-t, nem olcsó a biturbó V12-es csúcsmodell

Beárazták az új 7-es BMW-t, nem olcsó a biturbó V12-es csúcsmodell