A GUM épületének helye évszázadok óta kereskedelmi központ, hiszen a Vörös tér környéke volt sokáig Moszkva...

A GUM épületének helye évszázadok óta kereskedelmi központ, hiszen a Vörös tér környéke volt sokáig Moszkva legfontosabb piactere. A telken egymást váltották az éppen soros tűzvészben porig égett fa-, majd kőépületek, a ma is álló, üvegtetejű csarnok 1890-1893 között épült. Az eredetileg Felső Csarnok nevű kereskedőház 322 pazarul berendezett szalonjával hamar népszerűvé vált. Az 1917-es bolsevik forradalom azonban gyökeres fordulatot hozott: előbb államosították, majd 1918 elején be is zárták. A forradalmat és polgárháborút követő gazdasági válság leküzdésére hivatott új gazdaságpolitika (NEP) jegyében aztán 1921-ben megindulhatott a kereskedés a Goszudarsztvennij Unyiverszalnij Magazin (GUM, Állami Áruház) névre keresztelt épületben, ám a Lenin örökébe lépett Sztálin már 1928-ban becsukatta a burzsoá múltra emlékeztető áruházat; a drága bútoroktól és számtalan tükörtől megfosztott helyiségekbe hivatalok és műhelyek, valamint az állami nyomda költöztek be.

A harmincas évek elején a GUM-ban ravatalozták fel Sztálin öngyilkosságba menekült feleségének, Nagyezsdának holttestét, majd 1935-ben a Kreml le akarta bontatni az épületet. 1945 után a Vörös téren is fel akartak állítani egy győzelmi emlékművet, ekkor ismét szóba került a bontás, illetve az épület fallal való körülvétele. Hruscsov 1953 végén megnyittatta a sebtében renovált GUM-ot, és az ismét gyorsan belopta magát a moszkvaiak szívébe, de állítólag Brezsnyev idején is felmerült a bontás.

A GUM, amely ma a Glavnij Unyiverszalnij Magazin (Első Számú Áruház) névre hallgat, 1990-ben részvénytársasággá alakult át, és a két évvel később privatizált céghez csatlakozott több más moszkvai áruház, köztük a Prága és a Budapest is. A cég papírjait ugyan bevezették a tőzsdére, ám a részvények forgalma mindvégig minimális volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nemzetközi gazdaság

Eladott legenda

Új gazdája lett a napokban Moszkva egyik nevezetességének, a Vörös téren álló GUM áruháznak, ahol a tervek szerint a luxusbutikok többségének helyét az átlagemberek pénztárcájához igazított boltok vennék át.

Lezuhant egy orosz szuperszonikus bombázó

Lezuhant egy orosz szuperszonikus bombázó

Finta József: "Ez a korszak építészetileg meg van buggyanva"

Finta József: "Ez a korszak építészetileg meg van buggyanva"

Két magyar filmet is díjaztak a trieszti filmfesztiválon

Két magyar filmet is díjaztak a trieszti filmfesztiválon

Usain Bolt: Ennyi volt a karrierem

Usain Bolt: Ennyi volt a karrierem

Itt egy új Pajor Tamás-klip, amiben ráadásul feltűnik Geszti, Szikora és Varga Miklós is

Itt egy új Pajor Tamás-klip, amiben ráadásul feltűnik Geszti, Szikora és Varga Miklós is

Így fog kinézni a kézben: lefotóztak egy Galaxy S10+-t

Így fog kinézni a kézben: lefotóztak egy Galaxy S10+-t