Politikai felhangoktól sem volt mentes a független Ukrajna történetének egyik legnagyobb privatizációs ügylete, amelyben magas összeköttetésekkel rendelkező hazai magánbefektetők szerezték meg a legnevesebb ukrán kohászati kombinátot.

A papírformának megfelelően hazai tulajdonban maradt Ukrajna egyik legnagyobb acélipari vállalata, a Krivij Rih-i (ismertebb orosz nevén: Krivoj Rog) ércbányászati és kohászati kombinát, a Krivorizssztal, amelynek eladására májusban írt ki pályázatot az ukrán állami vagyonkezelő (FDMU). A cég 3,8 milliárd hrivnyás (1 USD = 5,3 hrivnya) induló áron meghirdetett 93,02 százalékos részvénypakettjére az FDMU megítélése szerint a két ismert ukrán oligarchához, Rinat Ahmetovhoz és Viktor Pincsukhoz - Leonyid Kucsma elnök vejéhez - kötődő Inveszticijno-metalurgijnij szojuz (IMSZ) nevű kilenctagú konzorcium tette a legjobb, 4,26 milliárd hrivnyás ajánlatot. Ez utóbbiban az Ahmetov által ellenőrzött, az ipari, az energetikai, a telekommunikációs és a pénzügyi szektorban egyaránt érdekelt System Capital Management holding és a Pincsukhoz kapcsolt, elsősorban cső-, vasútikerék- és vasötvözetgyártásban utazó, de más területeken, így például az élelmiszeriparban is üzletelő Interpipe-csoport viszi a prímet.

A kijevi privatizációs hatóság döntése nem okozott különösebb meglepetést. A hat pályázó közül ugyanis a három külföldi, az orosz Szeversztal és Jevrazholding, valamint a brit-indiai LNM Group, annak kazahsztáni és lengyelországi érdekeltsége, továbbá az amerikai US Steel által létrehozott konzorcium eleve nem felelt meg a kiírás egyik fontos feltételének, hogy tudniillik az utóbbi három évben legalább évi 1 millió tonna ukrán kokszot kellett előállítaniuk és értékesíteniük, ráadásul legalább két éven keresztül nyereségesen.

A "kokszklauzula" módosítása érdekében az utóbbi hetekben óriási nyomást gyakoroltak az ukrán kormányzatra a külföldi befektetők - amelyek közül a világ legnagyobb acélgyártója, a luxembourgi székhelyű Arcelor végül vissza is lépett -, ám az FDMU hajthatatlan maradt. Mi több, a vagyonkezelő elnöke, Mihajlo Csecsetov azt sem tagadta, hogy az ukrán hatóságok az ominózus kikötéssel a potenciális belföldi pályázókat segítik, ahogy azt - úgymond - más államok is teszik. Csecsetov érvelése azonban nem győzte meg sem a nyugati és orosz beruházókat, sem azokat az ukrán ellenzéki képviselőket, akik szerették volna vagy teljesen leállítani a Krivorizssztal privatizációját, vagy elhalasztani az októberben esedékes elnökválasztásig. Merthogy Kijevben általánossá vált az a vélekedés, a Kucsma-érában megerősödött oligarchikus csoportok a közelgő hatalomváltás előtt megpróbálják rátenni a kezüket a termékeinek több mint 85 százalékát exportáló, éppen ezért az elemzők által valóságos aranybányának tekintett Krivorizssztalra.

Utalt a privatizáció politikai hátterére Csecsetov is, aki egy május végi sajtótájékoztatóján kijelentette: a játszma főszereplőit "a parlament kupolája alatt" kell keresni. Ez egyaránt lehetett utalás a képviselőként is tevékenykedő Pincsukra és a leggazdagabb ukrán hírében álló Ahmetovra, aki - bár nem tagja a törvényhozásnak - komoly lobbicsoportot mozgat a legfelső tanácsban. Felemelték szavukat a Krivorizssztal külföldi tulajdonba kerülése ellen a társaság dolgozói is, akik közül állítólag 34 ezren írták alá az FDMU-nak címzett tiltakozó levelet. A szakszervezetek attól tartanak, hogy a külföldi befektetők elsősorban piacszerzésre törekszenek, és nem akarják fejleszteni a céget, ami tömeges elbocsátásokhoz vezethet. A dél-ukrajnai város vezetői is nyugtalanok, hiszen Krivij Rih költségvetési bevételeinek a fele a kombinátból származik, ráadásul a kiterjedt vállalati szociális infrastruktúra fenntartásával az óriásvállalat nagymértékben tehermentesíti az önkormányzatot.

A Krivorizssztal jogelődjét, a Krivoj Rog-i Ércbányászati és Kohászati Kombinátot éppen 70 éve alapították. Az ukrán kormány tavaly nyáron döntött arról, hogy az állami vállalatot részvénytársasággá alakítják át, amelyet idén áprilisban be is jegyeztek. A privatizáció során a részvények 5 százalékát a menedzsment, 1,98 százalékát pedig a dolgozók jegyezhetik le kedvezményes fizetési feltételek mellett. Az 54 ezer alkalmazottat foglalkoztató cég a vasércbányászattól kezdve az érctömörítésen és kokszoláson át a hengerelt készáruk gyártásáig a teljes termelési vertikumot átfogja, és az Ukrajnában előállított kohászati termékek 20 százalékát adja. A Krivorizssztal 2003-ban 16,9 millió tonna vasércből 9,7 millió tonna dúsított ércet, 2,6 millió tonna kokszot, 6 millió tonna öntöttvasat, 7 millió tonna acélt és 6,3 millió tonna hengerelt terméket állított elő. A kombinát tavaly összesen csaknem 5,3 millió tonnányi fémárut exportált a világ 84 országába, és 7,5 milliárd hrivnyás árbevétel mellett mintegy 871 millió hrivnyás adózott eredményt ért el.

A Krivorizssztal-tender győztese azonban aligha ülhet elégedetten a babérjain. Még el sem dőlt a verseny, két magánszemély - akik egyes feltételezések szerint valamely külföldi befektető érdekében járnak el - máris beperelte a vagyonkezelőt a pályázat előkészítése során elkövetett törvénysértések miatt. Az első fokon elutasított kereset benyújtói azt kifogásolták, hogy a Krivorizssztal 5 százalékát nem nyilvános kibocsátás útján értékesítették, hogy a kokszzáradékkal korlátozták azon ukrán állampolgárok jogait, akik nem foglalkoznak ilyen tevékenységgel, s végül szóvá tették, hogy az előírt 75 nap helyett csak a tender előtt 30 nappal tették közzé a pályázati feltételeket. Jogászok szerint legalábbis ez utóbbi eljárási hiba miatt utólag is megtámadható az FDMU döntése, ezért elképzelhető, hogy a hoppon maradt külföldi befektetők a pályázat érvénytelenítésének reményében bírósághoz fordulnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Message In A Bottle: Nyáron megint jön Sting

Message In A Bottle: Nyáron megint jön Sting

Szél Bernadették útja a Hősök terétől a Kunigunda utcáig - Nagyítás-fotógaléria

Szél Bernadették útja a Hősök terétől a Kunigunda utcáig - Nagyítás-fotógaléria

Mécsesekkel és egy szívszorító levéllel búcsúztak a 74-es troli törzsutasától, Eta nénitől

Mécsesekkel és egy szívszorító levéllel búcsúztak a 74-es troli törzsutasától, Eta nénitől

Kövér még nem csapott le, de hónapokig tartó kizárás várhat az ellenzékre

Kövér még nem csapott le, de hónapokig tartó kizárás várhat az ellenzékre

Hivatalossá vált az ukrán ortodox egyház elszakadása

Hivatalossá vált az ukrán ortodox egyház elszakadása

Egészséges akar lenni? Kezelje helyén az érzelmeit

Egészséges akar lenni? Kezelje helyén az érzelmeit