Kelet-európai és oroszországi terjeszkedésének finanszírozása céljából részvénykibocsátásra határozta el magát a vezető csehországi gyógyszergyártó, a Zentiva.

Tíz év után először mutatkozik be új vállalat a prágai tőzsdén. A napokban a legnagyobb csehországi gyógyszergyártó, a Zentiva menedzsmentje bejelentette, hogy a tulajdonosok - már a tőzsdefelügyelet jóváhagyását is bírva - június végén piacra dobják részesedésük kisebbik hányadát, illetve alaptőke-emelés keretében új részvényeket is kibocsát a cég. A prágaival egy időben a londoni tőzsdén részvénytulajdont megtestesítő globális letéti jegyekkel (GDR) megjelenő Zentiva tulajdonosai nem árulták el, részesedésük mekkora hányadától kívánnak megválni, mindössze annyit tudni, hogy az ügyletből az alaptőke-emeléssel együtt mintegy 6,3 milliárd koronát remélnek, amelynek fele a jelenlegi részvényesek zsebébe kerül. Az összeg felét új kibocsátás adná, és a 70 százalékban tulajdonos Warburg Pincus amerikai kockázatitőke-befektetési társaság mindenáron meg akarja őrizni többségi pozícióját. A részvények fennmaradó hányadából egyébként 20,3 százaléknyit a jelenlegi, 8,7 százaléknyit pedig a korábbi menedzsment birtokol.

A tulajdonosok már csak azért is bíznak a befektetők érdeklődésében, mert legutóbb a kuponos privatizáció idején nyílt lehetőség arra, hogy bárki új csehországi vállalat részvényeihez juthasson hozzá tőzsdei forgalomban. A jelenleg a prágai tőzsdén jegyzett vállalatok mindegyike a kilencvenes évek eleji kuponos privatizáció második hullámában debütált a részvénypiacon.

A prágai tőzsde a létét is a kuponos privatizációnak köszönheti: 1993-ban 2 ezer állami vállalatot magánosítottak részben vagy egészben részvénykibocsátás útján. Túlnyomó részük időközben - elsősorban a lanyha befektetői érdeklődés okozta alacsony likviditás miatt - kivonult a prágai tőzsdéről. A jelenleg a tőzsdén jegyzett 61 vállalat piaci értéke együttvéve eléri a 770 milliárd koronát, a napi forgalom pedig 3,5-6 milliárd korona körül mozog. Időről időre több ígéretesnek tűnő csehországi vállalat is tervbe vette a tőzsdei megjelenést, köztük a Bonton lemezkiadó, illetve a Limart processzorgyártó, ám a befektetők érdektelensége miatt kénytelenek voltak visszalépni.

A kelet-közép-európai piacon - a horvát Pliva, a szlovén Krka és a magyar Richter Gedeon után - a negyedik legnagyobb gyógyszeripari vállalatnak számító Zentivával ez szakértők szerint nem fordulhat elő. Eddigi eredményei alapján vélhetően a prágai tőzsde "blue chip tagozatába" kerülhet, oly jeles cégek közé, mint a többségben állami tulajdonú távközlési exmonopólium, a Cesky Telecom, a nemrég 63 százalékban a lengyel PKN Orlen tulajdonába került olajipari Unipetrol, a Komercní banka pénzintézet és az amerikai Philip Morris, valamint az osztrák Erste Bank csehországi leányvállalata.

Kétségtelen, a csehországi és a szlovákiai piacon közel 40 százalékos részesedéssel rendelkező, mintegy 270 gyógyszert - köztük 170 receptre kaphatót - gyártó Zentiva jó befektetésnek ígérkezik: pénzügyi mutatói igen kedvezőek, hiszen a tavalyi évet 9,6 milliárd koronás forgalom mellett 40 százalékkal magasabb, 1,1 milliárd koronás adózás utáni nyereséggel zárta. Jiri Michal, a Zentiva elnök-vezérigazgatója szerint a gyógyszergyártó titka abban rejlik, hogy a szabadalmi oltalom alatt már nem álló, úgynevezett generikus gyógyszerekből - többek között a szívbetegségek és gyomorfekély kezelésére alkalmas készítményekből - jelentős profitra tesznek szert azzal, hogy a nyugatinak megfelelő minőségben, ám az ottaninál lényegesen olcsóbban állítják elő.

Két, egykor állami gyógyszergyár, a csehországi Leciva és a szlovákiai Slovakfarma tavaly tető alá hozott fúziójából jött létre a Zentiva. Kettejük közül a csehországi a nagyobb múltú: a prágai székhelyű gyógyszergyár a feljegyzések tanúsága szerint a legrégebbi csehországi patikából, a már 1488-ban különféle gyógykészítményeket áruló prágai Fekete Sasból fejlődött ki. A patikát a 19. század második felében vette meg Benjamin Fragner gyógyszerész, és az ő fia, majd unokája idején indult igazi fejlődésnek. Fragner unokája, Jiri volt az, aki 1930-ban felépítette az az idő tájt ultramodernnek számító gyógyszergyárat Prága kültelki részén, Dolni Mecholupyban, amely máig a gyógyszergyár székhelye. A Zentiva azon európai gyógyszergyárak egyike volt, amelyeknek elsőként sikerült a penicillint izolálniuk. A második világháború után - mint az Európának ezen a részén lenni szokott - a gyárat államosították, majd 1998-as privatizációjakor külföldi pénzügyi befektető és a menedzsment tulajdonába került.

A pozsonyi céget 1941-ben alapították, főként morfium gyártására. Több kisebb szlovák gyógyszergyár egyesítéséből aztán 1950-ben hozták létre a Slovakfarmát, amely 1992-ben osztrák stratégiai befektető, az S.L. Pharma Holding tulajdonába került, és maradt egészen csehországi riválisával történő tavalyi fúziójáig.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Már az ügyészség előtt van az ultrafutónő támadójának ügye

Már az ügyészség előtt van az ultrafutónő támadójának ügye

Kipécézte a piros lámpás negyedet Amszterdam első női polgámestere

Kipécézte a piros lámpás negyedet Amszterdam első női polgámestere

102 évesen is kiugrott egy repülőből a világ legidősebb ejtőernyőse – videó

102 évesen is kiugrott egy repülőből a világ legidősebb ejtőernyőse – videó

Próbálta mostanában hívni a Telekom ügyfélszolgálatát? A mesterséges intelligencia veszi fel a telefont

Próbálta mostanában hívni a Telekom ügyfélszolgálatát? A mesterséges intelligencia veszi fel a telefont

Kovács Zoltán nem tekinti újságírónak a Politico magyar származású alkalmazottját

Kovács Zoltán nem tekinti újságírónak a Politico magyar származású alkalmazottját

Az amerikaiaknak már megmutatták a frissített Volkswagen Passatot

Az amerikaiaknak már megmutatták a frissített Volkswagen Passatot