Akár 40 éven belül kifogyhatunk a kőolajból - vélik borúlátó tanulmányok. Bőven van olaj - állítják ezzel ellentétben a kisebbségben lévő optimista szakértők. Egy biztos: a tartalékok körül igen nagy a bizonytalanság, mivel nincs egységes és független mérési módszer.

"Az éghajlati változásnál is nagyobb hatással lesz a világ lakosságára a kőolaj- és földgázkészletek gyors ütemű fogyása" - nyilatkozta a minap Kjell Alekett svéd olajipari elemző a The Middle East szaklapnak, amely az ágazat elismert kutatói és olajipari vállalatvezetők borús prognózisait foglalta össze. Az egyik megközelítés szerint nem növelhető tovább jelentősen a nyersolaj-kitermelés, amely éppen akkor tetőzik, amikor a világ már felélte készleteinek a felét. A Föld egyes szakértők szerint hozzávetőleg még legalább mintegy 2 ezermilliárd hordó olajat rejthet - az emberiség eddig vélhetően összesen ezermilliárd hordó nyersolajat használt el -, és a kitermelés hamarosan eléri a csúcsot. E teória hívei szerint a finomítókapacitások éppen azért nem bővülnek tovább, mert a nagy olajmultik tisztában vannak azzal, hogy a kitermelés korlátozott, s ezért már nem éri meg az újabb befektetés.

Már ebben az évtizedben tetőzhet a világ kőolajtermelése, vélik egyes elemzők, ám az amerikai energiaügyi minisztérium szerint majd csak 2037-ben. A kutatók azonban még abban sem értenek egyet, valójában mekkora kőolajtartalékokkal rendelkezik a világ. A becslések általában 1-3,5 ezermilliárd hordó között szóródnak. Az amerikai kormány 2000-es jelentése szerint a bizonyított és a még fel nem fedezett tartalékok 1,6 ezermilliárd hordóra rúgnak, a szakma egyik vezető tanácsadó cége, a Petroconsultants 850 milliárdra, a The Oil & Gas Journal szaklap pedig 1,2 ezer milliárdra taksálta a bizonyított készletet. Az utóbbi adattal számolva a jelenlegi napi mintegy 80 millió - azaz évi majd 30 milliárd - hordónyi világfogyasztással a bizonyított tartalékok közel 40 évre elegendőek. A kereslet azonban tavaly mintegy 2 százalékkal nőtt, és a fokozódó amerikai, kínai és indiai fogyasztás miatt a felhasználás 2010-re akár napi 50 millió, 2015-re pedig 100 millió hordóval emelkedhet, azaz egy évtized alatt akár meg is duplázódhat. Az is igaz viszont, hogy a valós kőolajkészlet valószínűleg nagyobb a bizonyított tartaléknál.

A befektetők talán minden más vállalati adatnál nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az úgynevezett tartalékhelyettesítési mutatónak, amely arra utal, hogy az adott évben találtak-e annyi olajat és földgázt, amennyi pótolja a kitermelt mennyiséget. Az utóbbi évtizedben a nagy multik e téren kiváló adatokat szolgáltattak, vagyis szinte legalább mindig annyival növelték bizonyított tartalékaikat, mint amennyit a felszínre hoztak.

A bizalom azonban megrendült a brit-holland Royal Dutch/Shell ez év eleji botránya óta, amikor a társaság beismerte: készleteit több mint az ötödével túlbecsülte, mivel valószínű tartalékainak egy részét bizonyítottként tartotta számon (HVG, 2004. március 20.). A cég azóta még háromszor lefelé módosította készleteinek becsült mennyiségét. Bár az amerikai tőzsdefelügyeleti bizottságnak (SEC) a tartalékok meghatározására vonatkozó előírásai igen szigorúak, még az ottani cégek is titokként kezelik azokat a földtani adataikat, amelyek alapján egy független auditor ellenőrizhetné becsléseik helyességét.

A világ szénhidrogénkészleteinek jelentős része azonban államok kezében van, s ezeknek a becslése még annyira sem ellenőrizhető, mint a nyugati multiké. A bizonytalanság éppen a Kőolaj-exportáló Országok Szervezeténél (OPEC) a legnagyobb, amely a világ bizonyított tartalékainak 80 százalékával rendelkezik. Az idén egyes nyugati elemzők megkérdőjelezték a világ legnagyobb, 260 milliárd hordónyira taksált tartalékával rendelkező Szaúd-Arábia készletét is, amire a Saudi Aramco állami monopólium sietett közölni: 2025-ig 150 milliárd hordóval növeli tartalékát.

Ám a nyolcvanas évek vége óta az OPEC-tagországok tartalékai alig változtak - mutatott rá Colin Campbell nemzetközileg elismert brit szakértő, aki évek óta kongatja a vészharangot. Ráadásul az OPEC-en belül részben a tartalékok alapján határozzák meg a kvótákat, ezért a tagoknak emiatt is érdekük, hogy felfelé srófolják a kőolajvagyonukra vonatkozó becsléseiket.

Hogy még zavarosabb legyen a kép, a British Petrol (BP) néhány napja tíz százalékkal megemelte saját becslését a világ kőolajvagyonát illetően; a cég úgy látja, az még 41 évre elegendő. Peter Davies, a vállalat vezető közgazdásza szerint 1980-ban például csak 29 évre elegendő olajról tudtak az akkori tartalékok és termelés alapján. A BP adatai azt mutatják, Oroszországnak is több a készlete a becsültnél: a vélt 60 milliárd helyett 69 milliárd hordó.

A bizonytalanság is olyannyira jellemző az orosz tartalékokra, hogy a UBS svájci bank moszkvai irodájának értékelése szerint a bizonyított tartalék akár 180 milliárd hordó is lehet. Az SEC előírásainak megfelelően mért bizonyított készletekbe ugyanis nem tartozhat bele olyan föld alatti mező, amelyet nem lehet elérni egy működő kúttal. Márpedig az orosz mezők igen kiterjedtek, és a működő kutak közti hatalmas területek alatt is van olaj. Az SEC azt sem engedi, hogy olyan olajmennyiséget is a bizonyított tartalékok közé soroljanak, amelyet várhatóan a jelenlegi koncesszió lejárta után hoznak a felszínre. Márpedig a legtöbb orosz olajvállalatnál a kilencvenes évek közepén adott 25 éves koncessziók 14-16 év múlva lejárnak. Éppen ezért a Renaissance Capital moszkvai brókercég szerint a koncessziók megújításakor az orosz cégek számításba vehető tartalékai nyomban 70 százalékkal nőni fognak.

A kőolajtermelés története egyébként tele van a készletek közeli kimerülését jósló előrejelzésekkel, majd új mezők azt követő feltárásával, illetve a további tartalékok felfedezését lehetővé tevő új technológiák felbukkanásával. Csak 1950 előtt féltucatnyi olajhiány-forgatókönyv látott napvilágot, és míg 1920-ban még 60, 1950-ben már 600 milliárd hordóra becsülték a tartalékokat az amerikai kormány által megrendelt felmérésekben.

Az olajbőségben bízók szerint a jelenleg magas árakat inkább a korlátozott finomítói kapacitás, a kutatások politikai-környezetvédelmi korlátozása, a közel-keleti helyzet, és a piaci szereplők magatartása, semmint a készletek mennyisége mozgatja. Ráadásul a becslésekbe nem számítják bele az úgynevezett nem hagyományos készleteket. Márpedig egyes számítások szerint 14 ezermilliárd hordónyi olaj lehet ilyen formában - mint a mélyebben, a homokkőrétegben rejlő olaj, amelynek felszínre hozatala Kanadában már folyik -, igaz, ezek kitermelése egyelőre igen költséges és környezetszennyező (két tonna bitumenes homok átmosásával nyerhető egy hordó olaj). A világ még nem fogyott ki az olajból - vélekedett Jeffrey Currie, a londoni Goldman kutatóintézet vezetője -, csak földrajzilag és technológiailag egyre nehezebben fér hozzá.

KERESZTES IMRE

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fekete-Győr: A péntek esti tüntetésen felszólal a letepert momentumos

Fekete-Győr: A péntek esti tüntetésen felszólal a letepert momentumos

Ingyenjegy jár egy koncertre a Ripost-címlapra kerülésért

Ingyenjegy jár egy koncertre a Ripost-címlapra kerülésért

Másfélszer annyian vesznek fel személyi kölcsönt, de ezt az 5 aranyszabályt nem sokan tartják be

Másfélszer annyian vesznek fel személyi kölcsönt, de ezt az 5 aranyszabályt nem sokan tartják be

Jókorát csúsztatott Orbán az Európai Tanácsban

Jókorát csúsztatott Orbán az Európai Tanácsban

„A fenyegetettség mértéke meglepő”: oda több kulcsfontosságú olajmező, ha beüt a meleg

„A fenyegetettség mértéke meglepő”: oda több kulcsfontosságú olajmező, ha beüt a meleg

Egy rendőri agresszió anatómiája: bevitték, megfélemlítették, pedig ott sem volt

Egy rendőri agresszió anatómiája: bevitték, megfélemlítették, pedig ott sem volt