Visszakerült brit tulajdonba a nagy múltú londoni napilap, a Daily Telegraph, miután a Hollinger International amerikai kiadóvállalat eladta azt egy, a nyilvánosságot kerülő, ezért titokzatosnak mondott dúsgazdag brit ikerpárnak, a Barclay testvéreknek.

"Az életben csak egyszer adódik ilyen lehetőség" - jelentette ki örömmel a brit üzleti életben különcnek számító ikerpár, Sir David és Sir Frederick Barclay sajtócége, a Press Holdings, miután múlt kedden éjszakába nyúló tárgyalások után nyélbe ütötték az amerikai Hollinger International kiadóvállalattal a tekintélyes konzervatív napilap, a Daily Telegraph megvételét. A szinte a semmiből a leggazdagabb brit üzletemberek közé felemelkedett, most 69 éves ikerpár szép summát, 729 millió fontot fizet a 149 éves múltra visszatekintő Daily Telegraphot, valamint vasárnapi számát, a Sunday Telegraphot, illetve a Spectator szatirikus magazint magába foglaló Telegraph Groupért.

Az összeg igen magas, különösen annak fényében, hogy a Barclay fivérek januárban egyszer már a mostaninak kevesebb mint a harmadáért majdnem birtokba vették a lapcsoportot. Az ügylet azonban akkor a - többek között a Jerusalem Postot és a Chicago Sun-Timest is megjelentető - Hollinger tulajdonosai között kirobbant pereskedés miatt meghiúsult. A testvérpár az időközben ismét eladásra felkínált Telegraph-lapcsoportra - amelynek ékköve a brit napilappiacon 870 ezres példányszámával a legnagyobbnak számító Daily Telegraph - azonban kénytelen volt rákínálni, mivel több szakmai befektető is ringbe szállt, és 650 millió fontos ajánlatával az utolsó pillanatig versenyben maradt a brit 3i kockázatitőke-társaság vezette konzorcium.

A Barclay ikerpár - nem tévesztendők össze a Barclay bankkal, amellyel csak névrokonságban állnak - mégsem biztos, hogy végül birtokba is veheti a Telegraphot, mivel a chicagói Hollinger úgy adta el a brit napilapot, hogy kiadójának főrészvényese, a szavazati jog 70 százalékát és a papírok 30 százalékát bíró Conrad Black nem egyezett bele az ügyletbe. Ezért azt még az illetékes amerikai bíróságnak is jóvá kell hagynia. A kanadai születésű, ám brit főnemesi származású Black ugyanis perben áll saját cégével, és a jelenlegi felállás szerint egy pennyt sem kapna a vételárból. A chicagóiak nemcsak a brit érdekeltségektől kívánnak megválni, a pénzügyi gondokkal küszködő kiadóvállalat egészét értékesítenék.

A viszály Lord Black és a kisebbségi részvényesek között még januárban kezdődött, amikor a többi tulajdonos számára kiderült: a vállalatnál súlyos pénzügyi visszaélések történtek. A könyvvizsgáló kiderítette, hogy a kiadó alapítója, az elnök-vezérigazgatói posztot is betöltő Black és a legfelső menedzsment több tagja az utóbbi években összesen mintegy 170 millió fontot síboltak ki a cégből luxuséletmódjuk finanszírozására. Az illetékes delaware-i bíróság bűnösnek találta a pozíciójából időközben távozott Blacket, és a rá eső közel 8 millió font fél éven belüli visszafizetésére kötelezte. Black fellebbezett, miközben a kiadóvállalatot a legértékesebb részének számító Telegraph-lapcsoporttal együtt - a többi részvényes tudta nélkül - megpróbálta eladni mindössze 260 millió fontért a Barclay fivéreknek. Az ajánlatra fény derült, a többi részvényes bíróság elé vitte az ügyet, és sikerült is elérniük az eladás megakadályozását. A helyzet most a visszájára fordult: az eladást ezúttal Black támadja, mondván, a megállapodás érvénytelen, hiszen azt a tulajdonosok többségének, köztük neki is jóvá kell hagynia. A vele szemben álló részvényesek viszont azt állítják: mivel leányvállalat eladásáról van szó, a cég alapszabálya értelmében a jóváhagyás szükségtelen.

Nem véletlen, hogy a Barclay ikerpár hajlandó volt sokat fizetni a jelenleg veszteséges Telegraph-csoportért. Nagy presztízsű lapokról van ugyanis szó: a Telegraph napilapot Arthur Sleigh tábornok indította el Daily Telegraph & Courier néven 1855. június 29-én, mégpedig azért, hogy hangot adjon Cambridge hercegével, a majdani brit hadsereg főparancsnokával szembeni ellenszenvének. A sajtóvállalkozás azonban nem volt nyereséges, Sleigh a nyomdaszámlát sem tudta kifizetni. Ennek ellenére a Sunday Times akkori tulajdonosa, Joseph Moses Levy fantáziát látott benne, és átvette a tábornoktól.

Akkoriban három napilap is megjelent Londonban: a The Times mellett a Daily News és a Morning Post. Levynek az az ötlete támadt, ha sikerülne olcsóbb lappal előrukkolni, piacvezetővé válhatna. Két fiát kinevezte a Telegraph szerkesztőjévé, majd lendületes reklámkampányt indított. "A legnagyobb, a legjobb és a legolcsóbb napilap a világon" szlogennel hirdette az új sajtóterméket, amely 27 ezres példányszámával hamarosan túlszárnyalta a The Timest. Nézeteiben a Telegraph az akkori Liberális Pártot támogatta, a halálbüntetés ellen kampányolt, a Lordok Házának megreformálását sürgette, és fellépett a hadseregen belüli testi fenyítés ellen. Emellett nagy teret szentelt a bűnügyi krónikáknak. Sajtótörténeti érdekességnek számított 1881-ben, hogy a lap - saját nyomozásba kezdve - felderített egy gyilkossági ügyet. Az időközben tulajdonost váltott újság fokozatosan a konzervatív értékek felé fordult - a múlt század derekán Winston Churchill mellett tette le a voksát -, amin azóta sem változtatott. Black 1986-ban vette meg a lapot a harmincas évektől fogva tulajdonos Berry családtól.

A mostani tulajdonosváltás - figyelmeztetnek sajtópiaci megfigyelők - azzal járhat, hogy a Telegraph irányvonalat vált. A Barclay ikerpár ugyanis munkáspárti. Különös módon nem tart a pálfordulástól Jeremy Deedes, a Telegraph vezérigazgatója, mondván, ezt csak az állítja, aki nem ismeri őket. A 750 millió fontos vagyonnal a 42. leggazdagabb britnek számító, skót származású ikerpárnak nem ez az egyetlen sajtóvállalkozása: két skóciai lap, a Scotland on Sunday és az Edinburgh Evening News is az ő tulajdonuk. A világtól látszólag elszakítva, az Egyesült Királysághoz tartozó csatorna-szigeteki adóparadicsomban lévő Brecqou szigeten, mintegy 60 millió fontot érő kastélyukban élő fivérek szegény, skót származású családban születtek Londonban, vállalkozásuk alapját ingatlanüzletekkel szedték össze, a tőkét a szolgáltatási szektorba fektetve (a hetvenes években például kisebb panziókat alakítottak át nívósabb hotelekké). A testvérpár érdekeltségei közé tartozik a Ritz luxusszállodalánc, de tulajdonukban van két brit ruházati szupermarketlánc is. Szegény sorsukról sem feledkeztek meg, vállalkozásuk csak az utóbbi 13 évben 40 millió fontot fordított jótékonykodásra, amiért II. Erzsébet brit uralkodó négy éve lovaggá ütötte őket.

TÁLAS ANDREA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Központosítani akarja a kormány a háziorvosi ellátást

Központosítani akarja a kormány a háziorvosi ellátást

Más androidosok is örülhetnek: itt a Qualcomm válasza a Huawei telefonos turbózására

Más androidosok is örülhetnek: itt a Qualcomm válasza a Huawei telefonos turbózására

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

Így vette át a Prima Primissima közönségdíját L. Ritók Nóra

Így vette át a Prima Primissima közönségdíját L. Ritók Nóra

Újabb részletek derültek ki az Ausztriában működő gyilkos boszorkányszektáról

Újabb részletek derültek ki az Ausztriában működő gyilkos boszorkányszektáról

Elmarad Curtis nagykoncertje

Elmarad Curtis nagykoncertje