Jelentéktelen regionális bankból "nagy játékossá" nőtt a klagenfurti Hypo Alpe-Adria, amely az első számú balkáni osztrák bank címére, egymillió ügyfél megszerzésére pályázik.

"Csak csodálkozni lehet a bank eljárásán. Ilyen ügyekben inkább diszkréten szokás viselkedni, a színfalak mögött kiegyezni" - így kommentálta egy bennfentes bankember a klagenfurti székhelyű Hypo Alpe-Adria (HAA) pénzintézet egyre hangosabb pereskedését. Egy 2001 óta húzódó, nagyon nehezen átlátható ügykötegről van szó, amely néhány hónapja a katasztrófaügyvédként elhíresült amerikai Ed Fagan érdeklődését is felkeltette. A sokkal inkább agresszív, mint eredményes tengerentúli prókátor 1,36 milliárd dollárt követel a tartományi banktól, osztrák és amerikai ügyfelei nevében. Fagan bennfentes kereskedéssel, értékpapírcsalással, meg nem engedett tőzsdei üzleteléssel, a gondosság elmulasztásával, bankcsalással és pénzmosással vádolja a HAA-t.

A vészügyvéd vádjai a három évvel ezelőtt csődbe jutott, ingatlan- és értékpapírüzletekkel foglalkozó General Partners nevű céggel és a General Commerce (azelőtt WMP) Bankkal függnek össze. Az biztos, hogy nem teljesen alaptalanul, egy károsult ugyanis első fokon már pert nyert a bank ellen. Fagantól függetlenül dolgozó osztrák ügyvédjének ugyanis sikerült bebizonyítania, hogy a bonyolult rendszerben a HAA összefonódott a General-vállalkozásokkal, amelyekben egykoron a szaúdi pénzzsonglőr, Adnán Kasoggi is felbukkant, és amikor már tudott fizetési nehézségeiről, még akkor is árulta ügyfeleinek a General tutinak beállított kötvényeit. A félmillió eurónyi értékpapírral rendelkező ügyfél módosítani akarta portfólióját, amikor értesült a vállalat nehézségeiről, a bank azonban egyrészt félretájékoztatta, másrészt nem volt hajlandó visszafizetni a pénzét. A pénzintézet ügyvédje szerint csupán egyszeri esetről van szó, amely a bank egyik alkalmazottjának fatális tévedéséből adódott, de ez nem jelenti azt, hogy a többi pereskedőnek is esélye van a bankkal szemben.

Az 1896-ban, először csak jelzálog-hitelezésre alapított bank, amely már 1920-ban beszállt a takarékpénztári tevékenységbe, 52 százalékig Karintia tartomány tulajdonában áll, 48 százalékát 1992 óta a Grazer Wechselseitige biztosító mondhatja magáénak. Az önkormányzati, azaz állami kezességvállalás rendkívül jó hitelminősítést garantál a pénzintézetnek (már csak 2005-ig, mert akkor az unió megvonja a jelzálogbankoktól ezt a jogtalannak mondott versenyelőnyt), amely amúgy is szédületes fejlődésen ment át az utóbbi 12 esztendőben. Szerény vidéki hitelintézetből Ausztria kilencedik bankjává emelkedett, amely igyekszik az első számú balkáni osztrák bank címére is szert tenni.

Változtatott addigi üzletpolitikáján a biztosító beszállását követően a HAA: elhatározta, hogy a terjeszkedést közvetlen közelben kezdi meg. 1993-ban indult a stratégiai helycsinálás Észak-Olaszországban és Szlovéniában, két évre rá lízingvállalkozás nyílt Ljubljanában és Zágrábban, és bankfiók az olaszországi Vicenzában. Újabb egy év, és a Hypo Kärntenből Hypo Alpe-Adriává avanzsált pénzintézet még egy lízingtársaságot alapított Szlovéniában, bankfiókot nyitott Udinében, és létrehozta a Hypo Banka Croatiát. Az újabb külföldi Hypo-bankok felállítása mellett a bank 1997-ben végre fiókot nyitott Bécsben is. Később beszállt a horvátországi Slavonska Bankába, megvetette a lábát Bosznia-Hercegovinában, behatolt Szerbiába, majd pedig Liechtensteinben alapított bankot.

Nem minden kelet-európai országban kell jelen lenni - vált stratégiájává -, hanem, miként az Erste Bank is, inkább csak a környező országokban, de ott intenzíven. A dél-ausztriai bank expanziója szédítő: ma már nyolc országban 200 fiókja működik. Ebben a gondosan szőtt hálózatban 3500 alkalmazott foglalkozik 640 ezer ügyféllel. Az utolsó állomás Bajorország volt, méghozzá a lízingüzletágban. "Nem akarunk a német bankokkal konkurálni - jelentette ki Günter Striedinger, a klagenfurti bank vezérhelyettese -, de mintha megfeledkeztek volna arról, hogy Németországban közel másfél millió exjugoszláv polgár él, nagyon erős kötődéssel az óhazához. Mintegy negyedmillió olyan ügyfélre számítunk, akik méltányolják dél-európai kapcsolatainkat."

Amelyek egyébként üzletileg is látványosak: a horvátországi Hypo-bank üzemi eredménye több mint kétszerese az osztrákénak, a szlovén és az olasz "részlegé" együtt pedig csaknem négyszer annyi. Egyébiránt a 2003-as pénzügyi évben, nem éppen kedvező európai gazdasági környezetben, a bankcsoport egésze 24 százalékkal, 202,4 millió euróra növelte üzemi eredményét, mérlegfőösszege elérte a 12,7 milliárd eurót, ami 29 százalékos ugrást jelentett. Osztalékként hatmillió eurót fizettek ki, 13 százalékkal többet, mint a 2002-es év után.

Az anyagi és erkölcsi elismerés alapján a Karintia tartományt irányító szabadságpárti-szociáldemokrata kormány úgy határozott, hogy - szembeszállva a Néppárt kezdeményezésével - nem támogatja a pénzintézet privatizálását. Sőt inkább állami expanziójára szavaz. A HAA sokáig esélyes volt arra, hogy megszerezze az eladásra kínált Bank Burgenlandot, és tervei szerint ráteszi a kezét a kisebb tartományi hányadú Hypo Tirolra is.

A tartomány ragaszkodása a bankhoz nem mondható túl réginek, az elmúlt években a pénzintézet tevékenységét kisebb-nagyobb botrányok kísérték, a politikusok ezért már azon gondolkodtak, hogy túladnak rajta. A legélesebb akkor volt a helyzet, amikor Franjo Tudjman horvát elnök halálával az addig államilag garantált hitelek kezességvállalásai hirtelen megszűntek. Különösen a Folijaplast csomagolóanyag-gyártónak adott milliók látszottak fedezetlennek, de végül az új horvát vezetés és az osztrák bankfelügyelet együttes erőfeszítéssel elsimította a nehézségeket.

Eddig túlélte a kudarcokat és a sikereket is a bank ma 50 esztendős vezetője, Wolfgang Kluterer. A pártok között ügyesen lavírozó bankár tudja, hogy az önállóság érdekében erősítenie kell bankja karintiai tevékenységét. Sietett hát bejelenteni: a HAA a következő esztendőkben 300 millió eurót szán karintiai idegenforgalmi fejlesztésre.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez látványos lesz: komoly változás jön jövőre a laptopokba

Ez látványos lesz: komoly változás jön jövőre a laptopokba

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

Hosszú Katinka beperelte a FINÁ-t

Hosszú Katinka beperelte a FINÁ-t

Lezuhant egy fiatal nő a budai rakpartról

Lezuhant egy fiatal nő a budai rakpartról

Egy alkalmazottja sincs a cégnek, amely 122 millióért szállít érmeket az MLSZ-nek

Egy alkalmazottja sincs a cégnek, amely 122 millióért szállít érmeket az MLSZ-nek

Kirakta edzőjét a Puskás Akadémia

Kirakta edzőjét a Puskás Akadémia