Hozzákezdett a normális viszonyok helyreállításához az immár magabiztosan növekvő amerikai gazdaságban a jegybank szerepét ellátó Fed: a múlt héten elindított kamatemelés-sorozat nyomán 6-8 hónap múlva a kamatszint ismét magasabb lehet az inflációnál.

Két nap sem telt el azután, hogy a jegybanki funkciókat ellátó amerikai Federal Reserve Board (Fed) múlt szerdán, négy év után először megemelte az irányadó kamatlábat - negyed százalékkal, 1,25 százalékra -, s máris némi kétség merült fel a hosszú megfontolás eredményeként hozott döntés megalapozottságát illetően. A Fed 12 tagú monetáris tanácsa, az úgynevezett nyílt piaci bizottság (FOMC) úgy vélte, az erőteljesen - a tavalyi év után idén is várhatóan több mint 4 százalékkal - növekvő amerikai gazdaságnak immár nincs szüksége arra, hogy olcsó pénzzel mesterségesen is fűtsék. Nem indokolt tehát a 46 év óta legalacsonyabb, mindössze 1 százalékos kamatláb - azaz a 3 százalék fölötti inflációhoz képest negatív reálkamat - fenntartása. Ráadásul a tavasz óta már nemcsak az elvont makrogazdasági mutatókban testet öltő "munkahelyteremtés nélküli növekedés" jellemzi Amerikát - ahogy ezt a Fehér Ház és a kongresszus novemberi visszahódításáért küzdő demokraták mondogatták -, hiszen havonta átlagosan 300 ezer, az idén eddig több mint egymillió új munkahely jött létre. Ez reményt adott Bushnak arra is, hogy a választásokig "ledolgozza" annak a hárommilliós állásveszteségnek a nagy részét, amit kormányzása első három évében Amerika elszenvedett.

A munkaügyi minisztérium múlt pénteken közzétett júniusi foglalkoztatási adata azonban elhalványította ezt a reményt, és némileg megkérdőjelezte a kamatemelés alapjául szolgáló derűlátó prognózist is, különös tekintettel arra, hogy a Fed alapszabályban rögzített fő feladata - az árstabilitás őrzése mellett - a teljes foglalkoztatottságra való törekvés. A szakértők által várt negyedmillió helyett ugyanis az év hatodik hónapjában már csak 112 ezer új munkahelyet regisztráltak. Minderre a New York-i és az európai tőzsdék is enyhe visszaeséssel reagáltak.

Ami persze még nem jelenti azt, hogy megfordult volna a 2001-ben kezdődött és az utóbbi egy évben robusztussá vált növekedés trendje, amely - a kilencvenes évek második felében fölfúvódott, majd kipukkadt "új gazdaság"-gal szemben - ezúttal nem az internettel kapcsolatos iparágakra, hanem a fogyasztási cikkek gyártására, illetve újabban a feldolgozóiparra alapozódik. A vállalati profitok az év első negyedében 30 százalékkal voltak magasabbak, mint 2003 hasonló időszakában, s becslések szerint az év egészében is 20 százalékos növekedést mutatnak majd. A lakossági jövedelmek pedig várhatóan 5 százalékkal lesznek nagyobbak a tavalyinál.

Ám közben meglódult az infláció - legalábbis az utóbbi évtizedek amerikai mércéje szerint. Fél évvel ezelőtt, amikor 1959 óta először 1 százalék alá süllyedt az áremelkedés tempója, még sokan deflációtól tartottak, most azonban a Fed kódoltan már azt is jelezte: egy lépésben akár fél százalékkal is emeli a kamatot, ha mások elmulasztják "az árstabilitás megőrzésének kötelezettségét". Megfigyelők szerint ez egyértelmű utalás a Bush-kormány túlköltekezésére.

A kamatemelés tehát már csak az infláció mértéke miatt sem érte váratlanul a gazdaság szereplőit. A Fed, élén az ötödik ciklusát a napokban megkezdő Alan Greenspan elnökkel, nem fékezi a gazdaság növekedését, csak leveszi a lábát a gázról - értelmezték a döntést washingtoni szakértők -, nehogy az árak elszabaduljanak. Ráadásul a mindig nagyon óvatosan fogalmazó FOMC már hónapok óta nagy nyelvi leleménnyel készítette fel a közönséget a várható kamatemelésre, amelynek indoklásában további mérsékelt, alkalmanként negyedszázalékos ugrások sorozatát helyezte kilátásba. Ezek eredményeként elemzők szerint ez év végére 2,25, 2005 decemberére 3,75 százalékra szökhet fel az irányadó kamat, körülbelül egy százalékkal megemelve a 10 éves lejáratú kincstárjegyek most 4,5 százalék körüli hozamát.

Több amerikai kereskedelmi bank egyébként a múlt hét végén 4-ről 4,25 százalékra emelte a legjobb ügyfeleinek fölszámított kamatot. A jelzáloghitelek pedig már hetekkel a Fed döntése előtt drágulni kezdtek: a 30 éves lejáratúak rögzített kamata a márciusi 5,4 százalékos mélypont óta közel 1 százalékponttal. Ezzel végéhez közeledik a tartósan rendkívül alacsony kamatok által gerjesztett ingatlanvásárlási láz Amerikában, ahol a lakosság zömét kitevő hitelképes középosztály 10 százaléknyi készpénz lefizetése ellenében, de akár a nélkül is könnyedén juthat jelzáloghitelhez. Az olcsó hitel lehetősége sokfelé az egekbe röpítette az ingatlanárakat, Washington egyik kertvárosában például a minap 430 ezer dollárért kelt el egy kisebb kertes ház, amelyet tulajdonosa nyolc évvel ezelőtt 210 ezer dollárért vásárolt, és - mint a HVG-nek elmondta - az árnövekedés zöme az utóbbi két évben jelentkezett.

RÉTI PÁL / WASHINGTON

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Index: Debrecenbe költöztethetik a természettudományi múzeumot

Index: Debrecenbe költöztethetik a természettudományi múzeumot

Kirúghatták a kukaholding vezetőit

Kirúghatták a kukaholding vezetőit

Emelik az ápolási díjat, jön a gyermekek otthongondozási díja és az örökbefogadói díj

Emelik az ápolási díjat, jön a gyermekek otthongondozási díja és az örökbefogadói díj

Összesítették, ennyit költött a kormány a határon túl focira

Összesítették, ennyit költött a kormány a határon túl focira

Mérnöki remekmű: így visít az Aston Martin elképesztő új V12-es motorja – videó

Mérnöki remekmű: így visít az Aston Martin elképesztő új V12-es motorja – videó

Helyszíni videók: sikítva menekültek az emberek a strasbourgi lövöldözéskor

Helyszíni videók: sikítva menekültek az emberek a strasbourgi lövöldözéskor