Tovább szorult a hurok a csőd szélén egyensúlyozó orosz olajipari óriás, a Jukosz körül, miután a bíróság befagyasztotta a cég számláit, majd kommandósok házkutatást tartottak moszkvai székházában, hétfőn pedig egy hitelező bankcsoport fizetésképtelennek nyilvánította a vállalatot.

Megkezdődött a Jukosz visszaállamosításának záró szakasza - kommentálták moszkvai megfigyelők, hogy ügyészségi utasításra múlt szombaton a rendőrség látványos házkutatást tartott a legnagyobb orosz olajcég székházában. A kommandósok megjelenésekor a vállalat vezetői attól tartottak, hogy a számítógépes szervereket is lefoglalják, és ezzel lényegében megakasztják az orosz olajtermelés közel egyötödét adó óriáscég és leányvállalatai működését. Az eredetileg a számítógépes nyilvántartás iránt érdeklődő adónyomozók végül csak néhány vaskos iratköteggel és egy tucat adathordozóval távoztak, ám a cég részvényeinek árfolyama a múlt pénteki 17 százalékos esés után hétfőn tovább zuhant.

Olyan adatok nyomait keresik a Jukosznál, amelyek bizonyítékul szolgálnának az adóhatóság döntéséhez - amelyet május végén a moszkvai fellebbviteli bíróság is jogosnak ítélt -, mely a céget a 2000-es pénzügyi év után 3,4 milliárd dollárnyi adóhiány megfizetésére kötelezte. Aligha valószínű azonban, hogy a Jukoszra kiszabott, lapzártánk után lejáró ötnapos határidő után a cég fizet, mivel erre képtelen, mint azt Viktor Gerascsenko, az igazgatótanács elnöke jelezte is. Könnyebség lehet a cég számára, hogy a kormány kedden jelezte: a Jukosz halasztást kaphat a fizetésre. Gerascsenko - akit egykori központi banki elnökként éppen azért választottak a közelmúltban a Jukosz élére, hogy amolyan közvetítő kapocs lehessen a cég és a kormány között - hozzátette: a számlák múlt heti befagyasztása a napi működés ellehetetlenítésén túl azt is jelenti, vállalata nem bocsáthat ki új részvényeket. Sőt a Roman Abramovics többségi tulajdonában lévő Szibnyefty olajipari cégben szerzett részesedését sem adhatja el, pedig azért akár 4,2 milliárd dollárt is kasszírozhatna (a vállalatot már korábban lehetetlen helyzetbe hozta a bíróság a vagyoneladási tilalom elrendelésével). A Szibnyefty-pakettet egyébként az adóhivatal nem fogadta el fizetési biztosítékként, ezért is zárolták a számlákat.

Akár néhány héten belül árverésekre kerülhet sor a Jukosznál. Szakértők szerint az állami követeléseket ugyanis egyes vagyonrészek közvetlen értékesítése útján is ki lehet egyenlíteni. Pénzre pedig szükség lesz: az adóhatóság azt is bejelentette, hogy a 2000-es 3,4 milliárd dolláron kívül 2001-re is megállapított 3,3 milliárd hátralékot, és még csak most vizsgálja a 2002-es és a 2003-as évet.

Látszólag az adóhatóság akarja behajtani kinnlevőségeit, elemzők azonban sokkal inkább a Jukosz teljes ellehetetlenítésének szándékát látják az intézkedések hátterében, jóllehet Vlagyimir Putyin orosz elnök alig néhány hete jelentette ki, hogy a kormány nem érdekelt a vállalat csődjében. A Jukosz-ügyben csak ritkán megszólaló államfő nyilatkozatát Moszkvában annak jeleként értékelték, hogy a színfalak mögött elvi megegyezés született a tavaly október óta előzetes letartóztatásban lévő Mihail Hodorkovszkij volt vezérigazgató nevével fémjelzett, mintegy százezer embert alkalmazó olajipari óriás sorsáról. A megállapodás részletei ugyan nem ismeretesek, ám egy nappal Putyin nyilatkozata előtt került nyilvánosságra az a Mihail Fradkov miniszterelnöknek írt levél, amelyben a Jukosz vezetői "békekötést" javasoltak a hatalomnak. Az olajipari cég vezetése - elismerve, hogy Hodorkovszkij idején a vállalat valóban nem tett eleget teljes mértékben adófizetési kötelezettségeinek - egyebek mellett az adóhátralék és a büntetés részletfizetésének engedélyezéséért folyamodott, és azt is kérte, hogy a befagyasztott Jukosz-vagyon részbeni eladásából finanszírozhassák a befizetéseket.

A Jukosz-vezetés egyben bejelentette: kész kivásárolni a Menatep holding révén még mindig meghatározó részvényesnek számító Hodorkovszkijt és társait, s a részvényeket az állam által kijelölt vállalatoknak vagy állami kézben lévő orosz energetikai cégeknek adja el. Az így szerzett bevételt is az adóhátralékok törlesztésére fordítanák. A hírek szerint a Menatep hajlik a Jukosznak általa nyújtott 1,6 milliárd dolláros hitel átütemezésére. A Société Générale által vezetett bankszindikátus azonban egy hétfői bejelentés szerint fizetésképtelennek nyilvánította a Jukoszt, mert az késedelembe került egymilliárd dolláros hitele esedékes törlesztőrészletének kiegyenlítésével. Ez elméletben akár azt is jelentheti, hogy a bank ráteheti a kezét a Jukosz hozzá befolyó exportbevételeinek egy részére, ám a pénzintézet erre állítólag egyelőre nem készül. A Jukosz exportját egyébként - igyekezett megnyugtatni a vállalatvezetés a külföldi partnereket, így a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt.-t is, mely egy tízéves szerződés alapján az évi 7,5 millió tonnás kőolaj-feldolgozás mintegy háromnegyedét a Jukosztól veszi - a termelés átmeneti leállása sem zavarná meg, mivel az utóbbi időben a kitermelés jócskán meghaladta az eladásokat. Ennek ellenére a hét elején felmerült, hogy augusztusban szállítási gondok lehetnek az olajvezetéken, ám ez esetben a Mol más forrásból pótolná a kieső mennyiséget.

A Jukosz, amely az utóbbi hónapokban nem is remélhetett bankhiteleket, arra sem számíthat, hogy rövid időn belül, még a válás miatt indított perek lezárása előtt visszakapná a Szibnyeftytől azt a hárommilliárd dollárt, amelyet a kiszemelt cég 20 százalékos tulajdonhányadáért fizetett. Rossz hír volt az is, hogy az amerikai Standard and Poor's hitelminősítő intézet egy kategóriával lejjebb sorolta a vállalatot.

A Jukosznál rosszabb helyzetben van elemzők szerint a 41 éves Hodorkovszkij, aki akár tízéves börtönbüntetést is kaphat, ha a bíróság bűnösnek találja őt a június közepén kezdődött perben. A bűnösségét tagadó Hodorkovszkijt egyebek mellett csalással, sikkasztással, okirat-hamisítással és adócsalással vádolják, és a főügyészség a börtönbüntetés mellett 1,7 milliárd dolláros büntetés megfizetésére is köteleztetni akarja. Könnyen előfordulhat, hogy Hodorkovszkij ezt a büntetést már a folyamatosan zuhanó árfolyamú Jukosz-részvények rákényszerített eladásából fizeti majd ki.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Modern robotot mutatott be az orosz állami tévé, de kiderült, hogy csak egy jelmezbe öltözött ember volt az – videó

Modern robotot mutatott be az orosz állami tévé, de kiderült, hogy csak egy jelmezbe öltözött ember volt az – videó

Először még magyarázkodtak, majd kimondták az összeget a szülők, akik pénzért akarták eladni kisbabájukat

Először még magyarázkodtak, majd kimondták az összeget a szülők, akik pénzért akarták eladni kisbabájukat

Letartóztattak egy tevehejcsárt, aki segített a szexjelenetet forgató dán fotósnak feljutni a piramisra

Letartóztattak egy tevehejcsárt, aki segített a szexjelenetet forgató dán fotósnak feljutni a piramisra

Elkészült a Cápasuli az Állatkertben

Elkészült a Cápasuli az Állatkertben

Jön az újabb tüntetés, megvan a felszólalók listája

Jön az újabb tüntetés, megvan a felszólalók listája

Arcfelismerőt vetett be Taylor Swift a zaklatói ellen

Arcfelismerőt vetett be Taylor Swift a zaklatói ellen