A magyar OTP Bank Rt. mellett még heten pályáznak a nemzetközi pénzpiacon nemigen jegyzett szerbiai bank, a belgrádi központú Jubanka megszerzéséért.

Mindössze néhány hónapja vásárolta fel az OTP Bank Rt. a romániai RoBankot (HVG, 2004. május 8.), amihez a múlt héten a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) a jóváhagyását is megkapta, de könnyen lehet, hogy még az idén újabb külföldi leánnyal gyarapodik a közép-európai befolyásának növelésére készülő magyar pénzintézet. A Szerb Nemzeti Bank ugyanis június utolsó napjaiban az eredetileg tizenegy pályázó közül nyolcnak, köztük az OTP-nek lehetővé tette, hogy vételi ajánlatot nyújtson be az eladásra meghirdetett Jubankára.

A belgrádi székhelyű pénzintézetet 1956-ban hozták létre az akkori Jugoszláv Külkereskedelmi Bank részlegeként, feladata az volt, hogy átfogó banki szolgáltatást nyújtson a külkereskedelemmel foglalkozó jugoszláv vállalatok részére. A jugoszláviai változások nyomán a bank szerepe és szerkezete is alaposan megváltozott. Jubanka néven 1995 óta működik, 26 részvényese közül 88 százalékkal az állam a legnagyobb. A Jubanka 217 millió eurós mérlegfőösszegével az ötödik a 46 szereplős szerbiai bankpiacon, saját tőkéje a cégadatok alapján 116 millió euró. A 88 fiókkal rendelkező pénzintézet lakossági ügyfeleinek számát 210-220 ezerre teszik, vállalati partnereiét 30-40 ezerre.

Boriszav Dokics igazgató azzal büszkélkedhet, hogy a nemzetközi bankszakma tekintélyes folyóirata, a brit Banker 2002-ben a legjobb jugoszláviai hitelintézetnek választotta a Jubankát. Fekete folt ugyanakkor, hogy a szerb pénzintézet 7 millió eurós veszteséggel zárta a tavalyi évet.

A bankért versengő külföldi pénzintézetek - amelyeknek mérlegfőösszege a kiírás alapján meg kell hogy haladja az 5 milliárd eurót - most a Jubanka 88 százalékos állami részvénypakettjére tehetnek ajánlatot. A kizárólag európai jelentkezők között olyan nevek vannak, mint a - szerbiai bankpiacon már jelen lévő - francia Société Générale, valamint az osztrák Erste, illetve Bank Austria Creditanstalt, az olasz Unicredito vagy a brit General Electric Capital Europe.

Az ajánlatokat szeptemberig kell beadni, és várhatóan október végén el is dől, hogy a bizottság melyik pályázót választja. Radovan Jelasics, a belgrádi nemzeti bank elnöke egy korábbi nyilatkozatában 112 millió euróra tette az eladásra kínált pakett értékét, ám szakértők szerint a vonzónak látszó árat valószínűleg feljebb fogják srófolni. Ha a Románia mellett már Szlovákiában és Bulgáriában is leánybankkal rendelkező OTP, mely a hírek szerint ennél nem akar sokkal többet fizetni, nem is fut be győztesként a Jubankánál, akkor sem tesz le szerbiai terveiről, a belgrádi kormány ugyanis még az idén további kisebb kereskedelmi bankok - köztük két újvidéki székhelyű pénzintézet, a Novosadska Banka és a Continental Banka - eladására készül. Értesülések szerint a célba vett szerbiai pénzintézet átszervezését Szász Károly, az OTP Bank múlt héten augusztusi hatállyal kinevezett új elnöki tanácsadója, a PSZÁF korábbi elnöke irányítja majd.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Modern robotot mutatott be az orosz állami tévé, de kiderült, hogy csak egy jelmezbe öltözött ember volt az – videó

Modern robotot mutatott be az orosz állami tévé, de kiderült, hogy csak egy jelmezbe öltözött ember volt az – videó

A strasbourgiak nem hagyják magukat megfélemlíteni

A strasbourgiak nem hagyják magukat megfélemlíteni

Dobó Kata Kölcsönlakásában mindenki a szexre hajt

Dobó Kata Kölcsönlakásában mindenki a szexre hajt

Megnyerte Magyarország legnagyobb antidiszkriminációs perét a TASZ

Megnyerte Magyarország legnagyobb antidiszkriminációs perét a TASZ

Ez nagy dobás lehet: színváltós hátlapot kaphatnak a jövő iPhone-jai

Ez nagy dobás lehet: színváltós hátlapot kaphatnak a jövő iPhone-jai

Alakul az összefogás az önkormányzati választásokra

Alakul az összefogás az önkormányzati választásokra