Az elavult MiG-flottáikat korszerű nyugati repülőgépparkra cserélő új közép-európai NATO-tagállamok számára a hadiszállítók a vadászgépek mellé civil gazdaságfejlesztési programokat is csomagolnak, de az még kérdés, hogy ezek beváltják-e a hozzájuk fűződő reményeket.

Prága döntésében, hogy - Magyarországhoz hasonlóan - nem az amerikai Lockheed Martin F-16-os gépeivel, hanem a svéd Saab Aerospace új Gripenjeivel korszerűsíti vadászgépflottáját, szakértők szerint nagy súllyal esett latba a gépbérlet anyagi terheit enyhítő gazdasági csomag. Az eladásra kínált használt F-16-os raj, valamint a felajánlott 550 millió dolláros olcsó washingtoni exporthitel kevésnek bizonyult. Az ádáz konkurenciaharc és hosszas alkudozás után június közepén tető alá hozott szerződés alapján a svédek 14 Gripen vadászgép bérbeadására nyertek megbízást 19,65 milliárd korona, mintegy 600 millió euró értékben. A Saab és a British Aerospace közös vállalata, a svéd vadászgépek exportjának fellendítésén dolgozó Gripen International emellett vállalta, hogy a Gripen-beszerzés 130 százalékát ellentételezi.

Az ellentételezési - közkeletű angol kifejezéssel offset - üzlet általános gyakorlat a nemzetközi fegyverkereskedelemben: a hadiszállító civil és katonai beruházásokkal, ipari kooperációkkal, illetve exportot segítő ügyletekkel "hálálja meg" a nagy értékű védelmi eszköz megvételét (HVG, 2004. január 24.). Az ellentételezés keretében a svédek azt is vállalták, hogy az összesen 23,3 milliárd korona offset ügylet 20 százalékának erejéig beszállnak a cseh repülőgépgyártás és a hadiipar korszerűsítésébe. Ennek révén például az Albatros sugárhajtású iskolagépeivel korábban sikeres, de évek óta vergődő Aero Vodochody repülőgépgyár újból exportlehetőséghez juthat.

Az egyaránt 14 gépért a cseh állam 159, a magyar 211 milliárd forintnyi összeget fizet, a magyar szerződés 110 százalékos offsetet tartalmaz. A csehek már jövőre megkapják az első gépeket, a magyar légierő csak 2006-ban. Prága viszont tízévi bérlet után visszaadja a Gripeneket - igaz, a megállapodás alapján később lehetősége lesz kedvezményes vásárlásra -, míg a magyar Gripen-program 15 éves lízinget tartalmaz, és a 2016-ban esedékes utolsó törlesztőrészlet után a gépek a földi kiszolgálóegységekkel együtt magyar tulajdonba kerülnek, és még legalább húsz évig szolgálatban maradnak.

A "macerás" offsetcsomagok kiajánlásával a Saab a legújabb, kilencvenes években kifejlesztett, negyedik generációs Gripenek exportját igyekszik segíteni. A Gripen International 28 gépet már Dél-Afrikának is eladott, most Brazíliát vette célba. A svéd légierőnek szállítandó 160 repülőgépen kívül - a rentábilis gyártási szériák elérése érdekében - a Gripen be akar hatolni a nagyok, így az amerikai hadigigászok mellett a késlekedő francia Rafale vagy a nyugat-európai Eurofighter által nyitva hagyott réspiacokra.

A nemzetközi versenyben az ellentételezés - a katonapolitikai és a biztonsági megfontolások mellett - már-már az üzletet eldöntő tényező, amit a vevők által uralt fegyverpiacon a hadiszállítók nem is igen tudnak megspórolni. Számos országban törvényben is szabályozzák, hogy a védelmi beszerzéseket offsettel kell összekapcsolni. Az ellentételezésbe vont áruk köre a legváltozatosabb lehet: Chile például borexportjának növeléséhez köti a hadiimportot, a gazdag nyugat-európai országok (Németország, Norvégia, Finnország, Svédország) pedig a csúcstechnikájú védelmi ágazatok továbbfejlesztését szabják feltételül.

Nem igazán lelkesednek viszont az offsetért a nagy nemzetközi szervezetek. A világkereskedelem tisztaságán őrködő Kereskedelmi Világszervezet (WTO) például azt hangoztatja, hogy az ilyen kapcsolt, nemegyszer átláthatatlan ügyletek torzítják a tisztességes versenyt. Az IMF pedig arra figyelmeztet: az olcsó hitelek tovább rontják a súlyos adósságokba merült országok helyzetét, ezért szerinte nem szabad katonai rendeltetésű exporthiteleket adni. Az Európai Unió is viszolyog, a római szerződés 296. cikkelye ki is mondja, hogy az ellentételezési praktikák sértik az unió egyik alapvető szabadságát, a szabadpiaci versenyt. Brüsszel azonban egy huszárvágással eddig feloldotta a dilemmát, kivéve az ügyet a versenypolitika hatálya alól: a tagállamok hatáskörébe utalta a védelmi és nemzetbiztonsági kérdéseket, velük együtt az ilyen célú beszerzéseket is.

Berzenkednek az offset ellen a washingtoni törvényhozók is, ennek ellenére a közép-európai vadászgépbeszerzések eddigi legzsírosabb üzletét az amerikaiak kaparintották meg Lengyelországban. Varsó ugyanis 3,5 milliárd dollárért 48 darab F-16-ost vásárol, amit kedvezményes kölcsönnel az amerikaiak finanszíroznak, így a lengyel légierő korszerűsítésének végső számlája 4,7 milliárd dollárra szökik fel. A 2006-tól érkező harci gépek kifizetésének devizaterheit azonban Washington egy 7,5 milliárd dolláros offsettel enyhíti; a csomag 20 százalékát a beruházások teszik ki, 10 százalékáért korszerű technológiákat adnak majd át, a maradékból pedig lengyel áruk piacra jutását segítik. Az offsetben 35 amerikai óriáscég vesz részt, a General Motors például lengyelországi autógyárát bővíti, a Motorola Tetra mobilhálózatot épít ki a lengyel készenléti szervek számára, a Halliburton egyik érdekeltsége felújítja a gdanski olajfinomítót, a lerobbant lengyel repülőgépipart pedig megmentheti, hogy beléphet a Lockheed és a Pratt and Whitney hajtóműgyár alkatrész-beszállítóinak sorába.

A szakértők azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy a szerződésekben ígért offset programok nem mindig hozzák meg a remélt eredményeket, ráadásul sok együttműködési projekt végül papíron marad. A lengyel F-16-osok bombaüzletnek kikiáltott kereskedelmi konstrukciójának szépséghibája - állítják bírálók -, hogy az offset égisze alatt létrejövő tranzakciók anélkül is összejöhettek volna. Már csak azért is, mert az érdekelt amerikai cégek jó része amúgy is jelen volt Lengyelországban. Krysztof Wiater, a lengyel gazdasági minisztérium tanácsadója nemrég azt fejtegette az Offset and Countertrade című szaklapban, hogy az ellentételezést ugyan külön törvény szabályozza, ám a gyakorlatban az nem bizonyul elég rugalmasnak: öt évvel ezelőtti hatálybalépése óta már ötször kellett módosítani, és jelenleg is dolgoznak a felülvizsgálatán.

Magyarországon az egymilliárd forintot meghaladó értékű haditechnikai importot száz százalékban ellentételezni kell, ezen belül a befektetések aránya nem lehet 30 százaléknál alacsonyabb. A gazdasági tárca ez év május elsejétől hagyta jóvá a magyar ellentételezési politika új irányelveit, azzal párhuzamosan, hogy a védelmi beszerzések kikerültek a közbeszerzési törvény hatálya alól, és külön védelmi beszerzési kódexben fognak megjelenni (e rendeletet a honvédelmi tárca még nem terjesztette a kormány elé). Az új állami offsetfilozófia kiemelten támogatja a nagy hozzáadott értékű technológiák hazai elterjesztését és az elporladt magyar hadiipar fejlesztését.

MÉSZÁROS ÁKOS, HEIMER GYÖRGY

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mindenki Meghan Markle körömlakkjáról beszél

Mindenki Meghan Markle körömlakkjáról beszél

Ötszörösére emelték az indiak belépőjegyenek árát a Tádzs Mahalba

Ötszörösére emelték az indiak belépőjegyenek árát a Tádzs Mahalba

Tizenöt millió dolláros óvadékot ajánlottak a Huawei pénzügyi igazgatójának ügyvédei

Tizenöt millió dolláros óvadékot ajánlottak a Huawei pénzügyi igazgatójának ügyvédei

Anarchista csoport tüntetett az athéni magyar nagykövetségnél

Anarchista csoport tüntetett az athéni magyar nagykövetségnél

Ennyi volt: eltűnt az Apple alkalmazásboltjából minden idők egyik legjobb iPhone-os játéka

Ennyi volt: eltűnt az Apple alkalmazásboltjából minden idők egyik legjobb iPhone-os játéka

Áder János a parlamentben: "Nyugodt készülődést, áldott, békés karácsonyt mindenkinek!"

Áder János a parlamentben: "Nyugodt készülődést, áldott, békés karácsonyt mindenkinek!"