Az 1998-as pénzügyi válság rémképe jelent meg Moszkvában a múlt héten, miután elterjedt, hogy több bank fizetésképtelenné vált. A kormány és a jegybank néhány intézkedése, úgy tűnik, egyelőre megnyugtatta a betéteit féltő lakosságot.

Pánikhangulat kerítette hatalmába a múlt héten a moszkvai betéteseket, miután július 6-án a fizetésképtelenné vált Guta bank valamennyi fővárosi fiókja lehúzta a redőnyt. Másnap az ügyfelek megrohamozták az Alfa bank részlegeit is, és sokan többórás sorban állás után sem tudtak hozzájutni pénzükhöz. Egyesek azzal riogattak, hogy az 1998. augusztusihoz hasonló pénzügyi összeomlás közeleg, és a Moszkva-szerte lábra kapott pletykák hatására csütörtökön valóságos ostrom alá vették a Bank Moszkvi fiókjait és pénzkiadó automatáit is. Hiába igyekeztek a bankok vezetői megnyugtatni a kedélyeket, mondván, nincsenek likviditási problémáik, csak technikailag nem voltak felkészülve az ugrásszerűen - helyenként a szokásos tízszeresére - nőtt forgalomra. Csak az Alfa bank július elején öt nap alatt 100 millió dollárnyi készpénzt adott ki klienseinek. Pjotr Aven, az Alfa elnöke ugyan a Kommerszant című üzleti napilapban közölte, hogy akár a bankban elhelyezett teljes, összesen 1,4 milliárd dollár értékű betétállományt is ki tudják fizetni, visszatetszést keltett ugyanakkor, hogy a pénzintézet ugyanaznap 10 százalékra emelte a lejárat előtt felvett betétek után felszámított jutalékot. A felháborodás nyomán hétfőn ez utóbbi intézkedés visszavonását ígérték.

Az orosz jegybank (CB) múlt szerdán erélyes, de megkésettnek látszó beavatkozásra szánta rá magát: 7-ről 3,5 százalékra csökkentette a kereskedelmi bankok számára előírt kötelező tartalékrátát. Így mintegy 120-130 milliárd rubelnyi (1 USA-dollár = 29,13 rubel) pénzeszköz szabadul fel, ami a CB reményei szerint elég a likviditási gondok megoldására. A kormány egyidejűleg hozzájárult ahhoz, hogy az állami Vnyestorgbank felvásárolja a Guta bankot, gyorsan helyreállítva annak fizetőképességét. Végül a jegybank kezdeményezése nyomán törvényjavaslatot fogadott el a duma, hogy a bevezetés alatt lévő betétbiztosítási rendszerből gyenge mutatóik miatt kimaradó bankok lakossági ügyfelei is élvezhessék - 2003. december 27-ei visszamenőleges hatállyal - a betétenként 100 ezer rubeles garanciát.

Nincsenek fundamentális okai a bankválságnak - állítják egybehangzóan orosz és külföldi szakértők. Az ügyetlenkedő jegybankra és a pénzügyi kormányzatra hárította a felelősséget Andrej Illarionov, Vlagyimir Putyin elnök gazdasági tanácsadója is, az orosz államfő pedig értesülések szerint egy július 1-jei megbeszélésen Szergej Ignatyev CB-elnök menesztését is kilátásba helyezte, ha nem sikerül úrrá lenni a krízisen. A bankközi pénzpiacon azután kezdődtek a fennakadások, hogy májusban a CB pénzmosás gyanúja miatt visszavonta a Szodbizneszbank működési engedélyét, majd júniusban a KregyitTraszt pénzintézetét is (HVG, 2004. június 19.). Mindeközben Viktor Zubkov, a szövetségi pénzügyi monitoringszolgálat főnöke óvatlanul olyan nyilatkozatot tett, miszerint még tucatnyi bank került törvénytelen pénzügyi tevékenység gyanúja miatt a szervezet feketelistájára. Ignatyev bírálói szerint a CB-nek már akkor közbe kellett volna lépnie, amikor a futótűzként terjedő rémhírek megbénították a bankközi pénzpiacot, majd néhány kisebb banknak, így a Paveleckijnek és a Gyialog-Optimnak fizetési nehézségei támadtak. Csak olaj volt a tűzre, hogy a napokban már a német Deutsche Bank is figyelmeztetett: az orosz bankrendszerben tapasztalható kedvezőtlen folyamatok a harminc legnagyobb pénzintézetet, köztük az Alfa bankot is érinthetik.

Kérdés, mennyi idő alatt stabilizálódik a bankrendszer Oroszországban, ahol a lakossági betétállomány eddig is csak a hazai össztermék (GDP) 12 százalékát tette ki (a fejlett európai államokban az arány 50 százalék fölötti). Aven szerint akár egy hónapba is beletelhet, amíg normalizálódnak az állapotok. A kilencvenes évek pénzügyi megrázkódtatásai által bizalmatlanná tett orosz betétesek ugyanis az akár veszteség árán is kivett pénzüket konvertibilis valutára váltják át, aminek hatására a rubel árfolyama a múlt hét végén január óta a legalacsonyabb szintre süllyedt. A rubel gyengülését fékezi ugyanakkor, hogy a magas olajárak nyomán az államháztartás bevételei rendületlenül nőnek, a jegybank arany- és devizatartaléka pedig július elején - történelmi magasságba emelkedve - meghaladta a 88 milliárd dollárt.

VIDA LÁSZLÓ

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rossz hatással van az egészségre a szilveszteri tűzijáték

Rossz hatással van az egészségre a szilveszteri tűzijáték

Ötszörösére emelték az indiak belépőjegyenek árát a Tádzs Mahalba

Ötszörösére emelték az indiak belépőjegyenek árát a Tádzs Mahalba

Beárazták: ennyit kell fizetni itthon a szemrevaló új BMW Z4-ért

Beárazták: ennyit kell fizetni itthon a szemrevaló új BMW Z4-ért

A kormányzati gyűlöletkampányt népszavazással nem lehet megállítani

A kormányzati gyűlöletkampányt népszavazással nem lehet megállítani

Két nap alatt két medvét is elgázoltak az erdélyi utakon – videó

Két nap alatt két medvét is elgázoltak az erdélyi utakon – videó

Az autós embléma, amit mindenki látott már, mégsem ismerik igazán

Az autós embléma, amit mindenki látott már, mégsem ismerik igazán