Példátlan megállapodásra jutott múlt pénteken az amerikai Philip Morris cigarettagyár és az Európai Bizottság: a dohánymulti a következő 12 évben legalább 1 milliárd eurót fizet az EU-nak, amely cserébe ejtette a csempészetben való közreműködés címén ellene indított pert.

A talált pénz mindig jól jön, azonban Michaele Schreyer, az Európai Bizottságnak (EB) az uniós költségvetésért felelős tagja számára aligha adódhatott volna szerencsésebb időpont egy olyan egyezség bejelentésére, amely nem viszi, hanem hozza a "dohányt" a közös kassza számára. A summa eleve jóval nagyobb, mint amennyit Brüsszel valaha egyetlen vállalattól kicsikart - az eddigi rekordösszeg a Microsoft elleni tavalyi, 600 millió dollárt meghaladó, még nem jogerős versenybírósági büntetés -, ráadásul a pénz éppen az előtt áll a házhoz, hogy az EB július 14-én nyilvánosságra hozza a 2007-2013 közötti közösségi költségvetés hatalmas vitákat gerjesztő tervezetét.

"Szervezett bűnözés keretében az alperesek tömeges és folyamatos csalási akcióban vesznek részt, ami egyebek között gengszterizmusra, pénzmosásra, távközlési csalásra, indokolatlan gazdagodásra, szándékos hanyagságra, megtévesztésre és konspirációra terjed ki" - fogalmazott különösebb kertelés nélkül az a perirat, amelyet négy évvel ezelőtt nyújtott be az EB egy New York-i bíróságon két hatalmas amerikai dohánymulti, az elsősorban a Marlboro márkáról ismert Philip Morris (PM), valamint a Winston és Camel cigiket gyártó RJ Reynolds Tobacco (RJRT) ellen (HVG, 2000. november 25.). Brüsszel azzal gyanúsította a cigarettagyárakat, hogy szándékosan és tudatosan közreműködnek az európai cigarettacsempészetben, mégpedig úgy, hogy a cigarettaárakat és -adókat alacsonyan tartó EU-n kívüli országokba jóval több dohányterméket exportálnak, mint amennyit az ottani fogyasztás indokol. Gyakran kétes hátterű importőr ügyfeleiket pedig körmönfontan - például címkézetlenül hagyva a 10 ezer szálat tartalmazó egységcsomagokat - hozzásegítik, hogy a fölösleget illegálisan bejuttassák az uniós feketepiacra. A csempészet valódi méretei ismeretlenek, de az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF) szerint csupán a perindítás évében elkobzott illegális cigarettaszállítmányok összesen mintegy 570 millió euró közteherbevételtől fosztották meg az akkori 15 tagállamot, amiből 140 millió euró - a közös büdzsének járó vám- és áfabevételek okán - az uniós költségvetést illette volna.

Az EB által egy amerikai maffiaellenes jogszabályra való hivatkozással indított bírósági ügyhöz felperesként utóbb tíz, különösen érzékenyen érintett uniós tagállam - Franciaország, Németország, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Görögország, Belgium, Hollandia, Luxemburg és Finnország - kormánya is csatlakozott, ám az ügy csigalassúsággal haladt, miután az amerikai fellebbviteli bíróság eljárási okokból idén januárban új beadvány készítésére szólította fel Brüsszelt. Erre azonban - legalábbis az egyik alperest illetően - már nem lesz szükség. Schreyer és André Calantzopoulos, a PM elnöke egyaránt azt bizonygatta Brüsszelben, hogy nem peren kívüli egyezségről, netán a cigarettagyár bűnösségének beismeréséről, hanem "a cigarettacsempészet és -hamisítás elleni együttes harcról" van szó abban a múlt pénteken megpecsételt dokumentumban, amelynek fejében az EB és a tíz uniós kormány visszavonja bírósági feljelentését.

A megállapodás egyfelől a PM kötelezettségvállalásainak hosszú lajstroma, amelyben az Altria Grouphoz tartozó dohánygyár részletezi, milyen technológiai, adminisztrációs és kommunikációs módszerekkel teszi a jövőben pontosan követhetővé az általa eladott termékek útját az uniós hatóságok számára. A cég arra is elkötelezi magát, hogy a következő 12 év során összesen 1 milliárd euróval "támogatja" az EU-nak a cigarettacsempészet és -hamisítás elleni küzdelmét. A tekintélyes summából - amely egyelőre ismeretlen arányban oszlik majd meg a közösségi kassza és a felperestárs tagállamok között - 400 millió eurót egy éven belül átutal a PM, a többit nagyjából egyenlő éves részletekben.

A dohánycég "nagylelkűségének" azonban mindezzel nincs vége: a PM azt is vállalta, hogy amennyiben a tíz felperes tagállam területén a jövőben a társaság által gyártott csempészszállítmányokat fognak el, az ezekre eső adó- és vámkötelezettséget a szerződés 12 éves időtartama alatt megtéríti a megrövidített kormányoknak, sőt évi 90 millió elkobzott szál fölött az esedékes közteher ötszörösét fizeti ki. Ez a pótlólagos kompenzáció a jövőben azokat az uniós tagországokat is megilleti - áll az egyezményben -, amelyek az eredeti perhez nem csatlakoztak, de most aláírják az egyezséget. Az EU-ba május 1-jén belépett új tagállamokra nézve azonban a megállapodás bűnüldözési "ösztönzőket" épített be: csak akkor kapnak kompenzációt, ha a csempészáru aránya a náluk összesen eladott cigarettához képest az első évben nem haladja meg a 12, a másodikban a 10 százalékot, és így tovább, az ötödik évtől kezdve pedig ez a hányad nem nagyobb, mint az eredeti tíz felperes tagállamban.

Lehetséges persze, hogy a mindenképpen kifizetendő 1 milliárd eurón felüli kompenzáció ígéretével a dohánycég nem is vállalt túl nagy kockázatot, mert Brüsszelben azt állítják, az utóbbi években már nem annyira a valódi Marlboro illegális kereskedelme a jellemző, a feketepiac sokkal inkább a márkahamisításra tért át. A PM-elnök maga is azzal indokolta a megállapodásban való részvételt, hogy becslésük szerint az EU területén különféle PM-márkaneveken eladott évi mintegy 232 milliárd szál cigaretta 2 százaléka nem eredeti gyártmány. "Ezzel a megállapodással új fejezetet nyitottunk, ami példaként szolgálhat más cigarettagyárak számára is" - hangsúlyozta a múlt héten az EU-biztos, sugallva, hogy Brüsszel készen áll a másik "gyanúsítottal", az RJRT-vel való hasonló egyezségre is, feltéve, hogy az utóbbi is úgy véli, nincs egészen rendben a szénája.

KOCSIS GYÖRGYI / BRÜSSZEL

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nindzsafinissel hozta második aranyát Hosszú Katinka – videó

Nindzsafinissel hozta második aranyát Hosszú Katinka – videó

Jókorát csúsztatott Orbán az Európai Tanácsban

Jókorát csúsztatott Orbán az Európai Tanácsban

Tovább nő a balkáni feszültség, Koszovó is hadsereget kap

Tovább nő a balkáni feszültség, Koszovó is hadsereget kap

Rabszolgatörvény: baloldali diplomások tüntetnek a munkásokért

Rabszolgatörvény: baloldali diplomások tüntetnek a munkásokért

Alakul az összefogás az önkormányzati választásokra

Alakul az összefogás az önkormányzati választásokra

Nem véletlen, ha „idegállapotba kerül”: ez történik az agyával, amikor valaki ordibálni kezd önnel

Nem véletlen, ha „idegállapotba kerül”: ez történik az agyával, amikor valaki ordibálni kezd önnel